Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Aparat Foto Cmeha Smena Symbol Omo


dj_bryz

Postări Recomandate

  • Răspunsuri 22
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Numele este Smena Simbol. LOMO este fabrica (este un L rusesc stilizat acolo). Era 305 lei pe vremea socialismului.Simbol se numeste fiindca s-au adaugat simboluri (desene) langa inscriptii, ca sa usureze folosirea de catre "nestiutori". De exemplu portret, grup, peisaj (munti) langa scala in metri. Sau soare, nori etc. care corespund timpilor de expunere de pe acelasi inel.Pare in regula si e un aparat robust.Fa in prealabil o proba a obturatorului, care e posibil sa se fi intepenit daca a stat foarte multi ani.Fara film, cu capacul din spate deschis, dupa ce actionezi maneta care trage filmul, te uiti spre cer prin obiectiv (lentila). Apoi apesi declansatorul si urmaresti daca prin obiectiv se vede lumina pentru o fractiune de secunda (dupa cum e reglat timpul de expunere, de exemplu 1/125 s).Reglajele in intregime manuale.Nu uita, cand vrei sa scoti filmul din aparat, sa-l tragi inapoi in caseta care-l protejeaza de lumina. Asta se face cu manivela dinspre capatul casetei; rotesti mult in sensul indicat de sageata, pana simti ca "merge usor". De-abia dupa aceea desfaci capacul din spate.

Link spre comentariu

Nu-i lipseste decat filmul si o mana priceputa pentru fotografii reusite.E un aparat cu reglaj manual al diafragmei , timpului de expunere si distantei. Pe spate, aparatul are un disc de calcul al diafragmei si timpului de expunere in functie de lumina ambianta si sensibilitatea peliculei. Trebuie sa te invete cineva care a mai lucrat cu asemenea aparate, as face-o eu, dar e mult de spus, si nu prea ma indeamna la scris o ora asa inaintata. Pe scurt, trebuie sa reglezi aparatul, nu e suficient doar sa incadrezi subiectul si sa apesi pe buton, ca la compactele actuale.Avand vizor indirect, situat deasupra axei obiectivului, trebuie sa lasi un anumit spatiu deasupra subiectului, altfel risti sa iasa prietenii fara capete in poza (eroare de paralaxa). Poti face poze excelente cu acel aparat,daca ai ambitia sa te documentezi putin prin vre-o carte mai veche despre fotografie. O biblioteca te-ar ajuta de minune.Poti gasi articole si prin colectia Tehnium, care e arhivata in format electronic pe net.

Ultima data cand am folosit un SMENA asemanator cu al tau a fost acum 16 ani, nu-l mai am, in schimb il am pe al bunicului meu care e o varianta mai veche cu vre-o 40 de ani.Mi-a ramas dupa moartea lui, il tin ca o amintire de la el, e in stare perfecta si acum.

Link spre comentariu

Multumesc mult ticu ..chiar asta am facut astazi l-am probat si pe cer si peste tot :da cand ii dau pe "soare"manevra se face intr-o fractiune de secunda ..cand ii dau pe "ploaie" se schimba treaba ..si anume...cat tin apasat atat sta obiectivul deschis..pana iau degetul dp "maneta" ...deci sa inteleg ca deaia se fereste filmul de soare si de lumina puternica ...pentru ca la orice fascicul mai puternic intrat in el capteaza mediul in care se afla..sa zic asa?

Link spre comentariu

eu nu prea am asa mare pricepere in aparate foto...dar am intrebare :care este diferenta dintre acestea si alea digitale inafara de faptul ca cele dizitale memoreaza fotografia si nu au film...deci la ce ajuta acei megapixeli fata de acestea naturale s ale zic asa?..nu vreau sa deviez de la subiect dar eram curios ..poate ma lamuresc si eu..nu cer nimic acum ca este foarte tarziu.multumesc

Link spre comentariu

La cele digitale nu mai dai bani pe film, bani pe developat filmul, bani pe transpus pe hartie foto, discutii cu operatorii de la centrele foto, lipsa intimitatii(se holbeaza si altcineva la pozele tale), etc. Plus timpul de asteptare pana vedeai poza pe care ai facut-o(putea dura si saptamani/luni).Daca insa doresti sa schimbi obiectivul cu unul avand optica din fluorina, pentru a fotografia in ultraviolet(de ex. la un microscop cu fluorescenta), daca doresti sa montezi un spectroscop in loc de obiectiv, sau sa fotografiezi inelele planetei Saturn...digitalul nu prea te ajuta, procesele fotochimice fundamentale care se petrec in emulsia de bromura de argint nu pot fi emulate de senzorul CMOS/CCD cu una cu doua. Nu mai vorbim de fotografie artistica de studio, Hasselblad, Leaf Aptus si alte nebunii cu preturi intre paranoid si astronomic...

Link spre comentariu

La aparatele cu film, rezolutia fotografiei realizate e data in principal de granulatia peliculei folosite.Pelicula cu granulatia cea mai mica(fina) face fotografii cu detalii extraordinare dar e mai putin sensibila, necesita timpi mari de expunere, sau lumina foarte puternica. Dimpotriva, filmele foarte sensibile, au o granulatie mare, deci pozele se pot face pe lumina slaba dar ies fara detalii, ca in ziarele ieftine. Discul acela care pare ca nu face nimic, e o nomograma de calcul a timpilor de expunere si diafragmei, un fel de ,,rigla de calcul" daca ai auzit termenul.Te ajuta sa stabilesti cele doua reglaje esentiale in fotografie, prin simboluri usor de comparat.De exemplu un soare ascuns in nori semnifica lumina slaba.Soare plin inseamna lumina puternica. Referitor la megapixelii aparatelor digitale, nu sunt necesari foarte multi pentru fotografii care se printeaza sau se posteaza pe web. Un minim de 2 Mp e suficient, un 10 Mp e destul.Numai daca se imprima postere sau se afiseaza pe ecrane HD se vede diferenta de rezolutie.Ceeace nu se stie de catre multi este importanta partii optice a unui aparat foto. Un aparat de 10 Mp cu lentile de plastic nu va face poze mai bune decat unul de 2Mp cu lentile Carl Zeiss Tessar de exemplu. Cum am mai spus e mult de discutat pe tema asta, nu vom epuiza subiectul niciodata.

Link spre comentariu

Pozitia aia in care obturatorul sta deschis tot timpul cat apesi se numeste B. Nu se foloseste decat cu aparatul fixat pe ceva si la subiecte care nu se misca. Altfel iese poza "miscata", neclara. Poti sa faci de exemplu o poza de noapte a unei sosele cu obturatorul deschis 1 secunda, iar masinile apar ca linii luminoase (faruri in miscare).Discul de pe capacul din spate este un memorator pentru filmul folosit, ca sa nu uiti ce film ai in aparat. Pui sensibilitatea filmului (in grade DIN nemtesti sau echivalent in GOST rusesc = ASA american) in dreptul tipului de film folosit - pentru lumina de zi (soare), artificiala (bec cu filament) sau ambele (film universal sau alb negru).Filmul de 35mm cu dimensiunea imaginii 24x36 mm are performante comparabile cu senzorii digitali de 10-15 Mpixeli.Din cauza dimensiunilor mai mari ale imaginii, sistemele optice pentru film au distante focale mai mari decat cele digitale si, in consecinta, profunzimea imaginii este mai mica. Adica zona de claritate este mai restransa; nu sunt clare simultan obiecte situate la 1 metru si 5 metri de exemplu. In rest, diferenta este doar referitoare la automatizare. Pe vremea filmului, reglajele automate erau mai "la inceput" si se aplicau doar la aparate scumpe. Fotograful trebuia sa aprecieze lumina dupa experienta, tabele sau citind un exponometru, apoi sa ia decizia ce pereche timp de expunere / diafragma sa foloseasca, apoi sa regleze pe aparat aceste valori. De-abia dupa asta se ocupa de incadrare si declansare. Ca sa nu mai vorbim de prelucrarea chimica (developare), marirea pe hartie foto si iarasi developarea ei.

Link spre comentariu

am inteles in mare parte dar voi studia mai bine mesajele ..oricum mi-a deschis un apetit si chiar vreau sa fac macar o poza cu el ..si in legatura cu pozitia B chiar este logic asta...dar trebuia sa imi deschida cineva mintea ...acum mai este ceva .ce lentile are acest aparat? si vad ca are si suport pentru blitz, ii pot atasa unul?..blitzul trebuie sa aiba acumulator banuiesc ,ca alta urma de electricitate in aparul asta nu exista .multumesc mult pentru ajutor tuturor chiar a fost bine venit! poate voi avea ocazia sa dau o bere vreodata :da

Link spre comentariu

Lentilele sunt din sticla optica limpezita, de fabricatie ruseasca. Nu sunt deloc rele calitativ.Oricum mult peste lentilele utilizate la aparatele chinezesti din anii `90 (Wizen, Skina, etc).Se poate atasa blitz, bineinteles ca trebuie sa aiba alimentare, mai existau pentru acea patina aflata deasupra aparatului si niste becuri umplute cu oxigen in care se afla un fir de magneziu, se alimenta becul de la o baterie "patrata", si producea pt. o fractiune de secunda o lumina orbitoare alba, mai buna chiar decat cea de xenon(blitz clasic). Becul era de unica folosinta, becul si poza! :rade:

Link spre comentariu

Majoritatea blitzurilor independente (nemontate in aparat) au alimentare proprie: de la retea (cu fir), acumulatori sau baterii. Modelele vechi comunica cu aparatul doar prin 2 fire (cablu sau patina care face si fixarea mecanica) care asigura declansarea sincronizata a obturatorului si blitului. Modelele moderne sunt "dedicate" unei anumite marci si tip de aparat, au mai multe contacte in patina si comunica si alte date suplimentare (daca blitul este gata de functionare, ce putere i se cere etc.).Atentie la bliturile cu magneziu, desi nu cred ca mai gasesti asa ceva: trebuie declansate cu ceva timp inaintea obturatorului, ca sa aiba timp ca sa se aprinda la maximum. E vorba de circa 0,1 secunde, contactul de sincronizare trebuie sa fie tip M (magneziu) si nu X, iar uneori intarzierea era chiar reglabila pe aparat.

Link spre comentariu

dj-bryz, vezi ca pe interiorul cutiilor de film este un tabel ajutator care te ghideaza in alegerea timpului de expunere si diafragmei in functie de lumina ambianta. Nu strica sa faci macar un rand de fotografii cu un aparat clasic, e o experienta mai palpitanta decat la camerele digitale unde vezi imediat ce-ai facut. Inainte de a avea camera digitala, faceam sute de fotografii pe film, acum cu digitala, mi-a cam pierit cheful de atunci, fac poze doar la nevoie, pentru forum. Artistii fotografi folosesc tot camera foto cu film, nu va fi niciodata egalata de digitale, orice ar spune cineva.

Binenteles ca au camere de mare calitate pe film mare 6x6 cm care sunt adevarate bijuterii si au preturi la care noi nici nu visam.

Link spre comentariu

Am avut asa ceva, m-am plimbat cu el pe la toti fotografii de prin Craiova si nu l-a vrut nimeni.Cu filmul tot asa, se gaseste doar prin alte tari, la ei se mai foloseste de catre meseriasi devotati. Pana la urma, cu mare regret l-am demontat si i-am luat lentilele, le folosesc la poze Macro.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări