Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Impamantare amplituner Delia


Postări Recomandate

Salut!

Am si eu o nelamurire cu arhicunoscutul amplituner Delia si anume: Se poate impanta pick-up-ul la el? Am cumarat un pick-up marantz si imi e cumva sa il testez cu Delia (de rulat ruleaza bine, am vazut la fostul proprietar) deoarece aceasta nu are locas de legare a cablului de ground. Ce sfat mi-ati putea dea, respectiv cu un adaptor RCA-jack folosind cablul pentru magnetofon e ok sa il conectez in portul pick-up?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 25
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Dacă Delia nu are cablu cu împămîntare (Shuko), îl legi degeaba.

Totuşi poţi face o împămîntare falsă printr-un cond de 10...22nF/275Vca sau 1kVcc legat între unul din capetele primarului trafo şi şasiu, rotind ştecherul în priză vei constata dispariţia brumului, adică vei faza masa amplifului cu nulul reţelei şi vei putea lega şi firul de masă al pick-up-ului la carcasa Deliei, la un şurub cît mai aproape de mufa de doză.

Link spre comentariu

un cond de 10...22nF/275Vca sau 1kVcc legat între unul din capetele primarului trafo şi şasiu

 

O idee mai mult decit idioata! Si daca sor'sa ii scoate amplifu' din priza sa-si alimenteze placa de par si dup'aia il baga la loc in priza la nimereala, n'o sa stie de ce tremura cind da drumul la amplif si e cu mina pe el.

http://www.elforum.info/topic/14663-legaturile-electrice-in-amplificator/?p=430910

Link spre comentariu

Merci pentru raspuns, amplitunerul este complet standard, fara modificari, deci si alimentarea e fara mufa Shuko, nici priza din care a fost alimentat de cand tin eu minte e fara clemele de impamantare. O sa ma uit zilele astea prin Delia sa vad ce si cum, o sa incerc faza cu condensatorul de 10nF. Nu am inteles exact faza cu "rotirea stecherului in priza", daca mi-ai putea te rog explica mai detaliat ar fi perfect! :d

2 observatii:

- Amplitunerul mai are un soi de gaura de alimentare deasupra careia scrie 100 VA...asta pentru ce este?

- Inainte cu cativa ani a mai fost legat un pick-up la acest aparat, un NAD 5120, care verificand mufa si toate cele nu pare sa aiba impamantare, nici cablu pentru impamantare care sa fie legat la amplificator. In ciuda acestor lucruri suna totul bine...oare de ce?

Link spre comentariu

E absolut nepericulos şi se recomandă oriunde nu există reţea cu împămîntare, aşa făceam pe vremuri cînd nici o sculă audio de pe piaţă şi nici reţeaua casnică nu erau corect protejate, un semn făcut pe ştecher şi pe priză rezolvă orice îndoială.

2 observatii:

- Amplitunerul mai are un soi de gaura de alimentare deasupra careia scrie 100 VA...asta pentru ce este?

- Inainte cu cativa ani a mai fost legat un pick-up la acest aparat, un NAD 5120, care verificand mufa si toate cele nu pare sa aiba impamantare, nici cablu pentru impamantare care sa fie legat la amplificator. In ciuda acestor lucruri suna totul bine...oare de ce?

-100VA e consumul lui, aia e mufa de alimentare.

-depinde construcţia pick-up-ului şi de motorul folosit, unele au nevoie de ecranare la masă a şasiului intern şi a motorului (motoarele în ca), altele nu ( motoarele în cc). Nu e chiar o regulă.

Editat de zal
Link spre comentariu

Referitor la acel condensator legat între primarul sursei și șasiu, acest lucru este prezent la toate sursele PC fără a fi deloc mortal, doar deranjant la atingere atunci când priza nu are împământare.

Curentul este foarte mic și nepericulos, dar poate fi periculos (la PC-uri) doar când se conectează calculatorul pornit (sau doar aflat în priză) cu un TV LCD și accidental se atinge cu masa mufei un ,,fir cald,, al mufei TV. Au fost câteva cazuri chiar aci, pe forum....

Link spre comentariu

Referitor la acel condensator legat între primarul sursei și șasiu, acest lucru este prezent la toate sursele PC fără a fi deloc mortal, doar deranjant la atingere atunci când priza nu are împământare.Curentul este foarte mic și nepericulos, dar poate fi periculos (la PC-uri) doar când se conectează calculatorul pornit (sau doar aflat în priză) cu un TV LCD și accidental se atinge cu masa mufei un ,,fir cald,, al mufei TV. Au fost câteva cazuri chiar aci, pe forum....

Poate asta ar putea fi explicația pentru care eu am cel mai mare zgomot atunci când folosesc semnal de pe desktop.?! De pe tuner, CD player sau TV, sunetul de fond apare abia la cursa spre maxim a potențiometrului, și atunci în tot spectrul, la nivel mic, sesizabil lângă boxe... . La desktop, în schimb de la 70 %, se aude priza clar peste semnal...
Link spre comentariu

Corect, brumul exagerat cînd se foloseşte calculatorul ca sursă de semnal provine din sursa de alimentare, dacă prizele din care se alimentează tot lanţul nu au împămîntare. Cu răbdare şi cu un creion de tensiune se pot faza toate (calculator, amplif, tv, monitor, dvd... etc).

Link spre comentariu

La mine împământare este funcțională. TV nu se pupa cu PC. PC este cu împământare, verificat, nu are potențial față de robinetul metalic al caloriferului. TV-ul are vreo 70V!. Dacă scoteam RCA din TV, nici pc nu mai face urât. Amplificatorul e fără împământare, din fabrică!(Telefunken).

Link spre comentariu

Ambele cond pot ajunge cu una din armături fie la nul fie la fază, orice ''infiltrare'' de tensiune de la cond de pe fază se scurge la pămînt direct cînd priza are împămîntare, sau prin celălalt cond la nul, dacă împămîntarea lipseşte la priză. Evident că singura condiţie e calitatea componentelor sursei de calculator, a cablului şi a prizei. 

Editat de zal
Link spre comentariu

"Amplitunerul mai are un soi de gaura de alimentare deasupra careia scrie 100 VA...asta pentru ce este"

este pentru alimentarea altui consumator(tot 220vc.a.) la care puterea maxima absobita nu trebuie sa depaseasca 100w.detin un astfel de amplituner,din pacate prajit total(trasnet)...in carcasa am adaptat un alt amplificator.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări