Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema Telefunken


mila

Postări Recomandate

Stiu ca s-a discutat despre acest aparat poate si aici, sigur pe Proradioantic.

Caut schema aparatului din poze.Aparent fabricat in Romania sau special pentru Romania de Telefunken

Tuburile sunt AF7  AF7  AL4  si AZ1

In afara de AZ1  am toate tuburile in stare buna dar sunt ceva piese roase :26

post-183775-0-28407600-1413471357_thumb.jpg

post-183775-0-70578300-1413471369_thumb.jpg

Editat de mila
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Intradevar pe Proradioantic exista un articol al domnului Pitagora referitor la acest model de aparat, varianta cu alimentare universala (CF7,CF7,AL4,CY1) din nefericire nici dumnealui nu a dat de urma schemei.

Aici am discutat despre modelul 49W(ACH1,AF7,AL4,AZ1) pe care il am in colectie,nici pana in ziua de astazi nu i-am gasit schema.

http://www.elforum.info/topic/2040-ce-aparate-pe-l%C3%A3mpi-detineti/page-168?do=findComment&comment=395562

Referitor la modelul cautat de dumneavoastra, pe Radiomuseum, folosind criteriul de cautare seria de tuburi  veti gasi 9 aparate(niciun Telefunken) care folosesc tuburile AF7,AF7,AL4,AZ1.

Ne avand o fotografie cu interiorul aparatului pe care il detineti  e greu de spus daca sasiul Telefunken-ului 4W38 se aseamana cu cele de pe Radiomuseum.Poate aveti mai mult noroc si gasiti o schema.

Editat de kripton
Link spre comentariu

 Bună seara,

 

Stiu ca s-a discutat despre acest aparat poate si aici, sigur pe Proradioantic.

Caut schema aparatului din poze.Aparent fabricat in Romania sau special pentru Romania de Telefunken

Tuburile sunt AF7  AF7  AL4  si AZ1

 

 

Intradevar pe Proradioantic exista un articol al domnului Pitagora referitor la acest model de aparat, varianta cu alimentare universala (CF7,CF7,AL4,CY1) din nefericire nici dumnealui nu a dat de urma schemei.

Aici am discutat despre modelul 49W  (ACH1,AF7,AL4,AZ1) pe care il am in colectie,nici pana in ziua de astazi nu i-am gasit schema.

 

 

Respectele mele domnule Mila, respectele mele domnule Nicolae57

  Într-adevăr prin 2010 am început studiile premergătoare restaurării aparatului Telefunken 439 U din colecţie. Luîndu-mă după scrisul de pe capac am formulat ipoteza că ar fi posibil să fi fost făcut în România şi m-am străduit (mai mult cu raţionamente şi ipoteze decît cu documente palpabile) să dovedesc aceasta. Toată povestea mi s-a părut că merită publicată, în speranţa că cineva care deţine mai multe informaţii asupra subiectului, va citi rîndurile mele şi va reacţiona.

 

http://www.proradioantic.ro/index.php?x=articole&id_stire=109

 

 

  Anii au trecut şi faptul că nu ştiu (nici acum) exact ce hram poartă aparatul cu pricina nu a avut darul să accelereze restaurarea lui.

  În orice caz, mai mult de curiozitate (şi ca să nu-mi pierd de tot antrenamentul) am scos schema pe aparat:

 

post-233153-0-13334600-1413920596_thumb.jpg

 

  După pozele postate şi setul de lămpi anunţat, Telefunken-ul 4 W 38 pare să fie versiunea pentru curent alternativ (transformator de reţea şi filamente alimentate paralel) a aparatului meu „universal”.

  Acum cîtva timp, un colecţionar ce intrase în posesia unui Telefunken 4 W 38 (şi care citise articolul pomenit mai sus) m-a contactat să mă întrebe dacă nu cumva intre timp am reuşit să găsesc schema şi i-am trimis ceea ce vedeţi mai sus. Mi-a mulţumit spunîndu-mi că i-a fost de real folos – exceptînd evident partea de alimentare. După aceea nu mai ştiu căci comunicarea s-a întrerupt.

  Bănuiesc că nu este nevoie să vă previn că schema soasă direct pe aparat poate include şi modificările meşterilor ce l-au reparat în cursul anilor deşi sub şasiu toate piesele (cu excepţia rezistenţei de catod a finalei care era aşa de arsă că n-am putut determina nici valoarea nici provenienţa) sînt originale. Există deci o bună şansă ca şi schema să fi rămas cea originală.

 

 

 

  În ceea ce priveşte Telefunken-ul 49 W al domnului Nicolae57 eu cred (tot după poze şi setul de lămpi) că este o superheterodină cu reacţie. (Nu rîdeţi, aşa ceva a existat realmente).

  Ilustrez ipoteza mea cu o schemă găsită în colecţia de scheme Telefunken:

 

post-233153-0-80512800-1413920640_thumb.jpg

 

 După schimbarea de frecvenţă cu ACH 1 componenta de frecvenţă intermediară (484 kHz) este extrasă din anodul hexodei de primarul transformatorului, indusă în secundar, şi trimisă prin grupul RC 100 pF în paralel cu 1 MΩ în grila pentodei VF 7 unde se face detecţia. Din anodul lui VF 7, printr-un condensator variabil, o parte din semnal se reinjectează de către înfăşurarea de jos (inductiv şi în fază) din nou în secundarul transformatorului de frecvenţă intermediară. (Reacţie pozitivă Reinartz).

 

Dacă aţi citit articolul meu, aţi urmărit probabil şi raţionamentul expus acolo şi aţi înţeles că în culegerea de scheme Lange & Nowich (de unde am extras acum schema T4Z) nu există decît aparate produse de Telefunken în Germania sau Italia. Telefunken-ul 49 W este evident produs în altă ţară deci schema lui nu poate fi găsită acolo.

  După setul de lămpi pe care l-aţi anunţat, condensatorul variabil dublu, şi unicul cilindru de aluminiu (ce seamănă cu o medie frecvenţă) din pozele postate, eu cred că este foarte probabil (făcînd evident abstracţie de alimentare) ca schema lui 49 W să corespundă cu cea a lui T4Z

 

  Cu mult respect,

  Pitagora Schorsch

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări