Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Modificare actionare mecanica inversor-reductor hidraulic


Vizitator andark

Postări Recomandate

Vizitator andark

Salutari tuturor,

 

Sper ca nu deschid aiurea topicul, am o provocare tehnica la care nu reusesc sa materializez o solutie si as avea nevoie de sfatul dvs.

 

Este vorba de comanda unui inversor-reductor hidraulic se afla intre un motor care se roteste continuu la viteza nominala si un tambur cu cablu de otel care se roteste cu cuplu constant si sens/viteza variabila. Comanda inversorului-reductor se face print-o rotita dintata actionata de o cremaliera sudata de o tija care in cele din urma este conectata la o maneta cu opritor. Principiul de functionare este simplu:

                rotita comandata de cremaliera si maneta da sensul si viteza ansamblului prin varierea deschiderii valvelor interne. Intern, mecanismul functioneaza perfect, problema mea e comanda care datorita varstei si solicitarilor s-a deteriorat si nu mai misca constant rotita si cremaliera se ridica de pe rotita la trepidatii.

 

Pentru contracararea problemei legata de cremaliera-rotita m-am gandit sa folosesc o sina cu doi rulmenti liniari (sau o sina cu patina), de care sa atasez o cremaliera noua, cu dintii mai marunti (cu rotita adecvata). Asa cuplajul se face perfect, permanent si rezolutia miscarii este putin mai mare O sa atasez si un desen in viitorul apropiat

 

Pentru restul mecanismului tije si maneta cu opritoare m-am gandit sa folosesc o solutie cu un cablu printr-o manta, gen cel de ambreiaj, dar cablu mult mai gros si ideal solid (trebuie sa permita miscarea inainte-inapoi, in sarcina, de la ambele capete... la ambreiaj sarcina este doar la tragere de la unul din capete), cu suportul necesar pentru a actiona ansamblul sina+cremaliera inainte -inapoi. Astfel as rezolva mai multe aspecte legate de fiabilitate (tijele actuale trec printr-o cutie cu furtune hidraulice si cabluri electrice si au cauzat o gramada de probleme) si pot in plus inlocui maneta si muta respectiva cu una mai mica (forta necesara actionarii rotitei este mica). De asemenea o sa revin cu un desen.

 

Va multumesc pentru sfaturi,

 

Andrei

 

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Vizitator andark

Salut, 

 

Multumesc pentru retur. Da, subiectul este de actualitate, nu am inteprins inca nici o actiune datorita unor aglomeratii specifice perioadei.

Cremaliera, rotita, bara rectificata, rulmentii liniari o sa le cumpar gata facute, normal. Adapatarile pentru a le pune in practica le pot face fara nici o problema.

 

Ce imi lipseste cu desavarsire e solutia tehnica pentru cablul sau tija prin camasa cu care sa merg de la maneta la noua cremaliera. Aveti vreo idee?

 

Multumesc si la multi ani,

Link spre comentariu

Daca faci varianta cu cablu,ai putea scapa si de cremaliera in felul urmator;

-la partea de comanda maneta fixata vertical pe circumferinta unei role care se poate roti pe un ax fix.

-la partea de receptie in locul pinionului o rola mai mica

-doua camasi pentru cablu cu puncte fixe la capete

-cablu cu lungime dubla decat traseul plus ce vine pe role

-camasile vin montate alaturi una de cealalta,capetele sa fie de partea opusa manetei si pe aceeasi axa cu ea,important

Montaj;un capat al cablului se fixeaza de rola mare in zona de fixare a manetei de rola,merge pe rola 0,5 sau 1,5 ture,trece printr-o camasa,merge pe rola mica 2 ture,se intoarce prin cealalta camasa si ajunge inapoi la rola mare,face 0,5 sau 1,5 ture si se fixeaza de rola mare.

Pe rola mica la mijlocul celor 2 spire,se fixeaza cablul de rola sa nu patineze si sa dea eroare intre comanda si receptie.

-la iesirea din camasi trebuie cate o rola de ghidare pentru cablu sa nu frece de camasa la schimbarea brusca adirectiei.

Spor la treaba,dar vad ca nu mai dai nici un semn !

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator andark

Salutari,

 

Dl. Laur, multumesc foarte mult pentru idee. Sa imi fie cu iertare lipsa de activitate, pe langa munca imi tocesc coatele pe banci inca si cum a venit sesiunea, proiectul asta a ramas putin pe Hold.

Am reusit sa vin cu 3 desene mai degraba orientative, nu am timp sa fac modele 3D, sper sa intelegeti situatia si sa aprobati ca am inteles bine ideea dv.

 

In imaginea 1 puteti vedea ansamblul actual. Da, maneta de comanda are neutru si doua pozitii, desi daca intre 0 si 1 sau -1 o tin cu mana, viteza este aproximativ proportionala cu pozitia manetei.

 

In imaginea 2 veti vedea solutia propusa de mine, cu o bara si un rulment liniar care sa tina noua cremaliera fixa pe pozitie. Aici apare necesitatea unei tije printr-o camasa ca sa permita actionarea in ambele sensuri.

 

In imaginea 3 avem o reperezentare a solutiei pe care a propus-o Dl. Laur26, o abordare mai radicala, cu 1 cablu in «bucla inchisa» si doua camesi dispuse una langa alta. Pe langa mica reticenta visavis de siguranta in exploatare aceasta solutie mi se pare perfecta. Asadar voi incerca implementarea ei, cu conditia sa gasesc cablu si camasa suficient de groase.

Orientativ ma gandesc la :

·  cablu de minimum 3mm (se gaseste in magazine gen Hornbach),

·  Camasa pe masura cablului acesta este o problema, aveti vreo idee ?

·  Suportii de capete ii pot confectiona,

·  Rolele de asemenea le recuperez de undeva (desi daca aveti cunostinta de vreo maneta de la alt dispozitiv déjà aplicabila va sunt recunoscator)

 

 

Va multumesc inca o data pentru raspunsuri si va salut cu stima,

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Posted Image

Link spre comentariu

Salut!

Acum e mai clara situatia dupa prezentarea schitelor,am vazut si cateva dimensiuni care cred ca sunt aproximativ reale.

In situatia data,datorita acestor dimensiuni destul de mari si mai mult ma refer la maneta de comanda,cred ca ar merge varianta de la punctul 2.La aceasta varianta m-am gandit prima data dar m-a derutat expresia ta "trbuie sa permita miscarea inainta-inapoi <de la ambele capete>.."din primul post si neantelegand cum vine practic am prezentat varianta de la punctul 3.

La varianta 2 se agata de cremaliera un arc de capatul opus actionarii de catre cablu si sistemul functioneaza ca la ambreaj.Ramane de facut ceva pentru reglajul jocului dintre cremaliera si pinion,despre asta s-a mai discutat si am vazut ca stii ce este de facut,important e sa se poata regla sa functioneze uniform pe toata lungimea cremalierei.

Varianta de la punctul 3 se preteaza in situatia cand cursele care se cer la actionare sunt mai mici,in cazul de fata la o maneta de 1m rola de comanda pe care este fixata s-ar roti putin,deci cursa mica a cablului pe rola,pentru a mari cursa trebuie o multiplicare cu un sector dintat pe rola cu maneta si un pinion mic pe rola cu cablul,ceea ce este mai complicat.Nu stiu ce utilaj este si in ce conditii lucreaza,daca nu ai spus,dar ma gandesc si la varianta de protectie si fixare mai sigura a cablurilor si furtunelor de carcasa de protectie in asa fel incat sa ramana tija de actionare originala.

In concluzie,ca varianta de modificare recomand varianta de la punctul 2.Succes in realizare si la examene!

Link spre comentariu

Cablul ala cu camasa se numeste "cablu bowden", cauta cu gogu si gasesti furnizori.

In alta ordine de idei, din cate imi dau seama tu vrei sa-l folosesti la o instalatie de ridicat de cativa kw, ori in acest caz ISCIR-ul cred ca "te va trage de urechi" pt ca solutia cu cabluri nu e ok.

Repara piesele uzate si va fii in regula.

 

Eventual fa o transmisie cu lant (ca la bicicleta), e mult mai sigura.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Si la varianta de la punctul 2 este mai bine cu doua cabluri,al doilea legat in locul arcului,trecut peste o rola si intors paralel cu celalalt la maneta in partea opusa primului cablu. In varianta cu arc are tot timpul tendinta de a pleca la scoaterea din 0 in pozitia in care trage arcul si nu e bine.

Link spre comentariu
Vizitator andark

Salutari,

 

 

Da, si eu mi-am pus problema fiabilitatii si sigurantei in utilizare in varainta a 3-a. Invertorul-redresorul acesta invarte un tambur ce misca un caucior de 5 tone greutate. Una peste alta, am prevazut deja la capete de la punerea in functiune cate 2 tipuri de senzori de capete legati in serie, ca sa previn iesirea de pe lungimea sinelor. Totusi nu prezinta un asa mare pericol, deoarece constructia masinii este facuta de asa natura incat sa nu permita mai mult decat descalecarea unui rand de roti.

De aici incolo voi lua in considerare varainta 2 cu unul sau 2 cabluri bowden, multumesc pentru sugestie, este perfecta. pentru a spori siguranta in utilizare ma gandesc la 2 arcuri puse in contra unl fata de altul, axial cu cremaliera, astfel incat tendinta sa fie tot timpul sa traga la punctul 0, asa, in cazul unei defectiuni, rupturi a cablului bowden, rotita va trece automat in "neutru"

 

Multumesc pentru sugestii,

 

O sa va tin la curent cu realizarea (probabil o sa fie doar un retur mai detaliat, dar mai tarziu)

 

Sanatate!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări