Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Flex regulator de turatie


Postări Recomandate

Nu imi trebuie pornire lenta,ci sa regleze tensiunea,cel original avea un potentiometru pe maner plus altul in butonul de start.

Pornea de la 1100 la 3700 Rpm max.

Modelul este Flex L3403 VRG si avea 6 trepte de turatie.

Am desfacut regulatorul original si este facut cu PIC12C672

Editat de emy_dx
Link spre comentariu

Nu ma pricep deci in situatia asta imi dau doar cu presupusul: in schema simpla cu triac, e si o bobina de 220uH, oare nu trebuie redimensionata ? Fiind vorba de putere mai mare, banuiesc ca implicit valorile componentelor trebuie modificate.

 

Nelamurire personala: cu ce difera un motor de flex de unul pt aspirator ? ca principiu de functionare ma refer. Nu e tot motor monofazic cu rotor bobinat si perii ?

Link spre comentariu

Cate fire care se leaga la motor are variatorul? ,ca sant variatoare care au triacul in serie cu motorul dar si un alt fir care merge la o perie colectoare si de unde colecteaza tensiunea de reactie si astfel mentine turatia scazuta si in sarcina si in gol.Ma refer strict la firele de forta .

post-187186-0-42202400-1418448305_thumb.jpg

Editat de mihaighe
Link spre comentariu

Toate variatoarele au triacul în serie cu motorul.Deci, un fir vine direct la rețea (ex. Faza), altul se înseriază cu una din bobinele statorice.Cealaltă bobină statorică se leagă la rețea (Nul).Al treilea fir (de reacție) îl legați la o perie colectoare.Care sunt acele fire, din poza dvs. doar cine le-a demontat poate ști...

 

Totuși la cele mai multe bormașini sau flexuri, se folosește variatorul simplu cu triac, asemănător cu cele pentru iluminat. Deși relativ simplă, la motoarele universale serie, schema nu dă rezultate bune cu aceleași valori ale componentelor la orice motor.Trebuie adăugat un reglaj suplimentar pentru turația minimă de pornire la care motorul să aibă cuplu suficient, nu e ca la becuri , care se pot aprinde de la tensiuni foarte mici. O variantă de schemă îmbunătățită, pe care am folosit-o cu succes ar fi următoarea:

Schema postată este pentru 120V fiind doar un exemplu, se poate ușor modifica valoric pentru 240V.

post-179973-0-34093000-1418456277_thumb.png

Editat de validae
Link spre comentariu

 

mihaighe :regulatorul este cu 2 fire.

 

La 2 fire trebuie un variator clasic ,eu as face schema asta ca are control de faza(vorbesc din experienta) am facut-o de multe ori si a mers de fiecare data.

http://electronics.stackexchange.com/questions/22190/what-are-the-extra-components-in-this-dimmer-for

http://www.electroschematics.com/10115/triac-lamp-dimmer-snap-on/

foarte simpla si cu rezultate.

Link spre comentariu

Am 2 variatoare de aspirator, de 2000W. Ambele au potentiometrul de 470K. Ambele au in paralel cu potentiometrul cate o rezistenta (unul de 1,8M, celalalt de 2,2M). Ca sa variezi turatia de la o anumita valoare in sus, trebuie sa inseriezi potentiometrul cu un semireglabil de 250k. Ca sa ai variatia tensiunii de la 1/2 la max. trebuie sa schimbi si potentiometrul cu unul de 250K (cu cel de 100K vei avea o variatie f mica a turatiei/tensiunii). 250k potentiometrul si 250k semireglabilul este verificat de mine pt. comanda unui transformator de 1500W.

Link spre comentariu

Eu folosesc de ani buni un dimmer turcesc EL-BI de 1000w pentru reglarea turatiei unui flex mic Bosch pws600. Turatie se regleaza de la cateva zeci de rotatii pe minut si pana la turatia maxima . Bineinteles, la turatii mici apare scaderea drastica de putere. Schema , la prima vedere , pare sa fie asemanatoare celor postate mai inainte , cu diac-triac.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări