Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Osciloscop home-made


TESSLA

Postări Recomandate

Buna ziua! Dupa cum spune si titlul am reusit sa realizez un osciloscop home-made. Schema si alte dtalii sunt aici : http://danyk.cz/osc_en.html

Contribuita mea a fost adaugarea unuigeberator de unda dreptunghiulara cu frecventa de 1kHz pentru calibrare, a unui trimer si pentru pozitita 1/1 (vezi schema) si micsorarea tensiunii de pe grila 2 a tubului la o valoare mai mica, in jur de 150 V. De mentionat este ca am folosit alt tub si anume 8LO29i. Blindajul tubului este facut de mine din tabla de aprox 1 mm, decalita in foc si prinsa cu nituri decalite in foc. Totusi, am preferat ca traful sa nu il plasez in aceiasi cutie cu tubul si ca atare ii voi confectiona o cutie separate. Comutatorul pentru baza de timp este o claviatura de Telecolor la care am schimbat butoanele dreptunghiulare cu cele rotunde de Glorie. La capitolul performante...ce sa zic...nu exceleaza, dar avand in vedere simplitatea schemei eu zic ca se descurca binisor. Mai concret, am obtinut dreptunghi aproape perfect pana pe la 50 kHz. La 100kHz dreptunghiul era un pic deformat. Posibil sa mearga si mai sus dar nu prea am cu ce testa intrucat eu am testat cu un oscillator fact cu NE555 si banuiesc ca are si el partea lui de "vina" (adica nu stiu daca generator facut de mine scoate dreptunghi perfect la frecvente asa mari). Oricum, eu am construit mai mult acest osciloscop pentru a-l folosi la constructia unui invertor cu frecventa de lucru la vreo 42 kHz,, deci pentru mine e suficient. sonda am improvzat una dintr-un cablu de test de la un multimetru si niste fir ecranat. Daca are cineva o sona si este dispus sa o doneze....accept cu mare placer :jytuiyu . In incheiere tin sa multumesc foarte frumos userului Voltus care ma ajutat cu proiectarea cablajelor.n Daca cineva doreste sa realizeze osciloscopul si are nevoie de cablaje, i le pun la dispozitie. Mai jos va prezint cateva poze cu aparatul:

post-35038-139829748785_thumb.jpg

post-35038-139829748803_thumb.jpg

post-35038-139829748821_thumb.jpg

post-35038-13982974884_thumb.jpg

post-35038-139829748858_thumb.jpg

Link spre comentariu

Multumesc frumos! Nu am facut un calcul...da o sa-l fac acuma:

- Cablaj pentru cutie: 35 lei

- Grila reticulara: 20 lei

- Tub: 40 lei (parca)

- Mufe BNC si alte maruntisuri 15 lei.

- Lampi 30 lei

-rezistori, condensatori, butoane...le aveam deja.

Ar iesi undeva la 140 - 150 roni. Gasisem la un moment dat la userul Zal un osciloscop la vreo doua milioane....deci ar fi fost mai convenabil sa iau de la el....dar atunci nu aveam banii la dispozitie....o parte din materiale erau deja cumparate...asa ca pana la urma l-am facut eu.

Link spre comentariu
  • 11 luni mai târziu...

Montajul cred ca merge la mai mult de 100khz . Banuiesc cam 500Khz .cam atit mergea un osciloscop rusesc cu tranzistori cu acelas tub .Batea undeva la 1Mhz. Va trebuie o sonda neparat care sa fie compensata pe intrarea osciloscopului .Si de aici e posibil sa apara dreptunghiul strimb.

Cel mai bine ar fi daca aveti un amic cu osciloscop si generator sa faceti un test real.

Editat de cristian1961
Link spre comentariu

Dupa cum am scris si mai sus, am redus tensiunea pe grila 2 a tubului catodic la 150 V deorece spotul nu baleia tot ecranul. In rest nu au fost surprise, osciloscopul a mers din prima. Eu l-am construit deoarece aveam nevoie sa vizualizez formele de unda pentru constructia unui invertor, ca atare nu m-a interesat si o etalonare a osciloscopului. Dar eu zic ca se poate face si asta cu un generator de semnal a carui amplitudine se cunoaste. 

 

P.S. Da, intentionez sa imi cumpar o sonda. Oricum eu am conectat trimeri atat pentru pozitia 1/1 cat si 1/20 din care por regla astfel incat dreptunghiul sa arate cum trebuie, dar asta pentru 1kHz...dar banuiesc ca nu se compara impzovizatia mea cu o sonda adevarata. Ar fi interest de vazut pana la ce frecventa urca...dar nu am prin preajma amici cu osciloscop si generator.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări