| | | Forumul electronistilorForum de Electronica. Comunitatea electronistilor, radioamatorilor si hobby-stilor din Romania. | - | | Acum este Sâm Mai 25, 2013 7:09 pm
|
| Autor |
Mesaj |
|
Den
|
Scris: Lun Ian 03, 2011 12:38 am |
|
 |
| Utilizator |
 |
Domiciliu: Muscel
|
|
Exista asa ceva? Am incercat eu cu google,dar e tardiv.Din cate am inteles aparate de radio pe tuburi cu decodor stereo au existat cateva .Ar fi interesanta o schema ceva,ceva original..
|
|
| Sus |
|
 |
Reclama
|
|
Membru din: Totdeauna Mesaje: Multe Locatie: Reclama Domiciliu: Pe forum
|
|
Mai jos sunt niste linkuri sponzorizate de la Google.
|
|
|
viobio
|
Scris: Lun Ian 03, 2011 8:29 am |
|
 |
| Utilizator |
 |
Membru din: Mar Iul 29, 2008 4:05 pm Mesaje: 2233 Localitate: Bucuresti
Domiciliu: valahia
|
Den scrie: Exista asa ceva? Am incercat eu cu google,dar e tardiv.Din cate am inteles aparate de radio pe tuburi cu decodor stereo au existat cateva .Ar fi interesanta o schema ceva,ceva original.. au fost asemenea aparate de exemplu GRUNDIG 3000 STEREOMEISTER http://www.recycledgoods.com/zoom.aspx?productID=26562am avut acest aparat in colectie ,a fost donat de mine Asociatie Proradioantic decodorul este cu tuburi,cind ajung acasa o sa caut schema si o voi posta aici nu prea cred ca se poate reproduce usor,nu se gasesc date de la bobine si nici cum se regla decodorul eu zic ca nu merita sa ti bati capul,cu un integrat rezolvi imediat problema
|
|
| Sus |
|
 |
|
Den
|
Scris: Lun Ian 03, 2011 1:36 pm |
|
 |
| Utilizator |
 |
|
|
Nu aveam de gand inca sa ma apuc de unul(banuiam ca e dificil),eram foarte curios cum era conceput decodorul atunci.
|
|
| Sus |
|
 |
|
Den
|
Scris: Lun Ian 03, 2011 3:34 pm |
|
 |
| Utilizator |
 |
|
Multumesc mult.Ceva care incanta ochiul si nu numai... Extras din schema.Pana la urma nu pare asa complicat,in afara de datele bobinelor, Cred ca se poate atasa relativ usor un acord optic pt. emisiuni stereo. 
|
|
| Sus |
|
 |
|
jack
|
Scris: Lun Ian 03, 2011 5:23 pm |
|
 |
| Utilizator |
 |
Domiciliu: VINGA
|
|
Eu am un tuner FM al firmei franceze Esart , cu decodor stereo pe lampi , cam de prin 1965.
Primele tunere FM Esart erau mono la care li se adaugau ulterior de catre unele ateliere decodoare stereo , probabil pe tz sau cu ci + un indicator de acord cu EM80 , le puneau deasupra , in afara aparatului .
Apoi s-au fabricat tunere Esart pe tranzistoare .
Scheme n-am gasit , dar cu google puteti gasi informatii despre produsele Esart
|
|
| Sus |
|
 |
|
viobio
|
Scris: Lun Ian 03, 2011 5:30 pm |
|
 |
| Utilizator |
 |
|
Den scrie: Multumesc mult.Ceva care incanta ochiul si nu numai... Extras din schema.Pana la urma nu pare asa complicat,in afara de datele bobinelor, Cred ca se poate atasa relativ usor un acord optic pt. emisiuni stereo.  trioda EC92 comanda un releu care aprinde becul de 6,3V/0,1A cind postul este stereo mai multa atentie la schema!
|
|
| Sus |
|
 |
|
Den
|
Scris: Lun Ian 03, 2011 7:33 pm |
|
 |
| Utilizator |
 |
|
Pai n-am studiat de loc schema,am trecut fugitiv prin ea  .Interesant.Sunt sigur ca datele bobinelor sunt aceleasi ca si la un decodor pe tranzistori,pana la urma semnalul pilot e acelasi.
|
|
| Sus |
|
 |
|
viobio
|
Scris: Lun Ian 03, 2011 8:49 pm |
|
 |
| Utilizator |
 |
|
Den scrie: Pai n-am studiat de loc schema,am trecut fugitiv prin ea  .Interesant.Sunt sigur ca datele bobinelor sunt aceleasi ca si la un decodor pe tranzistori,pana la urma semnalul pilot e acelasi. datele sunt mult diferite,in special datorita impedantelor mari la care lucreaza tuburile
|
|
| Sus |
|
 |
|
SOLDAN CONSTANTIN
|
Scris: Lun Ian 03, 2011 8:59 pm |
|
 |
| Utilizator |
 |
Domiciliu: IASI str. splai bahl
|
|
Va recomand sa cititi cartea STEREOFONIA SI APLICATIILE EI.
|
|
| Sus |
|
 |
|
d2134
|
Scris: Lun Ian 03, 2011 11:45 pm |
|
 |
| Utilizator |
 |
Membru din: Mar Oct 24, 2006 1:33 am Mesaje: 837 Localitate: Resita
|
|
In fisierele atasate se discuta toate aspectele privind decoderele stereo cu lampi, si tranzistori, de la principii de functionare pina la exemple de montaje comerciale.
|
|
| Sus |
|
 |
|
cirip
|
Scris: Mie Ian 05, 2011 12:46 am |
|
 |
| Monoda |
 |
Membru din: Dum Apr 25, 2004 9:32 am Mesaje: 2693 Localitate: Cuca Macaii
|
|
Adaptorul din cartea lui Oprescu nu functioneaza cu sistemele de emisie stereo actuale. Adaptorul din carte mergea cu sistemul vechi rusesc, care folosea modulatie polara. Va rog sa observati ca anvelopele semnalului modulat sunt diferite (asimetrice) si poarta fiecare cate un canal. Asta permite extragerea canalelor cu o simpla dioda cu polaritatea corespunzatoare. Spre deosebire de modulatia polara, la modulatia AM utilizata in radiodifuziune, anvelopele sunt simetrice si nu conteaza cum se conecteaza dioda detectoare; tot aia se aude.
Sistemul FM actual (MPX) foloseste modulatie cu banda laterala dubla-purtatoare suprimata. Demodularea si extragerea canalelor se face cu totul altfel. E mai complicat si trebuie musai sa apara filtre pe 19 si pe 38KHz.
_________________ Teorie este atunci cand stii totul, dar nu merge nimic. Practica este cand toate merg, dar nu stii de ce. Montajele mele imbina teoria cu practica: nu merge nimic si nu stiu de ce.
|
|
| Sus |
|
 |
|
Cristian74
|
Scris: Mie Ian 05, 2011 11:53 am |
|
 |
| Utilizator |
 |
Membru din: Mar Apr 20, 2010 11:34 am Mesaje: 993 Localitate: Pitesti
Domiciliu: Pitesti
|
cirip scrie: Adaptorul din cartea lui Oprescu nu functioneaza cu sistemele de emisie stereo actuale. Adaptorul din carte mergea cu sistemul vechi rusesc, care folosea modulatie polara. Sistemul FM actual (MPX) foloseste modulatie cu banda laterala dubla-purtatoare suprimata. Demodularea si extragerea canalelor se face cu totul altfel. E mai complicat si trebuie musai sa apara filtre pe 19 si pe 38KHz. Daca nu merge, asta e. Era o schema simpla cu un tub... In cazul asta tot cele cu circuite integrate raman cele mai rentabile pentru aplicatii de decodoare stereo. 
|
|
| Sus |
|
 |