Forumul electronistilor

Forum de Electronica. Singura sursa de informatii in electronica, de la electronisti pentru electronisti.
 FAQ •  Înregistrare •  Autentificare 
Acum este Sâm Iul 31, 2010 2:20 pm

Ora este UTC + 2

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 55 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2, 3, 4  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: vitezometru
MesajScris: Mar Oct 19, 2004 7:03 pm 
Neconectat
zice ca-i mester

am un ceas de la o bicicleta ketler si vreu sa imi afiseze viteza masinii pe el dar am nevoie de sensor inductiv sau hall stie cineva vreun circuit integrat , din ceas iasa doua fire si trebuie sa primeasca impuls sau trebuie sa se realizeze acolo un contact cum fac ceasul are si totalizator de km parcursi

Sus

MITICA
Expert

Ocupatie:Somer

Ia de aici niste linkuri sponsorizate

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Oct 20, 2004 7:20 am 
Neconectat
Broscar

schema pusa de Metallman o gasesti si la http://www.niqro.as.ro/viteza3.htm

Sus
 Profil E-mail  

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Oct 20, 2004 10:07 pm 
Neconectat
ElForum staff

niq_ro scrie:
schema pusa de Metallman o gasesti si la http://www.niqro.as.ro/viteza3.htm

am si eu o intrebare.. schema asta o merge pe un opel??

Sus
 Profil E-mail  

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Oct 22, 2004 6:45 pm 
Neconectat
zice ca-i mester

Swat Cat scrie:
am si eu o intrebare.. schema asta o merge pe un opel??

Atat teoretic cat si parctic merge pe orice tip de masina deoarece impulsurile sunt preluate de pe cablul kilometrajului(cu un senzor de ceas taxi ca exemplu).Se pot face si doi senzori magnetici ca cei de la bicicleta dar in cazul asta ai cu putin mai mult de lucru... trebuie calculata distanta de montare in functie de dimensiunile anvelopelor... O sa pun si calculele pe aici pe undeva.

fwfw scrie:
pai si ce fac imi cumpar bicicleta?>
ma gandeam la 2 circuite integrate sau ceva mai simplu atunci cred ca ar trebui sa abandonez chestia asta ok astept raspuns

Din doua circuite integrate?Eventual cu un microcontroler dar cu circuite "clasice" sa le spun asa, nu prea se poate.Doua circuite ti-ar ajunge sa zicem doar pentru decodare impulsuri si decodare afisare.Restul?Pe ce le lucrezi?

Mai asteptati putin si o sa agat cablajul pe aici pe undeva...
Inca lucrez la cablaj sa-l fac cat mai compact (cu SMD si normale).

Sus

Subiectul mesajului: VITEZOMETRU
MesajScris: Vin Oct 22, 2004 8:53 pm 
Neconectat
zice ca-i mester

MA REFEREAM LA DOUA INTEGRATE FOLOSITE CA SENSOR NU CA SA IMI PRELUCREZE SAU SA IMI AFISEZE KM UNUL SA FIE MONTAT PE ROATA SAU PLANETARA SI UNUL CARE SA CITESCA PE CELALALT D EPE PLANETARA CEVA DE GENUL INDUCTIV CAPACITIV HALL O CHESTIE CU 3 PINII SI UN MAGNET PERMANENT

Sus

Subiectul mesajului: VITEZOMETRU
MesajScris: Vin Oct 22, 2004 9:04 pm 
Neconectat
zice ca-i mester

MA-M GANDIT SA PUN UN MAGNET PERMANET PRINS PE PLANETARA SI APOI SA FAC O BOBOBINA PRINSA MAI SUS SI APOI SA PRELUCREZ SEMNALUL ASTA IN IMPULSURI DAR CUM FAC BOBINA SI CUM PRELUCREZ SEMNALUL

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Oct 24, 2004 5:48 am 
Neconectat
zice ca-i mester

Sorry, inseamna ca am inteles gresit.

Ca bobina poti sa folosesti de exemplu tolele de la un aparat de ras care nu-ti mai trebe(d-ala din piata) sau de la un selnoid.
Bobinajul de pe el ar trebui sa fie relativ bun.Daca nu iti place cum se comporta cu bobinajul lui... il rebobinezi dupa plac.
Oricum, sa tii cont de faptul ca la o rotatie o sa ai in jur de 25Hz.(iti trebuie 50Hz).Deci de preferinta ar fii sa folosesti doi magneti permanenti nu unul singur(pusi simetric de o parte si alta).
Atentie la distanta dintre magneti si senzor(bobina) sa nu depaseasca 10-15mm.Iar magnetii sa fie de buna calitate(Neodym nu ar strica daca ai pe acasa :) -> pretentii are si Metallman asta).

Integrate senzor... nu cred ca exista asa ceva.Cel putin eu nu am auzit.
Totul se bazeaza pe inductie eletromagnetica.

Exemplul cu bobina l-am dat pentru schema din link-ul lui niq_ro dar in general acest principiu se aplica la orice fel de montaj faci pe baza de impulsuri electromagnetice.

De prelucrat semnalul: Uita-te atent in schema de sus, uita-te la circuitele folosite(in datasheet) si restul vine de la sine.
De fapt, daca erai atent... chiar asta face schema aia: preia impulsurile electromagnetice, le prelucreaza si le afiseaza (pe 3 digiti).(Acea schema poate fii folosita cu un senzor de la un ceas de taxi sau cu senzor magnetic - la care te-ai referit tu cu magneti si o bobina).
Schema a fost testata ptr. senzor de taxi pe un ford iar varianta cu bobina a fost testata pe... bicicleta medicinala a surorii mele :oops:

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Oct 24, 2004 8:13 pm 
Neconectat
zice ca-i mester

eu am microprocesorul si restul , dysplayul imi trebuie doar o chestie care sa faca contact intre 2 fire atit si ma-m gandit sa folosesc un captor de la un oltcit special si apoi sa formatez impulsuriile primite si dupa aia ce ma-i imi trebuie ca sa ajung la alea 2 fire acolo

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Iun 02, 2005 10:18 pm 
Neconectat
nou in bransa

eu am o Toyota Corolla din 92' care nu are cablu de kilometraj.Ceasul primeste impulsuri direct din cutia de viteze.Cum pot eu conecta acest vitezometru?

Sus
 Profil E-mail  

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Iun 05, 2005 9:31 pm 
Neconectat
zice ca-i mester

Daca ma gandesc bine... ar trebui sa functioneze si pe toyota ... impulsurile magnetice le ia direct din cutia de viteze... deci nu vei mai avea nevoie de un alt dispozitiv.

Oricum... te sfatuiesc sa intrebi pe cineva care e in tema.Eu nu am pus mana pe vre-un automobil care sa aibe asa ceva... deci nu pot spune ca sunt 100% sigur.Dar oricum... acolo ar trebui sa ai deja impulsuri magnetice.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Iun 09, 2005 2:28 pm 
Neconectat
Broscar

am gasit pe net articolul Building a Digital Speedo :wink:
ImagineImagine
sunt si calcule :wink:

PS: am mai gasit cateva adrese interesante:
- Versatile digital speedometer uses few components
- How To calculate speedo drive ratios for given tyre and final drive combination
- How To Make Your Own Digital Tacho

Sus
 Profil E-mail  

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Iun 11, 2005 10:44 pm 
Neconectat
zice ca-i mester

apropo de vitezometru

si yo lucrez la asa ceva

in principiu ar trebui sa se "culeaga" semnal inainte de diferential
(pt. dacia e cam greu ca tre sa umblu in cutie yeah)
tocmai de aceea montarea unui senzor pe o planetara nu e de ajuns pt. ca va indica eronat - trebuie pusi senzori pe minimum doua roti si apoi facut un fel de mediere

pana acum am testat cu senzori hall si la turatii mici ale planetarei arata eronat-asa ca am trecut pe magneto-rezistivi

bafta

Sus
 Profil E-mail  

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Iun 14, 2005 11:41 am 
Neconectat
Broscar

Metallman scrie:
Schema a fost testata ptr. senzor de taxi pe un ford iar varianta cu bobina a fost testata pe... bicicleta medicinala a surorii mele :oops:

da-ne si noua cablajul

Sus
 Profil E-mail  

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Iul 13, 2005 4:24 am 
Neconectat
zice ca-i mester

niq_ro ... stiu ca ti-am promis de mult ca trag o schema si o postez dar nu am avut deloc timp :(
De 7 luni de zile, m-am apucat sa-mi fac tuning COMPLET la masina(exterior/interior)... si cum lucrez SINGUR la ea... pus fibra sticla, kituit, slefuit, construit,reparat...etc... nu am timp mai de nimic.

Am testat schema pe un cablaj de test... (ala cu gaurele multe) ...
PROMIT ca imediat cum o fac.. o postez.De facut trebuie s-o fac... ca bordul mi-l fac complet electronic si vreau sa folosesc vitezometru' asta...

Imi cer mii de scuze... dar stau foarte prost cu timp... si la munca, si la lucru la masina :( (Munca de sclavoi)

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Iul 13, 2005 4:27 am 
Neconectat
zice ca-i mester

niq_ro scrie:
Metallman scrie:

da-ne si noua cablajul

Lol! Da... vorbeam serios...

Era prea mult de lucru sa ma bag sub masina sa montez doi magneti...etc.
Era mult mai simplu sa desfac un capac de la bicicleta medicinala si sa dau la pedale...

P.S. niq_ro ... link-u tau e chiar schema care am postat-o eu mai demult
Eu aveam doar schema... nu aveam si calculele... ;/

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 55 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2, 3, 4  Următorul

Ora este UTC + 2