Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

turbina abur


Postări Recomandate

Daca stiti pe unde se poate face sau comanda o microturbina abur presiune de intrare 5 bar presiune de iesire 0,5 debit abur, 1m cub pe minut.

am gasit pe ebay dar cu mult mai mica..

ceva ce sa scoata 500w /1kw putere mecanica.

 nici presinea de intrare nici debitul nu sut batute in cuie, focarul boilerului are 10 kw, deci eu cred ca 500w se pot obtine oricum. si la 5 bar dar poate merge si la 10 supapa de siguranta e la 15 bar.

 restul de energie e pentru incalzire apa.

turbina asta  o montez in circuit deschis si nuam nevoie de turbopompa aburul iese antreneaza turbina si merge direct la racitor, un alt boiler plin cu apa, megrge cat are foc si incarca un acumulator, dupa cese raceste completezz apa in boiler si reiau acest ciclu,

instalatia incalzeste apa dintr-un boiler de 200l la 80 grade prin injectia directa de abur deoarece boilerul pe lemne e din fier si alfel apa ar fi ruginita, o parte vreau sa o folasesc ca energie electrica.

Link spre comentariu

Si eu ma gandeam sa fac ceva asemanator. Prima idee era sa fac o turbina tesla dar apoi am studiat problema modificarii unui motor de motocicleta in 4 timpi in motor cu abur. Am gasid tega si cilindrul cu supapele si mecanismul de distributie dar nu am gasit angrenajul sa fie 1:1, Apoi am testat pompa de ulei a servomecanismului de la masina. Am bagat de la o benzinarie aer compimat si am obtinut niste turatii ca a inceput sa urle aia ca sirena. nu am termionat testele cum am vrut ca am vazut cum se indrepta lumea spre mine sa vada care e treaba..

Ar fi o solutie de moment  asta dar nu stiu cumse va comporta in timp din cauza umezelei si a temperaturii.

Cert este ca cu un volum relativ mic de aer sub presiune puteai obtine turatii impresionante

Link spre comentariu

Turbina cu abur functioneaza la turatii mari.Principalele probleme care ar trebui rezolvate ar fi echilibrarea,statica si dinamica, foarte precisa a turbinei si lubrifierea foarte buna a lagarelor.Neechilibrarea foarte precisa a turbinei poate duce la dezintegrarea ei la turatii mari.Turbosuflantele de la motoarele Diesel de pe autoturisme au lagarele din grafit si mai stiu ca turatia turbinei suflantei se ridica la valori destul de ridicate 10000-12000n/min,daca nu si mai ridicate.Lagarele din grafit rezista la turatii si temperaturi ridicate.Ati putea incerca pe la dezmembrari sa faceti rost de o turbina,pentru experimente.Pompa de ulei a servodirectiei nu cred sa reziste la turatii chiar atit de ridicate,probabil max 5000n/min.Apoi iesirea turbinei cred ca ar trebui cuplata la un reductor sau alt sistem demultiplicator,generatorul neavind nevoie de turatii chiar atit de ridicate si in felul asta crescind cuplul.Bafta si sa ne tineti la curent cu stadiul lucrarilor.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

 Turbina ar putea fi construita, apelind la un posesor de  masina unealta cu comanda numerica.Nu cred ca e indicata incercarea de a construi o turbina din constructie sudata,riscul dezintegrarii la turatiile pe care le poate atinge, fiind extrem de mare.Executia dintr-un bloc masiv, fiind indicata.Pentru asta e nevoie de un model,pentru "inspiratie".

Link spre comentariu

turbina mica de 150w la 20 000 rpm pe Ebay e 150 usd, merge cu abur sau are comprimat pana la 100 psi.o solutie pentru turbina asta ar fi printarea 3d facute asfel mulaje si apoi facute matrite si turnate turbinele si carcasele.problema e apoi ca trebuie ceva prelicrari prin aschiere complexe pentru insetia lagarelor, apoi lagarele si axul in sine.generatoarele nu sunt o problema nici pentru 30 000 rpm, am vazut pe ebay la pret derizoriu un motoras de 1 kw cu magneti de neodimium outer runner merge si ca generator sincron foarte bine.se poate face si o turbina cu diametru mai mare caa 30 cm si cuplu mare si turatie mai mica potrivita pentru generatoarele la 50 hz, 3000 rpm, tin lagarele mai mult, nu sunt asa turatii mariadevarul cadaca as putea obtine mulajul pri printare 3 d as pute turna mai multe si ar iesi ieftine.le pot turna si din aliaj cu titan in argon, stiu cum se face, cu vibrare cu ultrasunete sa iese toate gazele din ele,din aliaje crom nichel, sau chiar oteluri.pentru piese mici degazarea cu ultrasunete e cea mai buna, in plus nu se formeaza macrocristale care sa le faca friabile.

Link spre comentariu

Intrebarea era catre @morocanosul, care spunea ca sunt costuri imense.. Dar vad ca Dvs sunteti mult mai informat supra datelor problemei, si in legatura cu preturile de vanzare si in ceea ce tine  tehnologia de fabricare :)).  Respect oamenii care stiu despre ce vorbesc. O sa ma interesez in legatura cu imprimanta 3D. Stiu pe cineva care dorea sa-si construiasca singur asa ceva. Il intreb acum..

Vreau sa stiu cat ne-ar costa pe amandoi daca facem turbinele in 2 exemplare.. Cate una pentru fiecare.

Link spre comentariu

Motor cu piston/pistoane cu abur = cuplu mare si turatie mica.

Turbina cu abur = cuplu mic si turatie foarte mare. 

Asta e realitatea, in rest doar speculatii.

Cautati Turbine cu abur, ori in editura Academiei ori in cea Tehnica si va edificati.

Nu`i deloc simpla turbina, doar pare!

Daca era asa simpla aparea inaintea motorului cu abur.

 

Grig

Link spre comentariu

Care ar fi costurile pt o turbina  mica ? E o intrebare cat se poate de serioasa si daca ati spus ca sunt imense probabil stiti care este treaba.. Ma intereseaza ceva orientativ pt ca aburul e foarte usor sa-l obtii cu concentratorul solar.

Cand ziceam de "costuri imense" nu ma refeream la banii(sute,mii,milioane de E),ci la timp,gasirea utilajelor,meseriasilor,materialelor etc! Cum zicea @cavit,daca o gasesti la 150 USD,nu cred ca o poti face mai ieftin in regim de amator! :26

Editat de morocanosul
Link spre comentariu

.............................................................................................................................

Nu`i deloc simpla turbina, doar pare!

Daca era asa simpla aparea inaintea motorului cu abur.

 

Grig

Ai dreptate,asa-i.Multi cred ca nu e mare filozofie,dar in cazul in care ar aborda problema direct,cred ca ar abandona-o nu dupa mult timp.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări