Jump to content


Sursa reglabila


 • Please log in to reply
6 replies to this topic

#1 Guest_iRoata_

Guest_iRoata_
 • Vizitatori

Posted 03 November 2014 - 03:41 PM

  Salutari !

 

 In urma necesitatii stringente de utilizare a unor tensiuni diferite, am hotarat sa construiesc o sursa reglabila de laborator, sursa a carei constructie o prezint aici. La momentul actual sursa este gata in proportie de 75%, insa sper sa nu mai dureze foarte mult pana la finalizarea proiectului.

 Tin sa multumesc mai intai colegilor care direct sau indirect au ajutat la constructie, precum si celor ce vor ajuta de acum inainte cu idei sau solutii; astfel, mentionez aici pe @wally_gatter care a fost de un real ajutor la proiectarea si executarea cablajelor (si a carui contributie ma astept sa apara aici) sau pe @taxdoru, al carui volt-ampermetru a fost integrat in constructie.

 Cred ca mai sunt si alti useri care si-ar dori o sursa buna, drept care le recomand acest proiect, mai ales ca pentru mine este al treilea dupa schema prezentata.

 

 Schema este cunoscuta schema "TARGET", prezenta pe mai multe forumuri de specialitate, cu cateva modificari in cazul meu, modificari aduse pentru a integra si afisarea tensiune/intensitate, pentru comanda termica a ventilatoarelor, precum si pentru a schimba tensiunile secundare din trafo. Pentru diminuarea disiparii termice si a pierderilor s-a adoptat un etaj de alimentare cu schimbarea secundarelor prin intermediul unui releu, astfel alimentarea facandu-se in functie de tensiunea selectata cu 17/34Vca. Ca si tranzistori finali am optat pentru un grup de patru KD503 deoarece sunt recunoscuti pentru fiabilitate si robustete; tranzistorii i-am montat pe radiator "U" cu ventilatoare comandate in functie de temperatura, senzorul fiind o dioda plasata pe radiatorul comun. Afisarea tensiunii si intensitatii se face pe un afisor comun, LCD 2x16, de catre un MCU (softul ii apartine lui @taxdoru, iar PIC-ul a venit gata programat de la el). 

 Sursa poate furniza tensiuni in gama 0-30Vcc si poate limita curentul in gama 0-8A, insa prin suplimentarea numarului de finali se poate ajunge, desigur, la intensitati mai mari de iesire; are limitare de curent si protectie la scurtcircuit. Butoanele de pe panoul frontal regleaza tensiunea (brut/fin) si limitarea de curent; mai exista reglaje pe PCB pentru pragul de protectie la scurtcircuit si pentru temperatura de pornire a ventilatoarelor.

 

 Pentru inceput, postez cateva foto cu executia cablajelor, schema originala in format .pdf; in zilele urmatoare, voi reveni cu detalii din timpul constructiei, precum si cu variante de PCB si schema modificata. Il invit aici, asa cum am mentionat si mai sus, pe colegul @wally_gatter pentru a ajuta la conturarea unui proiect complet, proiect ce va fi de ajutor tuturor forumistilor.

Attached FilesCu_reclama

Cu_reclama
 • Membri

#2 OFFLINE   danpin

danpin

  Membru

 • Membri
 • PipPip
 • 466 posts
 • Locatie:IASI

Posted 03 November 2014 - 05:09 PM

Schema seamana foarte mult cu cea a sursei Velleman prezentata si discutata aici pe forum.#3 OFFLINE   wally_gatter

wally_gatter

  Mare sef de trib

 • Moderatori
 • 2,178 posts
 • Locatie:London /UK

Posted 03 November 2014 - 05:20 PM

schema din atasament e gresita , deoarece masele nu sunt toate comune. #4 Guest_iRoata_

Guest_iRoata_
 • Vizitatori

Posted 04 November 2014 - 11:54 AM

@danpin: da, seaman, insa schema finala e mult diferita dpdv al reglajului de curent, precum si din cauza modulelor de schimbare tensiuni si comanda ventilatoare.

@wally_gatter: ai perfecta dreptate, doar ca aici tu ar trebui sa-ti dai aportul, deoarece parte din documentatie e pe la tine prin PC :rade: ; ai face o binevenita completare pana reusesc eu sa le strang gramada si sa le postez. 

 

Constructia a iesit cam "ruseasca" pentru ca am facut totul cu ce am avut la indemana, dupa cum se vede in pozele de mai jos. In momentul de fata astept sa gasesc un trafo potrivit (mi-a promis un coleg forumist din Bacau ca ma poate ajuta). Cablurile le-am facut cu mufe banana Amphenol, sanatoase, iar mufele de pe panoul frontal vor fi argintate (pacat ca am doar negre). Puntea redresoare am prins-o pe un radiator de procesor ca sa fiu sigur ca nu se va incalzi, cu toate ca aveam si radiator dedicat (insa mi s-a parut cam mic). Carcasa este de la un mini-PC, cred; am luat-o tot de la un forumist.

Daca aveti ceva idei de imbunatatire, sunteti bineveniti...

Attached Files#5 OFFLINE   wally_gatter

wally_gatter

  Mare sef de trib

 • Moderatori
 • 2,178 posts
 • Locatie:London /UK

Posted 26 November 2014 - 09:40 PM

ti-am trimis schema :)#6 Guest_iRoata_

Guest_iRoata_
 • Vizitatori

Posted 27 November 2014 - 10:39 AM

Multam'  fain @wally_gatter.

Momentan inca stau pe loc din cauza trafului, cred ca pana la urma o sa dau comanda la Petra de unul care sa mi se potriveasca fizic.Cu_reclama

Cu_reclama
 • Membri

#7 OFFLINE   wally_gatter

wally_gatter

  Mare sef de trib

 • Moderatori
 • 2,178 posts
 • Locatie:London /UK

Posted 08 February 2016 - 01:57 AM

Work in progress la modelul asta de sursa.. revin cu poze ..  


0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users