Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Intrebare referitoare la curentul alternativ


Postări Recomandate

Salut! Am si eu o intrebare care ma cam macina de ceva timp, iar un raspuns logic inca tot nu am. Toti stim ca daca luam faza din priza si nulul pe care il obtinem noi printr-o impamantare obisnuita, atunci printr-o rezistenta de sarcina se obtine consum, adica avem atat curent cat si tensiune. Care este explicatia ca poate fi creata o legatura intre faza si nulul obtinut din oricare alta pamantare, care presupun ca poate fi creata in orice punct al pamantului si efectul obtinut ar fi acelasi. Raspunsurile de genul # Pamantul este sursa de particule negative# nu prea are sens din simplu motiv ca acest fenomen 1. nu are loc si in cazul curentului continuu; 2. daca la statia de transformare o faza este legata la pamant si de aceea poate fi transmisa energia prin impamantare nu are sens, pentru ca daca luam un transformator de tensiune alternativa, nici unul din fenomenele enumerate mai sus nu se adevereste.Rog pe cei initiati sa ma lumineze si pe mine. Nu vreau sa primesc replici. Ar fi binevenite raspunsurile cu argumente de rigoare. Va multumesc!

Link spre comentariu

Raspunsul edificator ar fi:

 

Du-te tu la scoala

Pentru tara invata

Si-ti va fi raspunsul

Mai in "siguranta"

 

Sau o "replica":Posteaza la categoria pentru incepatori, pentru ca simt ca o sa ne intrebi si de ce fulgerul vine catre pamant si intotdeauna unde nu te uiti.:)

Editat de diamant
Link spre comentariu

Nu cred ca ca ceea ce am scris nu sunt cunostinte obtinute la scoala! Dimpotriva, sunt eventuale raspunsuri pe care oricine le poate da! Poate sunt incepator sau poate nu, insa dati un contraargument la ceea ce am scris eu mai sus si spuneti daca am gresit in ceea ce am scris si unde, daca dvs. nu sunteti un incepator. Pina la urma este un forum, nu sustin examen de stat. Nu cred ca problema pe care am pus-o tine de incepatori, dar tin s-o adresez unui cerc mai larg. Nu in zadar am scris ca nu vreau o replica, dar un raspuns, pentru ca am observat ca pe acest forum sunt cativa oameni care-si respecta statutul si sunt demni de a fi respectati care deseori au bunavointa de a explica si altora, insa o buna parte sunt din cei care nu fac decat sa ia in deradere si sa-si omoare timpul pe forum, alimentindu-se lamentabil din replicile de doi bani pe care le arunca de aici colea....

Editat de adryano
Link spre comentariu

Reteaua de joasa tensiune are intotdeauna o borna (nul) legata la pamant in punctul de transformare (PT) ce are transformatorul cu secundarul in stea. Firul de nul al unei retele monofazate are si el legatura la pamant prin PT. Pamantul este considerat un bun conductor electric. Deoarece firul de nul poate fi intrerupt, consumatorii cu carcasa metalica se leaga suplimentar la o priza de pamant printr-un fir de alimentare, precum si direct. O priza de pamant are o rezistenta mica, normativele cer sa fie de maximum 4 ohmi. Un consumator mic se poate alimenta si prin priza de pamant, dar consumul se contorizeaza oricum.

Link spre comentariu

Pai tocmai eu asta si nu inteleg, am scris mai sus: Daca Pamantul este considerat un bun conductor electric, de ce acest lucru nu se adevereste  in cazul curentului continuu si in cazul in care folosim experimental un transformator de tensiune, a carui secundar deasemenea sa aiba legata o iesire la pamant, iar intre a doua iesire  pe care o folosim independent de prima iesire si o alta impamintare ( care sa serveasca ca substituient a primei iesiri) nu obtinem nici curent, nici tensiune. Ma refer la schema atasata, R1.

post-230973-0-33969800-1404896749_thumb.jpg

Editat de adryano
Link spre comentariu

Orice retea de alimentare casnica, monofazata. cu energie electrica presupune trei conductoare astfel:

- faza cu tensiunea de 220V

- nulul de lucru

  Aceste doua conductoare sunt asigurate, in baza contractului de furnizare, de catre societatea respectiva de distributie.

- nulul de protectie nu intra in atributiile societatii respective si trebuie sa fie facut in regim propriu prin confectionarea unei prize de pamant la domiciliul respectiv.

Daca stai la bloc ai si acest nul de impamantare, daca stai la casa trebuie sa il faci singur (sau sa angajezi o firma de specialitate).

Ce rezulta de aici? Nu stim unde stai. Pune locatia la profil. Atunci putem sa intram in detalii.

Nu trebuie sa fii atat de critic la adresa membrilor forumului. Nu sunt decat' cativa oameni care-si respecta statutul' pe acest forum. Aici sunt mii de oameni de valoare, in diverse domenii, pe care inca nu i-ai descoperit.

      Eu am inteles ca intrebarea pe care ai postat initial se referea la altceva ( vezi curent continuu) dar fii mai explicit pentru a te putea ajuta. Vrem mai multe detalii: la ce o folosesti , distanta de lucru, curent, tensiune,,daca vrei sa folosesti pamantul ca al doi-lea conductor,etc. Aici spui totul ca la POPA

In plus, la acest subiect deschis, decat @diamant are locatia la profil activata.

Editat de PINTI
Link spre comentariu

Intrebarea mea cred ca este simpla, nu stiu cat de explicit sa o mai expun. Nu ma intereseaza cum se realizeaza impamantarea sau altceva legat de acest fapt. Ma intereseaza o explicatie, daca o detine cineva, la intrebarea: Daca Pamantul este considerat un bun conductor electric, de ce acest lucru nu se adevereste  in cazul curentului continuu si in cazul in care folosim experimental un transformator de tensiune, a carui secundar deasemenea sa aiba legata o iesire la pamant, iar intre a doua iesire  pe care o folosim independent de prima iesire si o alta impamintare ( care sa serveasca ca substituient a primei iesiri) nu obtinem nici curent, nici tensiune. Ma refer la schema atasata, R1, postarea precedenta.Se stie ca daca iau doar faza din priza, independenta de nulul din priza, dar utilizez un alt nul provenit de la o impamantare realizata de mine, pot inregistra un consum oarecare, pentru ca voi avea curent, respectiv tensiune. De ce nu se obtine acelasi lucru si in cazul unui transformator, utilizand bobina secundara a acestuia, iar pe post de faza, numai o iesire a bobinei secundare? P.S: imi cer scuze daca par a fi critic cu unii membri, insa deseori se intimpla ca intrebi "Unde merge trenul?" si tzi se raspunde cu "este ora 2". Nu am zis ca nu sunt oameni de valoare, doar am rugat sa mi se raspunda concret daca stie vreo cineva. 

Link spre comentariu

Ori esti dumneata confuz, ori eu obosit. Sa mai incercam: vrei ca de la secundarul unui traf sa iei numai un capat, sa-l duci de exemplu 100m la vecinul care are impamantare si acolo intre firul dumitale si priza lui de pamant sa aprinzi eventual un bec. Si asta numai pt ca ai avut inspiratia sa botezi acel fir "faza". Spune intai daca am inteles corect ceea ce doresti.

Link spre comentariu

Da, intocmai! Ajutati-ma va rog sa inteleg cum functioneaza acest "mecanism"! Presupun ca tot ceva asemanator este si in cazul curentului continuu :84

Presupun că ai auzit pe undeva chestia cu transmiterea energiei electrice fără fir utilizînd pămîntul ca un conductor; ai găsit inspiraţie din informaţiile despre Tesla? Nu înţeleg de ce spui că aceste fenomen nu are loc şi în cazul curentului continuu, care anume fenomen. Nu prea are rost să te chinui cu aceste lucruri, schema prezentată de tine şi normal că nu va funcţiona.

Link spre comentariu

Pai ca sa inteleg mai bine,este nevoie de operat cu tensuni inalte/curent inalt? Nedumerirea mea a aparut in urma experimentarii in conditii casnice,  adica tensiuni de 12-24Vcc, 36-50 Vca care nu au dat rezultatele asteptate, Pamantul nu s-a afirmat ca fiind un conductor cat decat bun..

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări