Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

sursa ATX LC-B350


Postări Recomandate

  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

sursele astea nu au protectie decat la scurtcircuit. daca anulati ventilatorul si o pune-ti in sarcina merge pana i-a foc.in caz de supracurent,in cel mai bun caz ori se arde siguranta,ori poate... poate ajuta acel integrat din secundar care din cate stiu este si pe post de "observator" al tensiunilor,pe langa cel de SCC.

crede-ti ca dintre cele mai cu "mot"de ce sunt asa de scumpe? tocmai ca au ceea ce a-ti postat mai sus.sunt si pe la aprox 200 de lei care inca nu au de exemplu protectie la supratensiune,chiar daca cu imprimanta se poate trece ....multe....(ma refer in digital nu acea banala siguranta care ....da Doamne sa se arda la supracurent,descarcari in retea a trasnetului etc...)

Link spre comentariu

sursele astea nu au protectie decat la scurtcircuit. daca anulati ventilatorul si o pune-ti in sarcina merge pana i-a foc.in caz de supracurent,in cel mai bun caz ori se arde siguranta,ori poate... poate ajuta acel integrat din secundar care din cate stiu este si pe post de "observator" al tensiunilor,pe langa cel de SCC.

crede-ti ca dintre cele mai cu "mot"de ce sunt asa de scumpe? tocmai ca au ceea ce a-ti postat mai sus.sunt si pe la aprox 200 de lei care inca nu au de exemplu protectie la supratensiune,chiar daca cu imprimanta se poate trece ....multe....(ma refer in digital nu acea banala siguranta care ....da Doamne sa se arda la supracurent,descarcari in retea a trasnetului etc...)

ai sa razi.... chiar au protectie la spurasarcina, testat de mine, pe o mizerie dinasta de sursa pun un minicompresor auto cu care umflu rotile la bicicleta, in momentul in care depasesc 2.5 bari intra in protectie, marea lor problema e ca au componente de proasta calitate si astea dimensionate la limita, am facut praf peste 50 de surse din acest model cu scopul de a le modifica, stiu fiecare componenta unde ii este locul

Link spre comentariu

Pop quiz:

 

-Ce este protectia la scurtcircuit pentru o sursa ATX?

 

Aceasta consta intr-un circuit care monitorizeaza curentul de sarcina ( in cazul surselor no-name traful driver ), si il converteste intr-o tensiune proportionala, aceasta tensiune este folosita pentru a comanda un alt circuit care da comanda de stop cand este cazul, ei bine cand acea tensiune proportionala atinge o anumita valoare circuitul care da comanda de stop se activeaza si livreaza un semnal integratului de control care blocheaza sursa prin blocarea ambelor iesiri. Cum anume ajunge acea tensiune la valoarea necesare pentru a declansa sistemul de protectie? pai simplu prin marirea curentului de sarcina pana la un nivel anume prestabilit, cand acest prag se depaseste varful respectiv de curent genereaza un varf proportional de tensiune suficient pentru a activa protectia. Acuma de dragul discutiei sa zicem ca pragul ala prestabilit este la 20A, pana unde se presupune ca sursa poate functiona in siguranta in regim continuu, peste acest prag se presupune ca sursa este supusa la un regim prea solicitant si exista riscuri de avarii. Ok atunci va intreb, ce este suprasarcina si cum se manifesta ea? Pai este cat se poate de simplu, insasi numele de "suprasarcina" spune totul, adica se vorbeste despre depasirea unui anumit prag de curent de sarcina peste care sursa nu poate functiona in siguranta, in cazul presupus in randurile de mai sus care era pragul peste care se presupunea ca sursa nu poate functiona in siguranta? Simplu, 20A. Ok si atunci o ultima intrebare la care nu o sa mai raspund: Ce se intampla in cazul presupus mai sus, in situatie de suprasarcina?

Link spre comentariu

Vorbim de suprasarcina atunci cand nu se depasesc valorile limita ale componentelor dar unitatea mai poate functiona in siguranta pentru un timp relativ scurt.

Exemplul pe care il dau este din macarale. Existau limitatoare de suprasarcina daca se depasea sarcina admisibila pe cablu'.

Asta nu insemna ca macaraua nu ar mai fi putut functiona dar oprea operatorul din lucru.

In cazul unei dimensionari corecte a unui device e de preferat o presemnalizare a suprasarcinii pentru un anumit prag si o semnalizare cu oprirea device-ului in caz de ajungere la un prag periculos.

A nu se confunda suprasarcina cu un catastrofal scurt.

Daca Marian mai are intrebari eu zic sa ne straduim sa-i raspundem poate se dumireste.

 

Mircea.

Link spre comentariu

cat de contestate ar fi aceste surse, stiu  cateva care au supravietuit 4-5 ani, sunt preferatele mele indura multe; imi amintesc sursele AT, erau poate mai atent lucrate, dar nu aveau nici o protectie, la cel mai mic scurt se alegea praful de ele, daca aveai noroc sa crape pe computer luau cu ele toate componentele, ramaneai cel mult cu niste rami, un cpu si placa video

Link spre comentariu

Eu n-am ce sa ma lamuresc, pe participantii de la topic am dorit sa-i lamuresc despre o ideie, si anume ca din punct de vedere al protectiei, suprasarcina este acelasi lucru cu scurtcircuitul devreme ce suprasarcina este depasirea unui anumit curent de sarcina, fapt care declanseaza protectia.

 

Acuma ca sa raspund autorului subiectului, "protectia la suprasarcina sau scurtcircuit" la sursele ATX banale, nu este vre-o placa sau vre-un circuit specific pe care sa-l poti decupa si sa-l poti folosi apoi ca atare pe la alte aplicatii, adica din defrisarea de surse ATX obtii ca din cam orice alta defrisare, componente individuale, obtii trafuri, toruri, tranzistori, diode, condensatori ( daca mai sunt buni ), etc...

Link spre comentariu

perfecta dreptate domnule Marian,insa autorul dorea sa aiba...."e ex protectia la supracurent, sub si supratensiune, scurt pe iesiri , supratemperatura..."   aici m-am gandit la o "supersursa"....astea banale nu au protectie la supracurent.adica "supra" in cazul acestei surse amintite de autor este de domeniul sf-ului.

Link spre comentariu

@ovy83: O fost emisiunea aceea antologica cu Divertis despre zvoneri si raspandaci.

Nu mai raspandi zvonuri, sursele ATX au protectie la suprasarcina. Dar si suprasarcina este un concept, deci poate lua diverse forme: o suprasarcina acceptata inca de sistem (dar definita in documentatie, la sursele de calculator FELIX era de 25% si exista un test de o anumita durata in aceste conditii)(este si cazul prezentat cu macaraua) si o suprasarcina nedefinita, adica ce depaseste o anumita valoare si la care sistemul sa reactioneze intrun anumit mod.

Limitarea de curent adevarata face ca suprasarcina sa fie un regim de lucru care nu deranjeaza sistemul in sensul punerii componentelor in pericol ci, cel mult ca nu mai avem la iesire parametrul dorit (de exemplu tensiunea la o sursa stabilizata). Limita suprasarcinii este scurtcircuitul pe iesire. Culmea, in scurt o sursa cu limitare adevarata de curent are cel mai usor regim pt ca debiteaza 0V x yA = 0W. Disipatia principala este pe diodele de iesire.

O limitare adevarata se face citind curentul in sarcina. Sursa ATX are mai multe tensiuni, deci ar fi prea scump citirea curentului pe fiecare iesire. Asa ca a ramas varianta citirii curentului prin tranzistorii de forta. Daca sarcina este distribuita corect si avem supraincarcare uniforma pe iesiri sesizarea curentului prin tranz forta este suficienta pt decizie.

Plata pt sursa ieftina: daca suprasarcina este numai pe o iesire, diodele de pe aceasta trebuie sa suporte toata puterea debitata de tranz de forta pana acestia simt supracurentul iar sistemul de monitorizare vede subtensiunea de la iesire. Unele surse rezista, altele nu.

Am pus aici http://www.elforum.info/topic/93794-lm-339n/ niste scheme.

Cine stie electronica vede imediat componentele pt limitare curent.

Unii mai seriosi au mai pus o infasurare suplimentara pe trafo driver care contine mai exact informatia de curent din primarul trafo forta.

Posted Image

Link spre comentariu

Nu bagati mana in foc va rog.au trecut destule surte atx prin mana si m-am crucit la ce am vazut,la ce a mai ramas intreg din componentele unitatiilor.intradevar,nu in toate cazurile.am luat opinia d-vastra drept obiect de studiu,desi stiam ceva,ceva....dar autorul cerea,dupa cum scrie, e ex protectia la supracurent, sub si supratensiune, scurt pe iesiri , supratemperatura....

la sursa data ca exemplu NU ARE asa ceva ce cerea autorul.dintre toate a nimerit ....scurt pe iesiri- aici s-a referit la acea suprasarcina...poate.

Editat de Dr.L
Nu cita inutil mesajul anterior
Link spre comentariu

Autorul vrea sa stie care-s protectille, lucru care ar trebui sa fie clar, avand in vedere explicatiile de pana acum.

Nu vad ce relevanta are protectia la suprasarcina sau scurt cu diverse componente de pc busite. Calitatea e cea care e, protectia exista, dar poate intra prea tarziu, conditii vitrege de exploatare etc. Chinezaria e chinezarie, dar tot respecta anumite principii!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări