Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

suprafata radiatoare racire componente


Postări Recomandate

Buna ziua.

Lucrez la o sursa cu back-up si necesita un radiator de racire pentru componente de 100 cm patrati. Ma intereseaza cum pot calcula suprafata unui radiator de racire intrucat am mai multe modele dar nu stiu cum sa aflu cat au. Am si un radiator de la un UPS Mustek insa cred ca este cam mic.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Folosesti formulele de la liceu pentru suprafata . de exemplu pentru dreptunghi inmultesti lungimea cu latimea masurate in cm si iti iese suprafata in cm2. daca ai aripioare le calculezi separat si aduni la placa de baza. o lamela o consideri o singura data la suprafata. asta asa empiric altfel daca intram in amanunte .... Dar iti e suficient.

Link spre comentariu

Sunt totusi curios prin ce calcule/metoda ai ajuns la suprafata de 100cmp.

 

Eu stiu ca atunci cand se calculeaza un radiator, toate calculele se refera la rezistenta lui termica data in *K/Watt (echivalent cu *C/W). De aceea toti producatorii de radiatoare folosesc in datasheet valoarea rezistentei termice.

 

Exista si o formula (aproximativa) care leaga rezistenta termica de suprafata radiatorului, si anume: Rth = 50 / radical din suprafata. Formula se aplica insa doar la radiatoarele care sunt o suprafata plana, cum ar fi peretele unei carcase. La radiatoarele cu aripioare formula este mai complicata. 

 

Deci un radiator de 100cmp (placa de aluminiu de 10x10 cm) va avea aprox. Rth = 5*K/W. Cu aceasta valoare se poate cauta pe la producatorii de radiatoare si vedea cam cat de mare este unul de 5*K/W.

Un producator cunoscut ar fi http://www.fischerelektronik.de/en/home-en/.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Multumesc raduta pentru raspunsul complet.

Vreau sa folosesc carcasa de la un ups Mustek 600 si sa pun in ea un modul care sa scoata la iesire 12V la 2A, dar incarca si un acumulator de 12V/7,2Ah. Aplicatia este dintr-o revista, iar autorul recomanda ca radiatorul sa aiba 100 cm patrati. Initial ma gandisem sa folosesc radiatorul de pe placa ups-ului insa nu stiam cum sa il masor exact, dat fiind faptul ca are si aripioare.

Acum, daca zici ca un radiator de 10X10 cm are Rth = 5*K/W, imi pot da seama usor cat de mare trebuie sa fie radiatorul.

Cel din ups-ul meu are 8cm X 3,8cm, grosimea de 5,8 mm si 12 aripioare de 3,8 X 0,58cm.

De aceea am intrebat cum este cu grosimea placii, dar dl alexut ma zapacea cu lungimea si latimea - daca stiam ca este numai atat nu mai intrebam pe forum....

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări