Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Faruri


xragon

Postări Recomandate

  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Este legal sa iti schimbi lumina farurilor normale(galben) cu cele de xenon ??

Exista becuri cu halogen care au lumina mai alba. In general au sticla albastruie, ceea ce absoarbe o parte din radiatia de lungime de unda mare si face lumina mai alba. Unele duc si filamentul la temperaturi mai mari, pentru a genera mai multa lumina cu lungime mica de unda (inspre albastru). Acestea sunt legale, dar de obicei dau ceva mai putina lumina (sticla albastruie absoarbe din lumina) si/sau au durata de viata redusa (filamentul mai fierbinte).Exista "becuri" cu xenon H1/H7/etc care pot inlocui direct becurile cu halogen din faruri. Acestea au si un driver suplimentar si sunt legale doar daca: - farul are lentila si nu reflector (nu sunt 100% sigur de asta, poate sa confirme/infirme cineva care se pricepe mai bine) - masina este prevazuta cu instalatie de spalat automata al farurilor - masina este prevazuta cu instalatie de reglare automata a distantei la care ilumineaza farurile.Sper ca n-am uitat nimic.
Link spre comentariu

in legislatia rutiera romana nu exista lege care sa interzica folosirea xenonului, se specifica culoarea alba/galbena la faza scurta/lunga, (lumini de intalnire/drum). faptul ca nu ai spalator la far te dezavantajaza numai pe tine, cand este ceata afara, ploua , asfaltul este ud iar nu este ok xenonul de 6000k sau mai mare. ce poate deranja ceilalti participanti la trafic este faptul ca farurile fara lupe formeaza niste irizatii care sunt proiectate aiurea, mai ales daca cel care a montat becul in far nu l-a fixat corect insa sincer sa fiu cei mai multi din trafic cu becuri montate incorect si care ma deranjaza la condus sunt cei cu becuri normale insa montate gresit :bataie

Link spre comentariu
in legislatia rutiera romana nu exista lege care sa interzica folosirea xenonului, se specifica culoarea alba/galbena la faza scurta/lunga, (lumini de intalnire/drum).

 

Din regulamentul de aplicare a OUG 195/2002 citire:

 

Art. 10. – Autovehiculele, tractoarele folosite în exploatări agricole şi forestiere şi vehiculele pentru efectuarea de servicii sau lucrări, tramvaiele şi remorcile trebuie să fie dotate, prin construcţie, cu instalaţii de iluminare, semnalizare luminoasă şi avertizare sonoră, omologate, care să corespundă condiţiilor tehnice stabilite de autoritatea competentă.
Art. 13. – Se interzice montarea la autovehicul, tractor folosit în exploatări agricole şi forestiere şi vehicul pentru efectuarea de servicii sau lucrări, tramvai sau remorcă a luminilor de altă culoare sau intensitate, a altor lumini, dispozitive ori accesorii de avertizare, decât cele omologate.

@Big: daca tie ti se pare ca maisus citatele articole permit instalarea de xenoane pe Dacia 1310 cu imbunatatiri atunci intr-adevar nu exista lege care sa interzica...

 

Cu un an in urma am fost la RAR ca sa inscriu in circulatie o masina adusa din Austria. In fata mea, chiar in fata mea, la ghiseu, era un tinar caruia Politia, insotita de lucratori RAR, fireste, i-a saltat talonul cu dovada pe 15 zile fiindca avea halogene albastre (din alea care se pun direct in locul becurilor normale). A decartat baiatul vreo 500RON pentru constatare si a primit o hirtie cum ca acum, dupa ce a aruncat dupa ciini cu alea albastre si si-a montat iar becuri normale, e OK. A mai platit si 100-200RON amenda si cine stie cit pe porcariile alea albastre si a ajuns de unde a plecat.

Deci, se poate! Montati-va becuri cit mai smechere ca va costa o zi pierduta la RAR si citeva sute de lei paguba. Asta daca va prinde ziua, ca daca va prinde noaptea va ia si numerele si trebuie sa comandati platforma pina la RAR in curte (acolo puteti merge iar pe rotile ei ca nu e drum public) iar paguba sare bine de 1000RON.

In caz de accident se poate lasa si cu cercetare penala...

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Apropo de iluminat, mi-am montat la masina un modul electronic care imi porneste la 15 sec dupa ce a pornit motorul faza scurta la ~40% din putere....adica un fel de daylight, montajul porneste doar becurile din faruri fara stopuri si bord. Mentionez ca becurile sunt H1 de culoare normala iar montajul l-am pus ca sa nu mai uit sa pornesc faza de intalnire cand plec la drum lung.Credeti ca pot sa mi-o iau cu montajul asta? :jytuiyu

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
Vizitator tyc

Apropo de iluminat, mi-am montat la masina un modul electronic care imi porneste la 15 sec dupa ce a pornit motorul faza scurta la ~40% din putere....adica un fel de daylight, montajul porneste doar becurile din faruri fara stopuri si bord. Credeti ca pot sa mi-o iau cu montajul asta? :jytuiyu

Daca cauta cineva ,poti.In caz de accident te ia cu art. 13 si esti bun de plata (si daca vina accidentului apartine tertei parti ,dar depinde de mai multi factori ) .Legal ,trebuie sa ai intensitatea luminoasa omologata la faruri ,indiferent daca le folosesti sau nu .La farurile cu lupa ,pricoliciul nu poate constata ce bec ai in far dar daca e prea puternic sau prea slab te duce la RAR (de fapt altfel se numeste ,la noi nu se intampla asa ceva) . Numai ARR-ul poate sa te opreasca cu asa ceva dar suntem in Romania ... .
Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Instalatiile xenon care se pun in loc de becurile normale nu mai sunt acceptate pe masini in Romania.La prima inspectie tehnica periodica, in mod normal, vei primi respingere si ti se va pune in vedere sa le inlocuiesti cu becuri normale, la standardul cu care a fost echipata din fabrica.Doar masinile dotate cu sistem de reglare automata a nivelului, sistem care regleaza automat caderea (acel procent inscris pe far - 1,2% de ex.) in functie de incarcarea masinii pot fi dotate cu xenoane.RAR-ul la controale in trafic , daca depisteaza astfel de instalatii, ii vor spune politistului care a oprit masina ca sistemul de iluminare nu este conform, si acesta retine certificatul de inmatriculare si emite procesul verbal de contraventie.Daca soferul declara ca le are de doua luni si acum o luna a facut ITP-ul atunci inspectorii RAR merg la statia respectiva si verifica documentele si fotografiile masinii pe linia de inspectie. Daca constata nereguli, inspectorul se alege cu o stampila (un fel de bila neagra) pe autorizatie si la vreo trei bucati isi pierde dreptul de a inspecta masini.Glumele sau mai ingrosat in domeniul asta..... nu prea te mai poti juca !

Link spre comentariu

leam schimbat de acum 4 lni ca un bou a intrat peste mine cand stateam pe rosu a distrus partea din fata si am decis sa pus becuri normale sunt mai ieftine...dar acm pot sa pun o banda de leduri intre far si bara de protectie sa bata DOAR pe pozitie . este legit asa ceva? acum pun o rezistenta sa fie mai putin puternica

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...
  • 2 luni mai târziu...

Nu ai voie sa modifici nimic la masina fara omologare rar.Becurile de la faruri/pozitie trebuie sa fie alb sau galben , nici o alta culoare nu este permis (se lasa cu amenda si ridicarea talonului)exemplu daca masina vine din fabrica cu xenon acea masina va trebui sa aive xenon daca a avut bec masina trebuie sa aiva bec.Politistul daca crede el ca tu pe masina ai pus xenon si normal masina avea bec pe ea iti retine talonul si te trimite la rar.Poti sa ii spui tu verzi si uscate ca nu il intereseaza.Farul cu xenon trebuie sa contina o lupa pentru concentrarea lumini intr-un anumit punct nu imprastiata cum este la farurile cu oglinda , la acestea din urma din cauza puteri si dispersiei deranjeaza pe cel care vine din fata ta chiar daca ai farurile lasate jos de tot.Daca ar fi dupa mine as face control la toate masinile care circula pe drum deoarece inclusiv cele cu bec au farurile prost reglate (in peste 90% din cazuri) si deranjeaza in trafic.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări