Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ţoli sau Inchi


Postări Recomandate

e bine cum spune 89-cec, inchii aia reprezinta diametrul interior al tevii, de ex teava de 1 inch are 1 inch la int= 25,4 mm si un diam ext de cca 33 mm, ca in link-ul de mai sus.

 

De fapt aici este vb de filetul GAZ.

Corect este G1/2 G3/4 etc.

 

Acuma filetul gaz in definitie este conic pt etansare, dar deja problema se complica.

Link spre comentariu

Florine, e vorba de diametrul interior al unei tevi sau robinet, exprimat in inch. 1 inch = 25,4 mm.1/2 este o fractie ordinara (numarator/numitor), adica 1 inch / 2 = 25,4mm / 2 = 12,7 mm.1 1/4 este un numar mixt (compus dintr-un numar intreg si o fractie ordinara), adica 1 inch si inca 1/4 inch, adica 25,4 mm plus 25,4/4 = 25,4 + 6,35 = 31,75 mm

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Daca discutam de instalatii, o teava de otel se masoara la exterior.

Vă rog ajutaţimă cu un sfat:mereu văd pe rubinetele de trecere 1/2, 3/8, 1/4, sau 1 1/4 etc cum se transformă in milimetri sau la ce se referă cum se calculează?prima cifră e ţolu şi se înparte la a doua sau cum va rog mult

Pentru teavile de otel, diametrele exterioare sunt urmatoarele:  1/4 (un sfert de tol)= 13.2 mm,   3/8" (trei optimi de tol)= 16.6 mm,  1/2" (jumatate de tol) = 21.7 mm, 3/4" (trei sferturi de tol)= 27.1 mm,  1" (un tol)= 34mm.  Ghilimelele " sunt simbolul tolului si al inch-ului.

Link spre comentariu

Tevile de instalatii se dau in tol si reprezinta diametrul interior si au o anumita grosime in asa fel incit sa o poti fileta exterior , mai sint si tevi de constructie exprimate in mm de exemplu 26x3mm ,gasesti pe net nomenclatorul tevilor de instalatii si al celor de constructii ,si inca un aspect tevile de instalatii sint trase nu sudate ,fiti atenti la tevile de gaze , unii monteaza tevi sudate care sint mai ieftine.

Link spre comentariu

Am mai avut si eu cateva contre pe tema inchi vs toli. Subiectul este delicat, pentru ca aparent vorbim despre aceeasi unitate de masura. Atunci cand vine vorba de tevi, toate masurile la exteriorul la teava:

Un tol = 32mm (teava de polipropilena neagra cu dunga albastra pe unele racorduri scrie 1" pe altele 32 mm, pe altele ambele variante...la fel si pe teava, depinde de producator)

Jumatate de tol=16mm (teva de pexal este exemplul cel mai clar)

Trei sferturi de tol =25mm. Pun o poza cu un racord de trei sferturi de tol ramas nefolosit dupa ce mi-am facut instalatia sanitara. Simbolul Fi este pentru diametre, exprimat doar in mm.

Concluzia mea este ca atunci cand vorbim de tevi, tol-ul n-are nici o treaba cu inch-ul si nici cu acei 25,4 mm, de vreme ce teava de trei sferturi de tol are diametrul exterior 25mm...Posibil sa ma insel...astept si eu un raspuns clar, calificat.

Posted ImagePosted Image

Editat de marius75
Link spre comentariu

Reformulez: 1/4"→ 13.2 mm

  3/8"→ 16.6 mm

  1/2"→ 21.7 mm

  3/4"→ 27.1 mm

 1"→ 34   mm

adica: pentru teava de otel cu diametrul nominal 1/4" corespunde diametrul exterior de 13.2 mm.

Diametru nominal (Dn) inseamna diametrul care defineste aria interioara a tevii. Adica acest diametru nominal imi spune cat de mare este golul din interiorul tevii.

Diametrul exterior, este diametrul pe care il masoara meseriasii ca sa stie ce marime de filet au de executat (cu filiera sau pe strung).

Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări