Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SUDURA IN PUNCTE


Postări Recomandate

https://www.google.ro/search?q=aparat+sudura+in+puncte&cr=countryRO&biw=1024&bih=673&tbs=ctr:countryRO&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=sFnLVMDdKIXNygO584CwAQ&ved=0CAYQ_AUoAQ

Uita-te pe aici .In principiu iti trebuie doua brate  izolate intre ele ,cel mai important e ca varfurile care fac contact pe piesele de lipit sa calce cat mai exact unul peste altul si sa fie cat mai ascutite.Nu trebuie sa intepe dar sa fie cam 1-2 mm la varf,depinde si de curentul pe care o sa-l obtii.Apoi un temporizator reglabil care sa decupleze transformatorul dupa o secunda doua(asta stabilesti prin incercari in functie de ce ai de sudat) e foarte bun,eu foloseam o pedala pe care o apasam dupa ce fixam si presam piesele intre ciocuri ,un releu cupla primarul trafoului si temporizatorul decupla releul.

Link spre comentariu

Mai recent este subiectul asta de aici: http://www.elforum.info/topic/98778-aparat-sudura-in-puncte/?hl=%20sudura%20%20puncte oricum s-a mai discutat, poate au mai disparut la Marea schimbare a forumului, daca gasesc o sa postez aici.

 

Punct-aparatul meu e facut pe un traf rusesc de cca 1kVA, secundarul facut din mai multe bucati de platbanda de Cu, de stator de electromotor auto, tensiunea in secundar, in gol, este de 2,6V.

Comanda trafului o fac in primar, apasand cu piciorul o pedala care actioneaza un buton, care la randul lui, da comanda montajului electronic.

Montajul electronic este un banal monostabil realizat cu 555, iar primarul trafului actionat cu un triac TIC246.

Foarte important, pentru sudura "tablelor" de grosimi diferite, este timpul de actionare. De aceea am pus 2 potentiometre, unul pentru reglaj brut si unul pentru un reglaj mai fin.

 

Nu este o realizare cu pretentii, asta am avut-putut, asta am facut. Am sudat table de 2x2mm dar si oale, ibricuri cu toarta sarita.

 

 

Link spre comentariu

Secundarul va trebui rebobinat, bara aceea de 30mmp e o glumă pentru un traf de sudură în puncte.Poate vrei să sudezi cutii de conserve cu el  :rade:

Caută cea mai groasă bară de cupru pe care o poți  folosi(ex. 80 x 5mm) și decălește-o prin înroșire cu lampa de sudură (sau pe aragaz) urmată de introducerea bruscă în apă rece. Apoi poți s-o îndoi ușor.Urmărește topicul indicat de colegul dorian 70, s-a discutat destul acolo...

Editat de validae
Link spre comentariu

Pai am scris cam tot ce e nevoie despre traf in mesajul # 4, adica P=1kVA, Usec in gol =2,6V, secundarul bobinat cu platbanda recuperata din stator de electromotor (demaror) auto, mai multe fire in paralel, se vede si in poze. Firele sunt alamite la capete.

Calculul trafo se face ca la orice trafo obisnuit dupa formulele arhicunoscute. Nu stiu daca mai am pe undeva notat numarul de spire din primar. Oricum tensiunea in secundar (in gol) nu este critica, sarma sa fie groasa sa poata debita un curent suficient de mare.

 

Timpul de actionare si presiunea intre electrozi au o mare importanta, astea se deprind usor dupa cateva incercari. E bine ca, inainte de a face o anumita lucrare, sa se incerce sudura pe materiale asemanatoare celor folosite in lucrarea respectiva, astfel se poate regla si timpul de actionare, eventual se incepe cu timp mai scurt si se mareste treptat pana sudura devine satisfacatoare.

Poate reusesc si incropesc si schema montajului electric folosit de mine.

Link spre comentariu

Uite si schema:

post-185456-0-05304000-1422646485_thumb.jpg

Alimentarea la (V+) o fac prin trafo separat, urmat de punte redresoare, cond si stabilizatorul 7812 -nu le-am mai figurat pentru a nu incarca prea mult desenul.

Pentru releu de alta tensiune se va folosi alta tensiune de alimentare, fara a depasi 18V pe circuitul integrat LM555.

Editat de dorian 70
Link spre comentariu
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări