Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Televizor Eboda LED 2303 defect - nu se mai aprinde ecranul


Vizitator Nicusor Proca

Postări Recomandate

Vizitator Nicusor Proca

Buna ziua,Am un televizor Eboda LED 2303 care imediat dupa ce a iesit din garantie s-a defectat.Daca incerc sa-l pornesc, sonorul functioneaza dar ecranul nu se mai aprinde. Initial am verificat daca nu e vreo problema pe la mufe dar fara rezultat. L-am dus in service, deoarece nu am reusit sa-i gasesc o schema si acolo a stat aproape doua luni si nu au reusit sa-l repare. Mi-au zis ca poate fi o problema de la invertor sau de la display (exact ce banuiam si eu) si nu au reusit sa-mi gaseasca invertor ca sa-l probeze.Spre uimirea mea, dupa ce l-am luat din service l-am probat sa vad in ce stare mai e si a pornit ca si când nu ar fi fost nicio problema (asta dupa ce a fost trantit in cutie de vreo doua ori de copiii mei ingineri :d). A functionat cateva minute bune pana am incercat sa vad daca mai functioneaza dupa ce il inchid. Bineinteles ca la a doua pornire s-a aprins doar cat a aparut sigla de la Eboda si apoi s-a stins si acum iar nu mai misca, are doar sunet.Modelul invertorului este urmatorul: LTM230HT09 (HQ-LED60L6, E328942) l-am gasit pe ebay si ma gândeam sa-l comand dar acum nu mai sunt convins ca ar putea fi de la invertor. Mai de graba cred ca ar putea fi de la display, o intrerupere undeva.Daca are cineva schema acestui televizor sau ma poate ajuta cu o idee as fi recunoscator.

Link spre comentariu
Vizitator Nicusor Proca

Poate fi de la invertor.Curios cum cei de la service nu au reusit sa rezolve problema.

Da, si mie mi s-a parut ciudat ca nu au gasit invertor. Problema e ca in Brasov nu exista service care sa colaboreze cu Eboda pentru televizoare LCD si LED, iar service-ul unde l-am dus era pentru Samsung si LG.Stie cineva unde as putea gasi in Romania invertorul asta sau ceva cu aceleasi caracteristici?Deocamdata l-am gasit aici: http://www.ebay.com/itm/LED-inverter-bo ... 0775298540Cei de la service-ul Eboda din Bucuresti nu vor sa mi-l trimita, vor sa trimit eu televizorul la ei, bineinteles sa platesc transport si daca va trebui sa înlocuiesc display-ul mai bine cumpar alt televizor.
Link spre comentariu
Vizitator Nicusor Proca

din cate stiu iti poti da seama usor folosid o lanterna, cel putin in colturi ar trebui sa poti observa imaginea in cazul in care inverterul este problemaevident, cealalta metoda este masurand tensiunea de iesire din inverter, daca are alimentare, daca are comanda de ON si ce tensiune este pe pinul DIMteoretic poti sa comanzi si de pe ebay, dar va trebui sa astepti cateva saptamani pana ajunge

Ok. Multumesc pentru sfaturi. O sa incerc cele doua metode pentru a testa daca invertorul e problema.
Link spre comentariu

1.Din cate vad in titlu nu este vorba de invertor fiind led.2. fara niste masuratori nu cred ca o sa ai multe sanse sa primesti un raspuns concret.Defectul poate fi si defect banda leduri (presupunere de ce nu lau reparat la serviceul unde lati avut) sau controlerul, dar dupa cum spuneam fara niste masuratori nu poti spune ceva concret ci doar presupuneri care de multe ori pot duce la defecte ireparabile ulterior.

Link spre comentariu
Vizitator Nicusor Proca

Am iluminat monitorul cu o lanterna si imaginea se vede, deci display-ul ar trebui sa fie in regula.Am verificat invertorul, dar neavând o schema a lui nu stiu exact care pini sunt sub tensiune si care nu. Cert e ca pe iesire sunt 6 pini, pe pinii 3 si 4 am 19V iar pe restul 0V. Clar invertorul e defect.Nu am ESR-metru dar am masurat condesatorii cu un ohmetru digital. Doi dintre ei imi dau din prima 1, iar al treilea pare sa functioneze. Deci e foarte posibil sa fie intrerupti.Voi incerca sa ii înlocuiesc, dar trebuie sa gasesc altii si revin cu rezultatul.

Link spre comentariu
Vizitator Nicusor Proca

da, este impropriu spus inverter, dar se foloseste aceasta denumire pentru ca este oarecum echivalentul inverterului clasic (are tot rolul de a alimenta sistemul de iluminare al ecranului).ca dovada ca si pe ebay este numit LED inverter boardtotusi nu cumva led-urile sunt alimentate in impulsuri ? ceea ce ar putea duce cu gandul la un fel de inverter.oricum, asteptam rezultatul inlocuirii acelor condensatoare.L.E.: totusi in poza de pe ebay sunt doar 2 condensatoare polarizate si 4 fire pe iesire, sau ma insel eu ??cumva ai masurat tensiunile respective pe conectorul mai mare ? acolo este alimentarea placutei, si semnificatia pinilor este in pozele de pe ebay, daca nu sunt deja si pe placuta ta. conectorul ala cu 2 pini se pare ca nu este folosit, sau este conectat vreundeva la tine ?cumva nu corespunde poza de pe ebay cu ceea ce ai tu ?

Intr-adevar e impropriu spus "inverter", dar daca asa ii spun inclusiv cei de la service-ul Eboda (modul invertor), am pastrat si eu denumirea.Poza de pe Ebay nu corespunde cu placuta mea. La mine pleaca catre display 6 fire.Am cumparat cei doi condensatori in dimineata asta si sper sa am timp diseara sa ii inlocuiesc. Revin cu detalii.
Link spre comentariu
Vizitator Nicusor Proca

Am inlocuit cele doua condensatoare dar are acelasi comportament. Ce e ciudat e ca la masurarea lor cu ohmetrul digital imi da 1, adica ca si cum ar fi intrerupti. Cred totusi ca nu e bun ohmetrul. Ar fi fost mai concludent unul analogic. Am verificat fiecare pin si am observat ca cei de 0V sunt de fapt de masa. Asadar sunt 4 pini de masa si 2 de +.Inca o clarificare, iesirea are 6 pini dar catre display pleaca doar 4 fire: pinii 1-2-3 si 5, adica 0V-0V-19V si 0V.Eu din ce am citit despre aceste invertoare am inteles ca trebuie sa scoata o tensiune de 500-700 V. Aveti idee daca intr-adevar asa e? Asta ar insemna ca sigur invertorul e de vina.

Link spre comentariu
Vizitator Nicusor Proca

chiar in pagina de pe ebay sunt informatii foarte utile.Acesta nu este un inverter, este de fapt doar o sursa de alimentare pentru led-urile care ilumineaza ecranul.Invertoarele care scot sute sau chiar peste 1000V se folosesc la tv-urile / monitoarele care au iluminarea bazata pe lampi cu descarcare in gaze. Tensiunea mare este necesara strapungerii acestor gaze si emiterii de lumina.Asadar, acel "inverter" pentru led-uri de la tv-ul tau trebuie sa scoata o tensiune in jurul a 20 - 40 de volti, pentru ca alimenteaza doar led-uri.Condensatorul trebuie sa aiba o rezistenta de ordinul megaohmilor, deci e corect ca iti arata 1 pe aparat. Spune-ne ce tensiuni ai si pe pinii conectorului de intrare !

Pe conectorul de intrare am urmatoarele tensiuni:Pin 1-VCC: 12,1VPin 2-VCC: 12,1VPin 3-ON: 4.9VPin 4-DIM: 0.1VPin 5-GND: 0V Pin 6-GND: 0V Am incercat sa masor tensiunile pe conectorul de iesire si pentru curent alternativ si am pe cei doi pini sub tensiune cam 38V. Dar nu stiu daca chiar e curent alternativ sau nu si nu am nici posibilitatea sa masor frecventa ca sa imi dau seama. Asa am fi lamurit si daca placuta e sau nu invertor :d.Daca e corect precizat, pe ebay vad ca zice pentru Output:44.2V 330mA. Deci mie imi scoate o tensiune cam mica.
Link spre comentariu

Va salut, acel invertor pt alimentarea ledurilor este o sursa tip boost, respectiv pe placa invertorului, verificati in zona unde intra mufa pt led-urile displaay-ului sa nu aveti vreun mosfet puscat(o componenta neagra cu 3 craci) , sau o dioda in scurt.Ar fi buna o poza cu placa (ambele fetze) la rezolutie mare sa vedem exact ce componente sunt fizic pe acel pcb, asa ne putem da seama in mare ce tre verificat

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări