Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cutie neagra


Vizitator cristihoza

Postări Recomandate

Vizitator cristihoza

Salut,

 

Sunt nou in domeniu si pe forum. As avea o problema la care am cautat raspuns pe net dar nu am gasit nimic (ori nu am cautat cum trebuie)

 

Am o cutie neagra cu doua intrari: 4 panouri solare de 240W curent continuu 20V si a doua curent alternativ 220v. Ca si iesire am un consumator de 1000w (nu conteaza V, curent continuu sau alternativ). Cutia neagra preia toata energia produsa de panourile solare si complementar de la 220v). 

 

Este realizabila o astfel de cutie neagra?

 

Multumesc anticipat.

 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Mai întâi, Bine ai venit pe Forum !

Acum dacă ești nou și în domeniu problema s-ar putea demonstra a fi prea complicată. Dar pentru început,  cerere de lămuriri :

1. Înțeleg că dacă există soare moderat ( 400W în total, să zicem ) diferența este furnizată de la rețea : E corect ?

2. Consumatorul are fix 1000W sau maxim 1000W?

Link spre comentariu
Vizitator cristihoza

1. Productia de energie a panourilor solare este variabila, daca ele produc 400w atunci diferenta de 600 trebuie luata de la retea, cum ziceam insa e variabila, intre 0 si  960w.

2. Consumatorul este un panou radiant cu rezistenta fibra de carbon de 1000w (maine o sa intreb si care e puterea minima la care porneste). Prevad care o sa fie urmatoarea intrebare, asa ca raspunsul meu este da, panoul vreau sa mearga non stop tot timpul anului :P.  

Link spre comentariu

Seamana cu principiul de functionare al invertoarelor on-line. Practic si simplist exista o sursa de alimentare de la 230V la 20V cu o putere de 1000W care debiteaza intr-un condensator de capacitate mare (in traducere un acumulator) tot in acest condensator debiteaza si panourile fotovoltaice astfel ca puterea lor se aduna cu cea debitata de sursa de alimentare. Un invertor preia energie din acest condensator si genereaza tensiunea care ne intereseaza la iesire. Acest montaj funtioneaza pe principiul ca, la cresterea consumului din panourile fotovoltaice sau la scaderea iluminarii acestora, tensiunea pe condensator scade si aceasta scadere de tensiune este detectata de sursa de alimentare compensand cei 20V cu restul de energie necesara pana la cei 1000W la iesire.

Link spre comentariu

M-am așteptat la aceste răspunsuri. Problema , cum am spus , nu e trivială. Mai întâi trebuie să aduci cele două surse ( panouri solare și rețea ) la o formă ( CC sau CA ) compatibilă și la tensiuni/curenți compatibili ca să poată furniza pe aceeași sarcină. Apoi un sistem de reglare a sursei de pe rețea ca să completeze lipsa - se presupune că solara merge la maximul posibil . Și , eventual , o adaptare între ce iese de aici și consumator. Destul de complicat.

Între timp a postat și @The Stressmaker o idee similară - eu nu văd acumulatorul strict necesar , dar s-ar putea să ajute.

Acum , o întrebare pentru informarea mea  : Panourile solare au exclusiv rolul de a alimenta în final panoul radiant ? Că dacă da , mi se pare că te cam scarpini pe după ceafă ....

Link spre comentariu

Cutia neagra, daca nu e nevoie de alternativ la iesire, e extrem de simplu de construit. Orice panou, pentru a debita o putere maxima, trebuie mentinut intr-un anumit punct al tensiunii, sa zicem 38V. Daca in paralel cu panoul, punem o sursa in comutatie, 230Vac-38Vdc, treaba e aproape rezolvata. Mai trebuie un convertor dc-dc, de la 38V, la tensiunea necesara panoului radiant. Eu am folosit sistemul asta, astfel...Am ridicat tensiunea de 120V, de la patru panouri inseriate, la cca 320Vdc. Acesta tensiune am pus-o in paralel cu tensiunea retelei, dupa redresare filtrare. Cu cei 320V, am alimentat puntea H a unui invertor sinus modificat. 

Link spre comentariu
Vizitator cristihoza

Asa cum ai pus problema, cutia asta neagra se poate construi.Dar daca ai un panou radiant ca si consumator, atunci tensiunea si curentul la iesire conteaza (ziceai ca nu are importanta tensiunea), asta are importanta in alegerea intre diverse solutii.

Panoul radiant e cu fibra de carbon, producatorul zicea ca atata timp cat ia 1000w merge, fie curent continuu fie curent alternativ. Presupunerea mea e ca ar trebui sa lucram curent continuu la tensiunea panoului solar.
Link spre comentariu

 producatorul zicea ca atata timp cat ia 1000w merge, fie curent continuu fie curent alternativ.

 

 

La orice tensiune ?

 

 

Solutia difera daca ai un panou la 230V sau la 24V, caci daca il ai la 230V, ai nevoie de un inverter pentru panoul solar, daca ar fi la 24V, atunci ai nevoie de un transformator/alimentator de la retea.

Editat de one
Link spre comentariu

Are dreptate @one, conteaza unde se monteaza "schimbatorul de tensiune" fata de panoul radiant. Cea mai eficienta varianta pe care o vad eu este cu panoul radiant alimentat in curent continuu adica tensiunea de la retea redresata cu o punte redresoare si un condensator si din acest condensator se alimenteaza panoul. Daca, sa zicem ca tensiunea la retea este de 230V alternativ, atunci dupa redresare vom avea cam 325V maximum pe acel condensator. Panourile fotovoltaice vor genera intr-un invertor sincronizat cu reteaua care va scoate la iesire 330V, cu 5V mai mare decat cea de la retea (poate fi orice diferenta intre 0,1V si orice alta valoare). Asa, orice scadere a tensiunii debitate de invertor si implicit a puterii generate de acesta va fii compensata de tensiunea de la retea in mod automat. Acesta este principiul cel mai eficient pe care il vad. Am luat ca reper ceea ce stiu despre panourile radiante adica alimentate la 230V curent alternativ. Cealata varianta, cu panoul la 24V este la fel de eficienta fiind necesara o sursa de la 230V ca. la 24V cc. si este mai eficienta decat prima pentru ca de obicei sursele coboratoare sunt ceva mai eficiente decat cele urcatoare.

Cea mai putin eficienta varianta este cu panoul la 230V si cu invertor de la 24V cc. la 230V ca pentru ca implica o a doua sursa de la 230V ca. la 24V cc. din cauza ca, fiind doua surse, se pierde de doua ori din eficienta.

Daca veti mentiona tensiunea de alimentare a panoului (sau modelul) veti primi raspunsuri mai exacte si in plus daca mentionati daca tensiunea pentru acel panou trebuie stabilizata sau trebuie sa se incadreze intr-o anumita toleranta. Daca este panou radiant comercial atunci acesta trebuie sa respecte cerinta de alimetare de la retea de 230V si toleranta tensiunii de plus minus 10% adica intre 207V si 253V si veti avea intre 900W si 1100W putere generata. Daca se doreste controlul exact al puterii generate atunci un PWM (similar cu un dimmer/variator de lumina doar ca este pentru curent continuu) cu mosfet este necesar si comandat de curentul prin panou. Asa cerintele pentru componente devin mai putin stricte si cred ca se poate inlocui in acest caz acel invertor sincronizat cu reteaua cu unul obisnuit.

Link spre comentariu

Randamentul unui panou fotovoltaic, e mult mai mic ca a unuia termic. Nu prea renteaza sa incalzesti apa astfel.In plus, alimentand direct rezistenta boilerului din panouri, randamentul va fi prost. Un panou e in mare, o sursa de curent constant. Care curent, e proportional cu iluminarea panoului.  Pentru maxim de putere, trebuie ca tensiunea sa fie mentinuta la o anumita valoare. Adica ar trebui o rezistenta variabila, mica, cand e soare, mare, cand iluminarea scade, astfel ca tensiunea pe panou sa nu scada. Asta fac de fapt, regulatoarele MPPT...

PS

Atata timp cat initiatorul topicului nu da informatii clare, va primi doar  raspunsuri la fel de vagi.

Editat de giongiu
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări