Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa laborator Hibrid


Marian

Postări Recomandate

Salutari tuturor.Va prezint un proiect la care lucrez de ceva timp si pe care astazi l-am finalizat, este vorba despre o sursa de laborator hibrid asa cum si titlul o specifica, alimentarea se face de la o sursa ATX modificata de mine, iar regulatorul este unul liniar cu reglaj Tensiune si Curent a carui schema deasemenea imi apartine.Sursa ATX modificata este cea de la proiectul meu didactic de aici:http://www.elforum.info/topic/82737-modificare-sursa-atx-proiect-didactic/Ofera 35Vcc stabilizat, si protectie de tip stop, sursa poate lejer oferi pana la 5A, si este foarte stabila ( a nu se confunda stabilitatea cu stabilizarea ), in fine mai multe detalii puteti gasi pe topikul dedicat modificarii unde am explicat detaliat ce si cum este de facut.Mi-am zis sa dotez sursa cu un regulator liniar si mi-am dorit o configuratie simpla dar sigura care sa ofere si un reglaj al curentului, am apelat la LM317 ajutat de un PNP si la un AO pentru partea de reglare curent, tensiunea la iesire este cam intre 1,25 si 31V, iar curentul reglabil intre cca 0,15 si 3,5A, adica suficient pentru o sursa de laborator in majoritatea cazurilor.Am dotat deasemeni sursa si cu un micut afisaj digital, un LCD 1x16 comandat de un PIC16F88, pentru afisare tensiunea de la iesire si curentul de sarcina, codul pentru microcontroller este deasemeni scris de catre mine. Schema afisajului este cat se poate de simpla, amplificator neinversor pentru citire curent de sarcina de pe un shunt ( acelasi shunt asigura si limitarea de curent si monitorizarea pentru afisaj ), cristal de 4 Mhz, si 2 semireglabile multitura pentru partea de tensiune, pentru calibrare de precizie, ambele intrari ale uC sunt protejate de cate o dioda zenner BZX55C5V1 care nu influenteaza valoarea afisata dar se asigura ca pe intrarile microcontroller-ului nu pot aparea mai mult decat tensiunea lor. Afisajul de curent este configurat intre 0-5A, iar cel de tensiune intre 0-35V.Atasez o arhiva continand proiectele complete la afisaj si regulator, inclusiv hex-ul de rigoare:Proiect complet.rarIn incheiere atasez niste link-uri catre poze cu diferite faze de lucru la sursa, care va fi pusa la comercializare:https://imagizer.imageshack.us/v2/594x478q90/826/y0ml.jpghttps://imagizer.imageshack.us/v2/617x478q90/30/6ncq.jpghttps://imagizer.imageshack.us/v2/749x478q90/853/yaz3.jpghttps://imagizer.imageshack.us/v2/788x478q90/46/u575.jpghttps://imagizer.imageshack.us/v2/582x478q90/196/wrjp.jpghttps://imagizer.imageshack.us/v2/614x478q90/827/ft3f.jpghttps://imagizer.imageshack.us/v2/800x449q90/208/3ejo.jpghttps://imagizer.imageshack.us/v2/800x449q90/842/6dn4.jpghttps://imagizer.imageshack.us/v2/800x450q90/20/3oxi.jpghttps://imagizer.imageshack.us/v2/800x440q90/600/bdua.jpghttps://imagizer.imageshack.us/v2/800x339q90/17/19l9.jpghttps://imagizer.imageshack.us/v2/800x309q90/850/5jsq.jpgToate cele bune.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 47
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Uite ca nu ma mai lasa sa editez...Cateva intrebari:1. N-ai fi putut folosi PIC sa controlezi Q1? 16F88 are PWM si-l aplicai in baza lui Q1, in functie de o valoare (in tensiune) a unui potentiometru alimentat la 5V. Astfel afisai pe LCD si curentul setat ca limita. Era posibil?2. De ce un quartz extern cand PIC are oscilatorul intern? Mai eliberai pini din PIC si implementai cele de la punctul 1. Oricum, pinii 12 si 13 ar fi suficienti pentru ceea ce am zis mai sus.In mod sigur, un bun punct de plecare ca sa-mi refac sursa mea dubla.

Link spre comentariu

Multumesc mult tuturor pentru aprecieri. :aplauze

 

@thunderer Interesul tau ma onoreaza, ideea cu controlul digital al curentului pare interesanta, oricum nu m-am folosit de asta din 2 motive principale:

 

1.-Spre rusinea mea marturisesc ca nu am reusit sa ma familiarizez cu functia de pwm, stii bine ca-s un incepator convins cand vine vorba de programare, voi mai studia chestiunea dar fara ceva ajutor ma indoiesc ca am sa ajung la un rezultat...

 

2.-Doream un regulator liniar cat mai simplu, care sa nu fie dependent de ceva anume, pur si simplu o placuta mica care sa contina reglaj tensiune si curent, multe din schemele disponibile pe net care au si reglaj curent, sunt inexplicabil de complicate, eu am ales sa profit de un regulator consacrat asa cum este LM317, care ofera performante greu de blamat si este destul de flexibil, pdf-ul regulatorului deja specifica o configuratie cu NPN comandat de shunt intre pinul adj si masa, eu doar am adaugat un AO pe acel shunt pentru a obtine curent ajustabil, evident ca aceasta configuratie nu poate fi folosita la sursele simetrice, pentru asta monitorizarea trebuie mutata pe partea de plus ceea ce implica alimentare dubla pentru AO.

 

O sa pun la punct cand voi avea timp inca un regulator liniar relativ la fel de simplu dar putin diferit, deasemenea reglaj tensiune si curent, de data asta de la 0 ambele, si vreau sa obtin asta fara alimentari simetrice... in fine mai multe detalii cand voi fi pregatit pentru asta.

Link spre comentariu

Legat de PWM, ai sa fii surprins de cat de simplu este. Iti stau la dispozitie cu orice intrebare ai. Pentru inceput, helpul de la MikroC iti va dezvalui un pic din acest mister :).Sunt foarte interesat de solutia pe partea negativa (337) chiar daca implica alimentare simetrica.Evident ca sunt interesat, ca la cat dai tu la altii (pe o sumedenie de subiecte aici pe site) in mod sigur nu primesti pe masura.Gata cu galanteriile, la munca acuma!

Link spre comentariu

Be careful what you promise, you might not like the outcome... :da

 

Uite ca o sa ma apuc de cetit pe la help sa vad ce si cum de cum am o tzara de timp, ca-s tare curios cat priveste functia de pwm, asta si in vederea unui proiect ceva mai ambtitios cu PIC16F877 de la tine... in fine mai e pana atunci, momentan alte proiecte stau pe primul plan.

 

Monitorizarea curentului pe ramura pozitiva/negativa cred ca se poate face si cu senzorii aia hall INA ( stii tu ), eu inca n-am gasit o solutie sa-i lipesc fara sa-i incalzesc prea tare, is prea mici pentru mine ( cel putin pentru moment ), ar merge cel putin pentru afisaj ca se bazeaza pe niste amplificatoare diferentiale pana la urma, nu stiu in ce masura ar putea fi folositi si pentru limitare activa curent dar voi studia problema, oricum o sa incerc sa pun la punct metodologia tot cu AO si voi reveni aici cu rezultalele pe masura ce le voi avea.

 

PS:Fişiere ataşate:

Proiect complet.rar [147.63 KiB]

Descărcat de 60 ori

 

Interesanta chestie :da

Link spre comentariu

Multumiri pentru sugestie, am si eu niste arduino, dar scopul acestui proiect este de a oferi comunitatii Elforum o alternativa simpla ( deci analogica ) de control tensiune si curent la un regulator liniar, si sunt cat se poate de sincer cand zic asta, am vazut atatea scheme de regulatoare pe net, care mai de care mai "sofisticate", eu vreau sa demonstrez ca se poate si mai simplu fara a sacrifica performantele, si mai simplu decat LM317 asistat de un AO... :da

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări