Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Statie de lipit Rosmarin


valica

Postări Recomandate

Sunteti primul care anunta un eveniment de care ne-am lovit si noi la doua statii.Acum am fost anuntat de GIGI ca si lui i-au aparut bazaconii pe LCD. -Am studiat atent toate posibilitatile de generare a semnalului parazit care desincronizeaza afisarea alfanumerica si am ajuns la urmatoarea concluzie: -Filtraj insuficient in circuitul de alimentare al LCD dar si al stabilizatorului de 5v --existenta unui condensator electrolitic defect sau care se incalzeste -deriva termica datorita existentei unui radiator mic sau deloc care supraincalzeste LM-7805 FIIND IN ZONA DE PROTECTIE SI DECUPLARE A STABILIZATORULUICONCLUZIA: -INLOCUIREA CEL PUTIN PROVIZORIE a LM-7805cu altul dotat cu radiator corespunzator -VERIFICAREA condensat. electrolitice -INLOCUIREA provizorie a LCDRog sa pastram legatura fiind interesati si in masura depistarii "hibei" sa ne informam reciproc.In orice caz sunt evenimente deosebite si le acordam atentia cuvenita

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 197
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

timofteandrei

 

Imi cer mii de scuze, dar mufele astea nu trebuie sa suporte un anumit amperaj? din ce am citit in datasheet-ul conectorului prezentat de colegul ggi, acesta suporta maxim 1A/48V pe pin...nu e putin? daca letconul functioneaza la 24V atunci ar suporta 2A pe pin, ceea ce e prea putin pentru un letcon(din cunostintele limitate de electronica/electrotehnica, componentele ar trebui sa aiba cu "n" unitati mai mult decat tensiunile/curentii nominali calculati pt functionarea aparatului...pentru siguranta). sunt absolut constient ca se vrea un cost de productie cat mai mic, insa cred ca siguranta ar trebui sa reprezinte un factor important. vorba prietenilor americani: "safety first!". Imi cer inca o data scuze ca m-am bagat ca musca in lapte. Stima si respect tuturor de pe acest forum!

 

 

Nu trebuiesc cerute scuze; orice interventie poate ajuta !

Specificatiile mufei DIN cu care vine letconul in original le-ai consultat ? Nu stiu cum, dar tare cred ca sunt mult sub cele puse de tine. S nu uitam ca mufele DIN sunt folosite in audio pe caile de preamplificare pe cand mufele despre care vorbeam eu sunt folosite intr-o multitudine de aplicatii ce includ si comenzi la distanta. Nu cred ca datorita acelei mufe a aparut intentia LCD-ului de a-mi da lectii de cantoneza ! Mai repede as zice ca e o problema de caldura in zona de alimentare/filtrare/stabilizare. Se observa ca si proiectul original foloseste mufele sugerate de mine (si de @briobit).

 

Suruburile eu le inegresc cu un marker negru cand le vreau negre....

??? Cine si din ce cauza ?

 

Un alt motiv pentru aparitia hieroglifelor pe LCD este bucla la masa. Am patit-o si eu si pana nu am conectat masa cat mai aproape de masa LCD-ului nu am scapat de acele hieroglife.

Da, insa vezi tu, hieroglifele la mine apar numai dupa cca 30min de stby; ori eu nu cred ca doar in aceste conditii se vede efectul buclei de masa !

 

 

@rosmarin a intentionat cu acest proiect sa ofere hobbystilor incepatori o scula de atelier ieftina si buna; i-a iesit un "nucleu" pe marginea caruia se pot "croseta" diverse inovatii in scopul perfectionarii, ceea ce e mai mult decat bine; incepatorii isi pot face diverse up-grade-uri, iar imbunatatirile aduse statiei de lipit nu fac bine doar acesteia... ; avansatii au oricum, scule mult mai performante in atelier; si mult mai scumpe ! Avem, practic o baza solida; s-o perfectionam si, prin aceasta, sa ne perfectionam !

Link spre comentariu

Ce nu m-a incantat ? Suruburile.Inca o data, va rog sa nu mi-o luati in nume de rau, nu sunt carcotas. Statia e foarte buna pentru pretul ei, circula pe pita chestii mai scumpe si mai proaste. Toti suntem (mai mult sau mai putin) meseriasi si ne-ar duce, probabil, mintea sa facem ceva mai bun, insa cu ce cheltuieli de bani si, mai ales, de timp ?!Tot respectul meu pentru @rosmarin ! Mi-a facut un cadou extraordinar de sarbatori !Am crezut ca deranjeaza culoarea... sau marimea...

Link spre comentariu

Am crezut ca deranjeaza culoarea... sau marimea...

Mno... Sincer, m-au incurcat pentru ca sunt cu cap pentru surubelnita dreapta; daca si asta e un impediment... Dar asta e zero barat fata de alte chestii scumpe si proaste din care numai suruburile sunt mai acatarii.Eu, unul, m-am invatat cu statia (intre timp am comandat fludor de 0.5mm 60/40 si doua alte varfuri) si am trecut de stadiul de noobie; pana acum nu am avut asa ceva si pentru o vreme nici nu prea ma taia capul le ce ar putea folosi ! De-acum, urmeaza sa cumpar inca o placa electronica, cu uC gata programat pentru oarece experiente in legatura cu hieroglifele.
Link spre comentariu

.................De-acum, urmeaza sa cumpar inca o placa electronica, cu uC gata programat pentru oarece experiente in legatura cu hieroglifele.

Trebuie sa intreb, a-ti (intreb pe toata lumea) incercat sa puneti cond de filtraj pe alimentarea LCD-ului, cum am sugerat o pagina mai inapoi, si nu a avut efect?
Link spre comentariu

Filtrajul este eficient si esential.Initial cand au fost semnalate aparitia acestor balarii, le spun eu, s-a marit capacitatea de filtrare totala a statiei si testele ulterioare n-au semnalat aparitia acestor balarii. Problema este un pic mai complicata pentru mine in sensul ca initial s-a folosit un oscilator extern de 8mhz. in afara celui intern, tot pentru ATMEGA8.Dece s-a folosit? dece s-a renuntat?Sursa acestor balarii sa aiba legatura cu ATMEGA8?Sa intre in oscilatie microcontrolerul?Stabilizatoarele sa nu furnizeze o tensiune filtrata?Sunt multe intrebari pe care mi le pun dar toate in final duc spre masuri preventorii in folosirea condensatoarelor de filtraj mai mariRog specialistii sa -si spuna parerea dumnealor

Link spre comentariu

 

Trebuie sa intreb, a-ti (intreb pe toata lumea) incercat sa puneti cond de filtraj pe alimentarea LCD-ului, cum am sugerat o pagina mai inapoi, si nu a avut efect?

Deci uite cum consider eu : aca ar fi din filtraj, ar trebui sa faca chestia asta din primele 1-3min., plus ca @rosmarin zice ca a marit capacitatile; apoi ar mai fi un lucru: daca lucrez 1-2h si in timpul asta mai umblu pe la temperatura (dupa necesitati) nu mai face asta; se intampla, dupa cum am precizat anterior, dupa cca. 30min de stby .

Toate astea nu ar duce la concluzia ca un regim prelungit intr-o anume stare creeaza unele greutati LCD-ului sau cel putin in opinia mea. Astfel ca ma gandesc la urmatoarele up-grade-uri pentru "anduranta" :

-distantarea de placa si, implicit de LCD, a integratelor de stabilizare, a trafului si a sursei

-impartirea filtrajului (1/2 langa traf + 1/2 pe placa)

-radiatoare un pic suparadimensionate sau ventilator sau ambele

-un ecran de tabla in spatele LCD-ului

-un mic traf auxiliar de cca. 6V/0,5-1A pentru usurarea muncii unor carabusi de pe-acolo

 

Astea si-nca vreo doua modificari vreau sa le pun in practica luna viitoare pe placa ce o voi achizitiona de la @initiator si dupa... mai vedem.

Link spre comentariu

Trebuie sa intreb, a-ti (intreb pe toata lumea) incercat sa puneti cond de filtraj pe alimentarea LCD-ului, cum am sugerat o pagina mai inapoi, si nu a avut efect?

Deci uite cum consider eu : aca ar fi din filtraj, ar trebui sa faca chestia asta din primele 1-3min., ......................................
Mda, adica am spus "clar" in postul meu din pagina anterioara ca mi-au disparut acele "hielogrife" din momentul din care am pus un cond electrolitic "ordinar" direct pe pinii de alimentare ai LCD-ului, cit mai aproape de acesta (in schema voastra nu vad asa ceva) iara voi continuati dezbaterile fara ca macar un singur utilizator sa incerce aceasta varianta.....Daca functioneaza la mine mai mult ca sigur va functiona si la voi, acesta e "secretul", suplimentarea filtrajului la LCD.
Link spre comentariu

Astazi am avut timp sa fac cateva modificari la statia domnului rosmarin, statia functiona dar erau cateva amanunte care nu-mi placeau.1. Primul lucru care l-am facut am schimbat mufa letconului si cea de pe statie cu niste mufe calitativ superioare si care sa suporte un curent maxim de 4 A, mufa veche avea un joc si avea toate sansele in timpul lucrului sa sara letconul din statie, plus ca uneori se auzeu niste zgomote ciudate la mufa, semn ca erau contacte imperfecte, din pacate nu am gasit o mufa la 90 grade, am s-o schimb cand o sa fie pe stoc la farnell.2. Am inlocuit radiatoarele montate de domnul rosmarin cu altele de dimensiuni mai mari, recomand domnului rosmarin sa monteze niste radiatoare mult mai mari, am masurat temperatura pe radiatorul 7805 si era undeva la 78 grade, asta cu radiatoarele mele si pasta termica, probabil cu cele ale lui rosmarin se ducea peste 90, mai mult ca sigur am sa pun niste radiatoare si mai mari (in mod cert de aici si problema hieroglifelor pe lcd)3. Carcasa fiind din metal, din cauza transformatorului se auzea un bazait dupa un anumit timp, am montat intre transf. si carcasa saibe din cauciuc si problema a disparut.

post-39229-139829542801_thumb.jpg

post-39229-139829542816_thumb.jpg

post-39229-139829542834_thumb.jpg

Link spre comentariu

De ce nu faceti fratilor un radiator cat toata placa cu foite de mica intre radiator si piese ( lasati 7805 ca ala frige cel mai tare direct pe radiator si restu cu foita de mica) ca tot mai scade temperatura.(sau daca va este frica sa nu atinga prin strapungerea foitei de mica, decupati radiatorul in dreptul celorlalte piese)Eu asa as face.

Link spre comentariu

AM LUAT NOTA DE CONSTATARILE DVS.Sunt pertinente si voi actiona in consecinta la urmatoarele statii unde nu ma mai grabesc asa tare.Se poate ca o serie de factori care au coincis sa fi permis slabiciuni din partea mea in privinta constructiei in viteza.Ca atare am inceput restudierea intregului proces de constructie al statiei si al dispunerii elememtelor in cutie.Adevarat ca nu am avut in acel moment radiatoare mai mari. Dar asta ii constatarea si trebuie sa recunosc montarea unor radiatoare mai mici.Ca tehnician am plecat de la calculul energetic al elementelor, unde BT-139 avea cel mai mare consum de 2-3A in unele situatii chiar 4 A restul stabilizatoarelor aveau consum de cateva sute de miliamperi,ori LM-7805 accepta consum pana la 1A.Insa nu accept urmatoarele: 1.Statia nu-i a mea este a dvs dar nu prin posesie ci prin aportul adus de unii membri ai forumului pe parcursul adoptarii proiectului,punerea lui in practica de catre"MARIANDMD" apoi GEOMAR,OVIDANIE,GLIDE,LIVIUM,DUMITRU,MARIK2500,ADICONTAK MIHAYXX,FRATELLO,RATZA,MIRON1947,NICKRVL,SRDJAN,NANA,DANZUP,DAN_COD,BRIOBIT,NOSTALGIC,DJASU82,NICO_2010,STEFAN_K,si mai tarziu,CIOCEAD4,SVM86KEENOX,MIHAIPAG si alti colegi care au muncit mult pentru realizarea ei.Si atunci au fost numeroase probleme si chiar dl VALICA isi aduce aminte deoarece a avut si el unele interventii la realizarea statiei.Eu nu pot sa fiu posesorul muncii dvs.Atata ca realizez ca oricare,practic statia..Daca mi-a scapat atentiei,rog sa verificati existenta filtrului L-C intre pinii 7 si 20 ATMEGA8 si pinul 20 si masa(L=10microhenry+100nanofarazi)O alta problema pe care o ridic si solicit ajutor din partea dvs se refera la bucle de intoarcere.Polonezii spun ca sunt doua "GND" SI LEGATURA INTRE ELE TREBUIE REALIZATA CU O REZISTENTA DE "ZERO"OHMI.Este vorba de masa sau GND a lui OP-07 DAR SI INTRAREA NEGATIVA A TERMOCUPLEI SI GND-ul restului montajului.Aici ma balbai putin.Astept sa -si dea cu parerea colegii mai avansati.In rest ce sa va spun ,ma bucur de interesul dovedit, de innoirea unor elemente ale statiei si utilizarea altora mai performante.Din pacate eu nu-mi pot permite sa pun in practica innoirile dvs. ca si asa subventionarea intr-o anumita masura o suport eu.Dar macar e un pas inainte si forumul este si o scoala unde se invata se copiaza si se afla si solutii rapide de rezolvare a uneianumite situatii.DL.VALICA cat costa ambele mufe? Va multumesc.

Link spre comentariu

Ooops, mi s-a pomenit numele. Nu am adus contributii majore; am pornit de la schema initiala pur analogica, am incercat sa o inteleg, am implementat-o, i-am adaugat ulterior un afisaj digital cu led-uri, bazat pe atmega8. Am dat schemele la vremea respectiva, atat la modificarile pe partea analogica cat si voltmetrul digital. Neavand metode de calibrare a temperaturii, am preferat sa imi calculez la sange toate elementele, asta inseamnand un stabilizator suplimentar pentru reglarea temperaturii in pas de 1V/100grC, si amplificarea semnalului de la termocupla in mod corespunzator. Rezultatele au fost pe masura asteptarilor, statia a functionat "din prima" si functioneaza si in ziua de azi fara probleme.In fine, ceva mai la subiect: inafara de BT139, nu am radiator pe nici un stabilizator. Si am folosit cel putin 3 stabilizatoare: unul pentru partea analogica (parca 7812) - consum ... cat pentru un LM358 si un moc; unul reglabil cu LM317 care da referinta pentru temperatura (consum ... infim, chiar a trebuit sa ii pun rezistenta de sarcina sa aiba consumul minim cerut de integrat), si un 7805 pentru voltmetrul digital. Cat poate consuma si ala, nu m-a intersat. Nici BT139 nu sunt convins ca avea nevoie de radiator, dar l-am pus, "sa fie".Daca vreun stabilizator se incalzeste prin alte statii, situatia e interesanta si ar merita studiata; exact cat curent poate trece prin stablizatorul respectiv?!Poate altii nu vor fi de acord cu mine (nu ar fi prima data), dar n-as da vina pe temperatura; daca temperatura e prea mare, ceva trebuie sa cedeze, nu sa se afiseze balarii pe ecran.Nu cunosc schema (schemele?!) folosite, dar din cate m-am lovit eu: - condensatori de deparazitare inainte si dupa fiecare stabilizator - condensatori de deparazitare cat mai aproape de fiecare dintre pinii de alimentare ai microcontrollerului - eu pun condensatori de deparazitare si pe microintrerupatoare (butoane), si oriunde mi s-ar parea ca ar incapea. - legaturi cat mai scurte, si cat mai stabile, acolo unde e cazul (daca se folosesc mai multe placi) - evitarea soclurilor pentru integrate, sau cel putin folosirea unor socluri de calitate. In general un soclu bun costa mult mai mult decat un lm/moc/etc; pentru acestea chiar nu vad vreun motiv folosirea soclurilor ... sunt de natura sa genereze contacte imperfecte, daca se folosesc cele ieftine. Condensatorii de deparazitare nu sunt optionali, si niciodata nu sunt in plus. Am avut o situatie cand un stabilizator imi oscila in draci, pana am pus un 100nF pe el. De atunci pun si inainte si dupa si pe uC si oriunde are loc.Condensatorii de filtraj sunt altceva. Au si ei rolul lor, evident.PS: daca m-am exprimat cum nu trebuie, scuze. N-am pretentii ca stiu prea multe, chiar din contra. Dar ce stiu, prefer sa si inteleg.Edit.

In schimb am alta dilema, la pornirea montajului si doar la pornire Mc-ul o ia razna, nu vrea sa functioneze decit dupa ce ii dau reset de la pinul dedicat pentru asta, daca il opresc/pornesc din alimentare nu are nici un efect, daca i-l alimentez separat (5V) functioneaza corect, am "toate" filtrele posibile pe el, vre-o idee?Mentionez ca nu e vorba de montajul pentru aceasta statie.

O idee care imi trece prin cap e setarea startup-time-ului din fusebiti (in functie de oscilator, etc); incearca sa setezi cel mai lung startup posibil, sa aiba timp sa se stabilizeze toate in el.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări