Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Lampa termogeneratoare TEGK-2-2


Postări Recomandate

De multa vreme mi-am dorit aceasta lampa si, in sfarsit o am, astazi am primit-o. Maine ii voi face poze si le voi posta.Vin la voi, colegi forumisti, sa-mi impartasiti, sa ma sfatuiti sa restaurez aceasta bijuterie.Iata primele constatari 'ochiometrice" : aripioarele bine prinse in suruburi, se vede ca nu a "umblat" surubelnita prin ele, placa de borne curata, bine fixata si neumblata, rezervorul si lampa de petrol bine conservate, cu toate accesoriile la locul lor ( cilindrul pe care vine montat fitilul, mecanismul de antrenare al fitilului, duza de absorbtie a aerului din "coloana de tiraj" care trece prin rezervor ajungand pe fundul acestuia) mai putin fitilul, care-i zdrentuit si pe terminate, dar pare-se ca am vazut prin targul de vechituri. Lipseste hornul de sus, dar banuiesc ca un tinichigiu priceput mi-l poate face. Acuma, problema de care multi colegi banuiesc ca s-au lovit, sticla lampii, care este si nu-i. Este o sticla cu balonul identic cu cel original, se potriveste la fix in "festila" /arzator, nu stiu cum sa-i spun, dar este mult mai lunga in partea de sus, in total are 21 cm. Voi incerca la un geamgiu sa o scurteze. Problema mai complicata este ca, diametrul interior in partea de sus este de doar 5 cm. Sa incerc sa strunjesc cu atentie miezul din aluminiu astfel incat sa intre sticla pe el ? Voi ce ma sfatuiti ? Cum sa procedez la restaurarea lampii, astfel incat sa nu fac oarece greseli care sa o distruga iremediabil, m-as necaji tare mult.Domnul MISA are o experienta vasta in reconditionarea acestor lampi si i-as fi recunoscator daca ar binevoi sa-mi dea o mana de ajutor sau macar sa ma invete ce gresli sa nu fac. Sunt convins ca si alti colegi au restaurat astfel de bijuterii, dar multe amanunte le-am citit in postarile d-lui Misa.Va multumesc anticipat!Cu stima , Aurel Iosif.Maine voi posta pozele.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • 2 săptămâni mai târziu...
  • 2 săptămâni mai târziu...

Am rezolvat-o cu fitilul, trei benzi de fitil obisnuite, panglica, cusute cu migala parte langa parte si incheiate ca tub/cilindru. Pentru sticla mai am de asteptat,totusi am pus o sticla de la un felinar de vant, gasit prin targul de vechituri, rezultate multumitoare. Mai am de confectionat hornul, n-am inca dimensiunile. In rest, s-auzim numai de bine !

Link spre comentariu

Am rezolvat-o cu fitilul, trei benzi de fitil obisnuite, panglica, cusute cu migala parte langa parte si incheiate ca tub/cilindru. Pentru sticla mai am de asteptat,totusi am pus o sticla de la un felinar de vant, gasit prin targul de vechituri, rezultate multumitoare. Mai am de confectionat hornul, n-am inca dimensiunile. In rest, s-auzim numai de bine ! PASTE FERICIT !

Link spre comentariu

Am rezolvat-o cu fitilul, trei benzi de fitil obisnuite, panglica, cusute cu migala parte langa parte si incheiate ca tub/cilindru. Pentru sticla mai am de asteptat,totusi am pus o sticla de la un felinar de vant, gasit prin targul de vechituri, rezultate multumitoare. Mai am de confectionat hornul, n-am inca dimensiunile. In rest, s-auzim numai de bine ! PASTE FERICIT !

Salut!Dimensiunile hornului sunt:Lungime: 143.3mmDiametru exterior: 55.5mm (orientativ medie, pentru ca nu e perfect circular, e doar un horn de tabla)Grosime tabla: 0.6mmIntentionam sa ti le trimit dar pur si simplu am uitat.Fara acel horn nu functioneaza bine "sistemul".Ai grija ca ata cu care cosi fitilele sa fie 100% din bumbac. (aprinzi o bucatica si iti dai seama dupa cum arde si dupa miros, nu te poti baza numai pe ce scrie pe eticheta)misa
Link spre comentariu

Multumesc frumos domnule Mişa. Da, am folosit fir de la fitil, sacrificand un metru de fitil panglica, am scos fire si am cusut cu ele. Sanse de a gasi un fitil tubular de dimensiunea necesara sunt cam mici. Dar nu disper, in fiecare S-D sunt in targul de vechituri din Buc. , nu se stie de unde sare iepurele.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

...şi pe regletă?

 

Versiunea 2-2 ar trebui sa livreze pentru tensiunea anodica 80-100 V la 10 mA si 1.2,1-4 V la 0.360 A pentru filamente.

 

Versiunea 3 livreaza 2V/2A pentru un vibrator care genereaza tensiunea anodica si mai are doua tensiuni pentru filamente: 1,2V/0.36A si 2V/0.5A (info de pe www.radiomuseum.org).

Link spre comentariu

Datorita faptului ca lampa nu are horn si nici fitilul nu e complet, in mod cert nu a ajuns la temperatura nominala de functionare. In gol trebuie sa ai 130-140V. Dupa ce am pus lampa mea in functiune si am facut masuratori, am legat-o la un radio destinat sa fie alimentat din asa ceva. Nu a functionat nimic. Am descoperit ca in interiorul termogeneratorului era scurt intre plusurile generatoarelor. A trebuit sa schimb izolatiile de mica de sub aripioare.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări