Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiect restaurare boxe SONY SS-E 660


Postări Recomandate

Am luat hotararea de  a nu mai incerca marea cu degetul ( nu am nici pregatirea si nici partea financiara sufienta ptr a realiza si duce la bun sfarsit un proiect de boxe )
Trecand peste experienta neplacuta cu boxele pioneer cs 7070, am hotarat sa ma intorc la vechile mele boxe Sony SS-E 660.
Problema care m-a departat f mult de ele a fost esteticul lor ( cutia foarte deteriorata , mai ales in partea de jos ), drept ptr care am hotarat sa le restaurez .
Vreau sa pastrez dimensiunile de fabrica , dar vreau sa inlocuiesc palul cu MDF de 19 MM.
Din fabrica boxele sunt umplute cu material fonoabsorbant, au filtre , si tot ce trebuie unor boxe de calitate.
Sunt achizitionate in anul 1988, si de atunci si pana in prezent nu a suferit nici o interventie de nici un fel .
Problema este urmatoarea : grosimea palului din care sunt construite este de 16 mm, grosimea MDF-ului este de 19 mmm, eu ca sa pasrez litrajul boxei, trebuie sa tin cont de dimensiunile interiaoare ,,( in acest caz se modifica dimensiunile exterioare de fabrica ), sau pot sa merg cu dimensiunile exterioare de fabrica( in acest caz se modifica litrajul ).
Oare influenteaza asa mult cate 3mm din fiecare parte?
Inca o data mentionez ca boxa este de tip inchisa , are doua difuzoare de bass, iar difuzorul de medii este in colivie de plastic .
 
 
Acesta este modelul boxelor.
Scuze ca nu am atasat pozele in primul citat dar nu a mers, daca este o problema rog un moderator sa mute pozele in primul citat .
 
 

post-241084-0-18432800-1422629019_thumb.png

post-241084-0-82716300-1422629034_thumb.png

Link spre comentariu

pastreaza dimensiunile fetei cat si amplasarea difuzoarelor fata de margini(si intre ele)

aduci modificari pe adancime(sau inaltime,pui la baza) ca sa-ti rezulte volumul initial(poti sa umblii si putin la el daca te incadrezi in max +10%  pt ca sunt incinte inchise si le mai scade o idee Qtc-ul)

daca nu sunt crapate rau sa rasufle ai putea incerca sa le repari ,cu niste chit poliesteric si/sau aracet si apoi un autocolant sau furnir

nu exista mdf de 19 la noi decat pe comanda,de 18 este pe toate drumurile

Link spre comentariu
da cred ca este de 18, initial am cautat mai bine si am vazut ca nu exista, am mai gasit si de 21, dar este prea scump si nu cred ca este necesar acesta marime ptr puterea boxelor .
De reparat nu prea am ce sa repar, palul s-a umflat pe jos, aveau de gand sa pun ceva autocolant dar nu-mi place sa astup rahatul, in plus am inteles de la specialisti ca MDF-ul ar avea un sunet mai bun decat palul .
O sa pun maine o poza sa vedeti cum sta treaba cu carcasa boxei !
Link spre comentariu

De fapt materialul din care sunt facute incintele nu trebuie sa sune in vreun fel. Se foloseste material cat mai gros ca sa nu vibreze aiurea la volum mare al auditiei. MDF-ul are avantajul ca e mai dens decat PAL-ul si la aceleasi grosimi e mai bun la incinte. 

Cum spuneam: pastreaza dimensiunile interioare ca sa nu modifici caracteristicile. Verifica daca exista ranforsari interioare, daca ele nu exista si ai de gand sa faci unele semnificative ca si dimensiuni ar trebui luate in considerare pentru ca se modifica volumul de aer interior. Adeziv din belsug la imbinari, pe langa rolul evident el trebuie sa asigure si etanseitatea. Garnituri la difuzoare (daca cele originale nu mai sunt utilizabile), adeziv la conectorii exteriori, verificarea filtrelor (schimbat condensatorii daca sunt cumva electrolitici), cablurile interne schimbate daca sunt subtiri si starea lor nu e stralucita...

Link spre comentariu

Doar idiotii înlocuiesc condesatorii din filtre ! Fiecare tip de condensator are o amprenta acustica specifica ...

Vorba aia : daca un aparat functioneaza bine , nu-l repara !

Cine esti tu sa le dai lectii celor de la Sony ?

Orice componenta defecta se va înlocui cu una buna , de acelasi fel .

Daca înlocuiești un condesator electrolitic bipolar de 22 microfarazi cu unul nepolarizat cu plastic de aceeasi valoare , ai schimbat totul , in general in mai rau .

La boxe nu merge cu sfaturi culese de pe net ... trebuie sa stii ce modifici si cum .

Ar trebui sa ai experiența unui acordor de piane ... Daca nu ai , degeaba iti dai cu părerea ...

Link spre comentariu

Desigur. Si cei care sunt capabili sa auda diferenta dintre un electrolitic si un poliester/polipropilena (ambele in parametrii declarati de producator) probabil fac parte din categoria celor care sunt capabili sa auda si diferenta dintre curentul furnizat de o atomocentrala si cel furnizat de o termocentrala.

 

Initiatorului: electroliticii au prostul obicei sa isi schimbe caracteristicile in timp (chiar daca sunt nefolositi). Avand in vedere calitatea celor uzual intalniti in magazine (care nu corespund cu datele de catalog direct din fabrica) recomand utilizarea "plasticelor". Asta daca nu cumva schimbatul condensatorilor periodic constituie hobby. Daca pe placa sunt deja condensatori "plastic" evident ca inlocuirea lor nu are sens. 

Link spre comentariu
Uite cam asa arata la interior, o imagine cu filtrul, daca se tot discuta pe seama lui , si o imagine cu partea boxei care ma face sa o restaurez !
Acum la masuratori am vazut ca partea frontala unde sunt amplasate difuzoarele este mai groasa decat lateralele, aceasta are 19 mm, iar laterarele 16 mm.
Odata cu acesta am observat ca si unul dintre twitere nu a mai reinviat, drept ptr care intentionez sa le achizitionez pe ambele :
Cer un sfat si in acesta operatie , marca putere !
Am gasit unele pe net tot sony, dar au doar 5 W RMS, oare ajung la putere ?
iar am ratat pozele !

post-241084-0-40839200-1422698122_thumb.jpg

post-241084-0-10092400-1422698137_thumb.jpg

Link spre comentariu
Pentru partea frontala a incintelor vreau sa fac o combinatie intre MDF si lemnul brut baituit si lacuit , ptr un estetic cat mai placut .
Practic vreau sa realizez din aceste doua componente un singur panou frontal prin lipire .Am vazut la cineva acest model si mi-a placut f mult. Omul era tamplar de meserie si lucrarea era finisata impecabil .Am facut si o schita sugestiva cu ce vreu sa realizez, este o sectiune in inaltime a incintei , mai pun si o poza cu partea de jos a incintei sa vadeti de ce vreau sa o reconditionez !
 
 

post-241084-0-12393700-1422720056_thumb.jpg

post-241084-0-48708600-1422720087_thumb.jpg

Link spre comentariu
Vizitator andrei stefan

Se poate reface(inlocui) doar zona afectata.

In rest,se inlatura finisajul existent si se pregateste suprafata pentru noul furnir.

Mare atentie in toate etapele. Daca nu aveti experienta cu furnirul pe suprafete mai mari,cereti ajutorul cuiva experimentat.

Este de evitat lemnul masiv daca nu stiti cum a fost tratat.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări