Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Finala de la RR. Capri imbunatatit...


Postări Recomandate

Scopul topicului este de a modifica o finala de la radioreceptorul Capri ca sa functioneze un pic mai... audiofil.

 

Obiective urmarite:

 

1. Analiza schemei originale si verificarea punctului si al clasei de functionare ales de proiectant.

2. Simularea situatiei existente (Cu ajutorul nepretuit al DL. Lazaroiu).

3. Propuneri de modificare.

3.1 Intentia me este de a-l transforma intr-un SE-UL ( final ultraliniar).

3.2 Simularea situatiei propuse.

4. Aplicarea modificarilor.

5. Realizare si teste.

 

Concluzii

1. Compararea simularilor.

2. Comapararea performantelor.

 

P.S. 1. Daca cineva are, poate sa posteze schema etajului final, sa o vedem...

2. Doresc sa purtam discutii civilizate urmarind planul expus. Daca sunt propuneri de modificare la plan o puteti face. Ideea este sa nu ne "labartim" exagerat si sa numai stim de unde am pornit si unde vrem sa ajungem.

 

 

Link spre comentariu

Transformatoarele de ieșire nu au priza pentru ultraliniar; am construit doua amplificatoare cu aceste transformatoare,și de fiecare data m-am lovit de un aspect: ele sunt construite pentru El84 pestriță de ieșire de 6 ohm.

Cum boxele mai calitative nu se prea găsesc pe 6 ohm sau sunt mai scumpe,am preferatsa schimb finala.

Prima  data am folosit 6f6,  boxe de 8 ,pentru  Ra~8500 ohm cu rezultate bune zic eu.

În prezent folosesc 6P3S, cu boxe de 4 ohm,pentru Ra~4200-4500 ohm.6P3S are cam 330v în anod, 210v  în G2 și un curent anonim de cca50 Ma.

Ultima varianta asigura zic eu peste 5w în secundar. 

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Da, e nevoie de alte transformatoare de iesire sau, daca merg, rebobinarea celor existente... sa vedem...Pentru "boxe" voi folosi difuzoarele originale... Cum acestea pot functiona numai in cutii deschise va trebui sa construiesc un set. Dar asta, mai la urma...

Pe acele miezuri nu puteti cobori banda de frecventa,e maxim cit se poate obtine pe acele tole,nici acele difuzoare nu coboara destul de jos.Daca doriti SE UL ,o sa pierdeti putin din putere,eu cred ca nemtii au obtinut cam tot ce se poate din acel etaj final.Am construit si eu trei SE cu trafuri de Capri,parerea mea este ca se aud bine asa cum sunt,nu prea se merita atita munca. Editat de viobio
Link spre comentariu

Da, e nevoie de alte transformatoare de iesire sau, daca merg, rebobinarea celor existente... sa vedem...

 

Pentru "boxe" voi folosi difuzoarele originale... Cum acestea pot functiona numai in cutii deschise va trebui sa construiesc un set. Dar asta, mai la urma... 

  Aici    http://www.radiomuseum.org/r/stern_roch_stereo_box.html vedeti cate ceva despre boxe independente pentru acele difuzoare,se vede suficient in  poza chiar si caractristicile difuzoarelor,dar daca sunteti membru pe @Radiomuseum cred ca puteti avea acces mai adanc la acel articol.Observati ca boxele sunt destul de maricele !!!

 O sa incerc zilele astea sa aduc si eu cate ceva pentru proiectul dv.,in prima faza cred ca un traf de iesire de 10cm^2 si tole de calitate ar imbunatati radical raspunsul in frecventa dar si puterea acestui etaj final,prin putere doresc sa spun ca se poate castiga 1W bun.Traful original nu coboara prea mult in joase suprafata sectiuni miezului fiind mica si cu parere de rau va spun ca tolele nu sunt de o calitatea asteptata,va spun in cunostinta de cauza,dar pentru ce au fost proiectate si fabricate sunt foarte bune.RR Capri are o putere pe iesire,data in carte,de 2X4W cu THD=10%.

Cred ca mai indicat ar fi un KNFB decat UL,parerea mea.

 Foarte bine cred ca ne-ar ajuta dl.Vali (@valderama),este un mare fan EL84 dar si cunoaste foarte bine aceasta lampa.

 

P.S  RR Capri,ca de altfel toate RR din seria celor de inalta clasa sunt niste echipamente complete,practic sunt niste "utilaje" daca pot spune asta,totul in ele este adaptat perfect; de la etajele de RF pana la etajele finale AF,difuzoarele,cutia RR gandita ca o boxa ideala pentru acele difuzoare dar si registrele de corectie a tonului si sa nu uitam reglajul de volum fiziologic in doua trepte care urmaresc aproape perfect comportamentrul si sensibilitatea receptorului nostru de sunete: urechea!

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Etajul final din Capri EL84 pus să lucreze cu disipaţie mică la anod circa 9,1W  transformatoare de ieşire subdimensionate(economice ) răspus  deficitar la frecvenţe joase ,randament scăzut  distorsiuni mari pentru 4W în sarcină la ieşire ,partea de joasă frecvenţă câştig foarte mare 35mVef la intrare aduce etajul final în cliping(funcţie şi de registrul de ton sau coretiile de ton).

 

Cu transformatoarele de ieşire originale poate deveni audiofil şi atât exclus Hi-Fi .Difuzoarele(BL) din Capri nu sunt de lepădat merită incintă bass-reflex(se câştigă presiune acustică la joase) de volum ceva mai mare(50L-60L).Foarte bun transformatorul de intrare(reţea).

 

În cfg UL +KNFB se va asigura distorsiunile cele mai mici cu putinţă în etajul final clasaA SE EL84(sectiune miez OT minim 6-7cm2 preferabi E12,5 X30mm spira scurtă , inductanţa mare , pierderi mici) , întâi trebuie simulat etajul final de sine stătător ca să vedem exact ce atac trebuie dat (cât de asimetric/simetric că vârf amplitudine semialternanţe sinus) pentru numai 4W în sarcină la ieşire când tubul EL84 este pus să disipe 12W la anod desigur negativare automată.

 

De fapt din Capri se poate păstra transformatorul de intrare şi difuzoarele de înaltă clasă în raport cu ce se comercializează astăzi în piaţă (pentru sume modice) eventual se pot utiliza şi tuburile EL84 dacă nu au uzură mare.

 

Aşa cred că trebuie procedat.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Am facut si eu un amplificator separat, dar folosind transformatoarele din acest aparat, si de alimentare si de iesire, dupa schema de mai jos (RH84 a lui Alex Kitic, versiunea 2.0).

Mi s-a parut interesanta folosirea unui generator de curent constant in catod (in practica am inlocuit LM317 cu LM7805, modificand rezistenta pt. un curent de 50mA) si folosirea unei diode Zenner pentru a asigura o diferenta de potential de 22V intre anod si G2.

http://dl.dropboxusercontent.com/u/42982030/EL84%20SE%20trafo%20Capri/EL84_SE_Capri%20-%20Schema%20efectiva.jpg

Inca lucrez la el, am un brum cam mare si nu gasesc cauza, poate fi o vibratie mecanica introdusa de sasiul cam subtire, insa raspunsul la joase e dezamagitor, mai bine sunau transformatoarele Edcor, cumparate de mine tot de aici, despre care s-a ras mult candva. La puterea de 1-2W nu suna rau, dar poate erau si asteptarile mele prea mari...

Am incercat sa introduc in circuitul catodului si secundarul, nu se imbunatateste prea mult sunetul, cel putin la ureche, n-am facut inca masuratori. Eu am folosit o sarcina de 8 ohmi, cate doua boxe de Concert 2030 inseriate pe canal.

Poate ar trebui pus si un condensator de 1-5 uF intre G2 si masa, d-l Lazaroiu a combatut ferm acea dioda zenner...insa eu nu am vrut stabilizare, ci doar o diferenta constanta de potential.

Daca se strica prea mult sunetul pot renunta la asta...insa deocamdata nu aici e cea mai mare problema.

Pt. d-l Feri Visky: Cum veti lega ultraliniar trafurile de Capri, "raschetand" conexiunea dintre cele doua bobinaje primare? Mi se pare cam riscant la diametrul sarmei de acolo, plus ca ar fi 50% in loc de 43...

http://dl.dropboxusercontent.com/u/42982030/EL84%20SE%20trafo%20Capri/WORK/DSCF7500.JPG

Editat de carageae
Link spre comentariu

Etajul final ar putea fi modificat astfel : 

 

Posted Image
 
Posted Image
 
Posted Image
 
Posted Image
 
Posted Image
 
Posted Image

Banda audio redata ( cu trafo out din specificatiile originale  ) si corectorul de ton in pozitia liniar este aproape incredibila 20Hz -1dB la joase ( cu un mic boost din motive fiziologice ) iar la inalte 40.000 -1 dB ; la puterea de 3,5W se obtin 1,25% THD la 1000 Hz ! 

Link spre comentariu

20Hz-sinus pe transformatoarele de ieşire din Capri decât până în 250mW la ieşire în sarcină.În schema prezentată de tine(Victor) mai sus trebuie că primarul OT să asigure 40H pentru 20Hz-sinus , când/cum/de unde  transformatorul de ieşire din Capri asigură 40H în primar ?!.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

 

Cam asa arata simularea pentru schema originala dar si pentru un model de traf facut exact dupa caracteristicile originale determinate practic pe un astfel de traf.

Trafurile au inductanta de 11H masurat la "rece" cu F=1000Hz,la un curent DC  prin bobina primara de 37mA inductanta este de 9.28H.

 

Aveti si modelul Java pentru EL84 de la TFK.

 

De aici putem incepe sa facem oarece schimbari in schema dar si proiectarea unui altfel de traf de iesire,bineinteles pentru imbunatatirea performantelor,asta ca sa respectam titlul topicului caci pana la urma schema nu va mai fi CAPRI.

post-175212-0-09997600-1414571113_thumb.png

post-175212-0-94122300-1414571139_thumb.png

post-175212-0-29685900-1414571229_thumb.png

post-175212-0-06146800-1414571287_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Cu trafo out din Capri nu se pot obtine rezultate mai bune ...

Banuiesc ca a fost studiat temeinic de nemti , fie ei si RDG-isti .

Generatia " aia " de proiectanti a invatat carte in vremurile de Aur ale Germaniei ...

Totul ar trebui sa coincida : frecventa de rezonanta a difuzoarelor montate in carcasa cu frecventa minim redata a trafo out si cu dimensionarea sursei de alimentare , valoarea condesatoarelor de cuplaj interstage  , prizele de loudness de pe potentiometul de volum etc .

Ca sa apara o diferenta semnificativa , perceptibila  in bine trebuie revizuita schema etajului final .

O posibila varianta low THD am propus-o mai sus !

De studiat cateva secrete specifice audiofililor : comportarea in regim de supramodulare a sursei si etajului final , raspunsul armonic , IMD etc .

Editat de Victor
Link spre comentariu

O "mica" modificare la schema originala, o reactie KNFB,una SCHADE si ceva pseudo-UL,pastrand traful OT.CAPRI,bineinteles este o propunere...

  Parerea mea este ca la o astfel de schema nu are ce cauta siliciu mai ales pe calea G2,si la sursa de alimentare eu as utiliza tub redresor,sau chiar varianta cu seleniu,nu-i de ras(!!!).

post-175212-0-24209900-1414575946_thumb.png

post-175212-0-03834100-1414575958_thumb.png

post-175212-0-43597900-1414575976_thumb.png

post-175212-0-75733600-1414576292_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări