Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Reconditionare Electromures AS15201


Postări Recomandate

Salutari tuturor.

 

Relativ recent mi s-a adus "pentru piese" un amplificator Electromures AS15201, donatia consta intr-o carcasa dezmontata in care se aflau 2 placi principale, ambele destul de mult "prelucrate" de anumiti "mesteri", ( adica facute praf ), 2 placi de VU-metru, placuta cu tastatura dar fara 2 butoane, placuta metal;ica din spate pe care mufele sunt fixate dar fara mufele de iesire, acea caseta de la alimentare dar fara mufa si fara intrerupator ( de fapt intrerupatorul era prezent dar rupt ) si fara tija cu buton de la panoul frontal, traful...etc. Stare generala deplorabila, nimic nu functiona... si totusi nu m-am indurat sa-l dezmembrez si mai tare, si cum am o veritabila pasiune pentru readucerea la viata a "vechiturilor" am considerat ca fiind o oportunitate si de ce nu si o provocare asa ca mi-am propus sa il readuc la starea de glorie de odinioara si m-aqm apucat de treaba. iata o poza care sa ilustreze starea in care se afla amplificatorul cand mi-a fost adus ( click pe imagine pentru rezolutie mare ):

Posted Image

 

Si am inceput cu potentiometrii, aveam 2 placi la dispozitie deci 2 seturi de potentiometrii, i-am scos de pe placi si i-am dezmontat complet si i-am asezat pe o coala:

Posted Image

Posted Image

 

Din toata adunatura aia de componente mi-am ales pe cele necesare pentru un set complet, le-am curatat minutios pe fiecare in parte si am obntinut asta:

Posted Image

 

Potentiometrii dupa remontare si o punguta cu "resturile":

Posted Image

Posted Image

 

Bun, am obtinut un set complet si perfect functional de potentiometrii, urma alegerea placii pe care sa reconstruiesc amplificatorul si lucrul la ea in sine, una din ele era pe partea traseelor intr-o stare aproape imposibil de resuscitat, cealalta insa arata ok pe acea parte deci pe aceea am ales-o, pentru a putea lucra cu ea toate cablurile ecranate trebuiau inlaturate si pentru a nu avea dubii sau probleme la remontarea lor, mi le-am notat si pozat pe fiecare la locul lor, astfel era imposibil sa gresesc:

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

 

Au urmat finalii, i-am scos pe toti cei 8 de pe cele 2 placi:

Posted Image

 

Si mi-am ales din ei prin masuratori 2 perechi, ( un set ) si suruburi noi:

Posted Image

 

I-am pus momentan deoparte intr-o punguta si m-am ocupat de restul componentelor de pe placa, am inlocuit toti condensatorii electrolitici si o parte din ceilalti ( au ramas cei ceramici ), apoi am observat unul din tranzistorii mici pocnit si altii inlocuiti complet aiurea asa ca am decis sa inlocuiesc absolut toti tranzistorii de pe placa cu altii noi, apoi mi-am zis sa verific si diodele si gasind cateva sparte mi-am zis ca le voi inlocui si pe astea pe toate, inclusiv pe cele zenner, si asa am facut, semireglabilele aratau ok asa ca le-am lasat in pace, am montat finalii si potentiometrii la loc pe placa si cam asta era lucrul la ea.

 

Placa inainte de schimbarea componentelor despre care am vorbit:

Posted Image

 

Placa dupa inlocuirea componentelor:

Posted Image

 

Alte cateva parti componente demontate si curatate:

Posted Image

Posted Image

 

"Victimile" acestei reconditionari:

Posted Image

 

A urmat reconditionarea carcasei, am demontat-o complet apoi dupa o curatare atenta a ruginei cu smingher mai mare si o pregatire cu smigher foarte fin si o ultima curatare cu solvent, a urmat vopsirea celor 2 panouri metalice cu spray negru mat in cateva straturi, si a panoului frontal de plastic cu spray gri-metalic, deasemeni in cateva straturi. Dupa uscare a urmat remontarea amplificatorului, nu aveam un set complet de butoane de la tastatura asa ca am pus 2 rotunde de la o tastatura a unui TV vechi, butoatene de la potentiometrii lipseau cu desavarsire asa ca am cumparat un set nou de butoane de 23mm argintii, am inlocuit mufele lipsa de pe panoul din spate, am pus un intrerupator micut pe panoul frontal pentru ON/OFF, am inlocuit mufa lipsa din "caseta" de la alimentare si am refacut toate legaturile electrice, a urmat ceva teste si reglaje ( offset, curent de mers in gol, VU-metre ), fiind multumit de rezultate am purces la ceva finisaje interioare si am obtinut asta:

Posted Image

http://s6.postimg.org/96j3llq1p/021.jpg

http://s6.postimg.org/6duhfbf31/022.jpg

http://s6.postimg.org/m0lqsosv1/023.jpg

 

Dupa montarea completa a carcasei alte cateva poze:

http://s6.postimg.org/vz6pf62al/024.jpg

http://s6.postimg.org/b3kf3x63h/025.jpg

http://s6.postimg.org/mtyclayvx/026.jpg

http://s6.postimg.org/ghj7bgvtp/027.jpg

http://s6.postimg.org/ylm7w3ti5/028.jpg

 

Aici un test scurt al functionarii sale, personal am fost foarte placut surprins de rezultat:

 

Este o farama din istoria electronicii Romanesti, a produselor noastre din trecut la care am lucrat cu placere si multa, multa rabdare, rezultatul nu dezamageste catusi de putin, ci dimpotriva, consider ca am readus la glorie un amplificator micut dar simpatic.

 

Va multumesc pentru interesul cu care sper ca ati parcurs aceasta postare si va doresc toate cele bune.

Marian.

Link spre comentariu

Lăudabil într-adevăr. Aş avea cîteva mici observaţii, nu prea-mi vine a crede că 1N4148 sau puntea trebuiau înlocuite, dar semireglabilii şi cond ceramici, eventual unele dintre rez cred că merită atenţie deosebită, fiind la originea multor evenimente neplăcute în aparatura românească.

La tastatură se puteau găsi ceva butoane de adaptat acolo, fără a mai modifica. Cred că am cîteva prin dulap, nu sînt sigur de cele ptr potenţiometri.

.............

Şi mie mi-au scos peri albi vu-metrele de Electromureş.

Editat de zal
Link spre comentariu

Asa cum am specificat am gasit cateva diode sparte ( bineinteles 1N4148 ) altele "sarma", n-aveam de gand sa stau sa verific pe fiecare in parte, nu cand aveam la dispozitie o punguta de astfel de diode noi, pur si simplu le-am inlocuit. Semireglabilii am spus deja ca aratau ok ca i-am verificat deci n-avea rost sa-i inlocuiesc cand sunt probabil mai buni decat multi dintre asazisii semireglabili moderni. Condensatorii ceramici au o viata mult mai lunga decat electroliticii, si gasindu-i ok i-am lasat in pace. Rezistentele stiu ca tu recomanzi sa fie inlocuite, acelasi lucru ai recomandat si la AS2050 atunci cand am prezentat reconditionarea sa pe forum, insa toate erau in regula si am preferat sa le pastrez pentru a nu stirbi prea mult originalitatea sa.

 

La tastatura pur si simplu nu am gasit butoane din alea si nici altceva potrivit care sa nu necesite modificare, aveam de ales intre a nu pune deloc acele butoane si a le pune pe alea rotunde, am ales varianta a 2-a. La potentiometrii butoanele au aceleasi dimensiuni cu cele originale doar ca sunt argintii, nu vad unde este problema din acest punct de vedere. Asa cum am zis personal sunt multumit de rezultat, imaginile sunt graitoare.

Link spre comentariu

Într-adevăr, mă refeream la rez cu terminale lipite, nu cu cele gen ''căpăcele''.

Sînt mai multe feluri de recondiţionări, unele cu modernizare, altele cu modificare avansată a montajelor sau esteticii, altele doar cosmetice... etc.

Ampliful e destul de vechi să se încadreze la categoria vintage românesc.

Link spre comentariu

@nemotoujours multumesc pentru apreciere, tu ai inteles scopul acestui subiect si ma bucur. Am scos la potentiometre pana si axurile din suporti si le-am curatat de acea "vaselina" sau cum ii zice, asigurandu-ma ca merg ok, si intr-adevar butoanele merg satisfacator, a fost per ansamblu o munca destul de laborioasa, tare migaloasa, dar am facut-o cu placere, si a iesit ceva frumos. Despre serigrafie momentan chiar nu am gasit solutii satisfacatoare, incercasem ceva dar nu mi-a placut rezultatul asa ca am renuntat.

Link spre comentariu

Felicitari!Foarte frumos lucrat rabdaremare ai!

Dar ma sti pe mine eu as fi gasit butonul power original si butoanele rotunde "strica" imaginea unui lucru care nu ma indoiesc ca se aude superb!Aveam eu numai sa ma fi intrebat ti le trimiteam gratuit!

Am avut si eu unul  si boxele originale se auzea incredibil cred ca are mai mult de 2/15w reali nici nu sti ce amintiri mi-ai trezit am ochii umeziti am dat acest amplif la un amic de suflet care a murit anul trecut s-a rasturnat macaraua pe el ce mai chefuri am tras cu el pe acest amplificator.

Dar stiu ca asta ardea cu usurita difuzoarele cred ca baga cc pe difuri.

Sanatate si la cat mai mult reconditionari ma uimesti cat de multe faci si ai timp de atatea lucruri si mai ales rabdare!(in special la potentiometre!numai eu stiu ca ii întorceam cu patentul!)

Link spre comentariu

cred ca are mai mult de 2/15w reali

2x18W/8 ohmi si 2x30W/4 ohmi. Am cumparat unul in 1988 si pina acum nu am inlocuit nimic in el. De atunci functioneaza cu incintele originale de 32W/4 ohmi - daca se depasesc 20W (pe 4 ohmi) faci oua prajite deasupra lui (radiatoare foarte mici) dar daca asculti la puteri moderate (sau pe incinte de 8 ohmi) nu are nici o problema.

Link spre comentariu

Corect!Cred ca acesta este singurul lor inconvenient radiatorii si nu ai ce-i face ventilator arata urat alti tranzistori de putere ii pui degeaba...deci cum ati spus si dvs:ori boxe de 8ohmi ori mai incet pe 4.

Apropo am zis asta (poate gresesc)scrie pe ea 2/15w!Va mai astept si pe topicu meu!Scuze Marian!

Link spre comentariu

Felicitari pentru efortul depus in a reconditiona statia audio.Se observa ca placa principala ce contine statia propriuzise e realizate din cablaj imprimat fibra de sticla,asa ceva nu prea gasesti in statii audio produse de firme cu renume unde preponderent se foloseste pertinaxul sau sticlotextolitul.Nu in ultimul rand vad ca are pe partea de corectie K140UD7,capsula metalica,operationale echivalente cu A741.K140UD7 sau folosit intensiv in echipamente electronice industriale de productie sovietica importate la noi,apoi asimilate dar aveau tot acest integrat in capsula metalica,amintesc numai cateva fabricate la noi pe parte de AMC,multiplicatoare,extractoare de radical...etc.

Link spre comentariu

Salutare!Marian mi-as dori sa faci un topic special in care sa ne arati NUMAI SCULE romanesti inainte de 89 poze si scheme!

E clar ca iti place ce a ce faci si mie imi place sa le admir si cred ca sunt multi alti ca mine!

Stima si spor la treaba nu uita de cele 2 kituri ale mele de 5.5!

Link spre comentariu

Nu am nici pe departe resursele materiale pentru un astfel de topic, dar ideea nu mi se pare deloc rea, trebuie insa ca cine il face sa si aiba la dispozitie cat mai multe din "creeatiile" Romanesti, sa poata lucra pe ele, eventual reconditiona si apoi testa, doar asa topicul poate fi cat mai bine documentat si informat.

Link spre comentariu

Daca suporti transportul, te pot face fericitul posesor al unui deck electromures, 2001,(tipul, nu anul) complect, ultima data cand l-am bagat in priza, prin´90 era in stare de functionare, dar banuiesc, ca trebuie revazute/schimbate curele, rola presoare....

Link spre comentariu
  • 8 luni mai târziu...
  • 1 lună mai târziu...
Vizitator inmorthex

Am o problema cu amplificatorul de mai sus daca ma poate ajuta cineva. Problema lui e in felul urmator,uneori pe canalul din stanga imi intra un brum pe boxa de 8 ohmi si am masurat cu voltmetru si arata exact 20,5v tensiunea de alimentare pe iesire. Scap de aceasta problema punand cu intrerupere atingand iesirea cu un difuzor de televizor pe 4ohmi pana face poc scanteie cand ating si poc in difuzor si isi revine atunci,dar merge ce merge o saptamana sau doua pornit si oprit in fiecare zi si iara face asa,ascult muzica si se aude foarte bine pe el, ma chinui cu el de aproximativ 1 an asa. Ce am facut eu intre timp,eu cand il desfac si il pun cu placa in aer sa fac masuratori pe placa, nu mai face isi revine. Am refacut toate legaturile la placa pe etajul final si am schimbat bd-urile si 2n3055 pe canalul cu pricina dar tot asa imi face .Mentionez ca la el ascult muzica si merge brici fara distorsiuni pana ai vine damblaua,Deci care ar fi problema ,de unde sa incep,ma ajuta cineva !?

Editat de inmorthex
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări