Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Karlson Speakers


hpavictor

Postări Recomandate

  • Răspunsuri 26
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Merita studiat acest principiu : http://gainclone.com/Karlson/index.php?board=1.0Spor la treaba !

Nu stiu de unde ai mai gasit site-ul despre Karlson!!!Mi-am batut capul cu el la jumatatea anilot '70, cand am stricat si o multime de placaj gros. La acea vreme nu am dispus, din intamplare, decat de cateva schite aduse din State de cineva care lucrase acolo in agricultura si avea si pasiunea muzicii. Fusese incantat de o astfel de incinta echipata cu un Altec Lansing 12" F.R..Pana la urma, un difuzor E.I. a fost cel mai bun din ce am putut incerca.Trebuie mult de "scarmanat" in ea, si, necesita un F.R. bun, care sa usureze experimentele( altfel: timbru = coloratie = distorsiune - un clasic in viata!).Acum vad si o multime de date si se gasesc si difuzoare bune (dar scumpe). Nu merita utilizarea de difuzoare mici sau cu Fs f.jos (de altfel si F.R. si coaxialele mari nu au Fs sub 50Hz asa usor!). Daca gasesc un coaxial bun, poate mai incerc o pereche!Sunt multe de experimentat pentru iubitorii de muzica.
Link spre comentariu

Incinta Karlson nu este o noutate, aparand la inceputul anilor '50. John Karlson a avut ideea, a pus-o in practica (pragmatic, asa cum se obisnuieste in State), studii teoretice fiind facute mai tarziu, pentru a explica matematic, functionarea acustica a incintei.

Incinta este echipata cu un rezonator in lambda/4, inchis la un capat.

La frecvente la care rezonatorul egaleaza lambda/2 sau frecvente mai mari, reflectarea acestor frecvente la capatul deschis este in antifaza, creindu-se un scurtcircuit acustic, rezonatorul lucrand ca un filtru acustic abrupt.Pentru aceste frecvente, radiatia este suprimata aproape complet.

Daca rezonatorul are capatul deschis taiat, acesta nu va mai avea o lungime distincta, efectul fiind de a tesi armonicele impare cu predilectie.

Daca taietura este efectuata pe circa 2/3 din lungimea rezonatorului si este de forma exponentiala, se poate obtine o tesire completa a sinusoidelor impare pana la f5, raspunsul in frecventa fiind liniar.

Pentru a mari efectul de intarire a radiatiei frecventelor joase, Karlson a combinat acest rezonator cu functionarea difuzorului in incinta bass reflex, obtinand un castig si mai mare la frecvente joase.

Rezultatele cele mai bune se obtin cu difuzoare de diametru mare, F.R. , dar si cu difuzoare coaxiale, gen Altec, Tannoy, etc. care dispun de Fs in jur de 40-50 Hz. O imbunatatire a redarii frecventelor joase se poate testa doar cu rezonatorul pus peste un F.R. sau chiar la un aparat de radio.

Pentru aspecte tehnice (si diagrame pentru cei care nu pot fara!)se poate studia articolul lui Poppe aparut in anii '60:

 

http://home.planet.nl/~ulfman/files/poppe_kcoupler.pdf

 

Incinta lasa loc la multe experimentari, are si o varianta la care difuzorul este incarcat TQWT, rezonatorul Helmholtz poate fi tip Reynolds sau distribuit.

Link spre comentariu

Extensia excelenta la frecvente joase nu pune in pericol difuzorul , deoarece functionarea ca BP6 nu implica o excursie asa mare ca la BR , iar randamentul acustic este mult superior fata de BR . Randamentul acustic nu este depasit decat de horn , dar o incinta functionand pe principiul Karlson este mai compacta si mai usor de construit decat un horn .

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Daca gasesc difuzorul care-mi place, un K-coupler va fi proiectul urmator, probabil prin primavara.As vrea sa gasesc un coaxial care sa-mi placa in ceea ce priveste parametrii. Singurul care pare potrivit este coaxialul HX255 Ciare, de altfel, singurul desemnat pentru proiecte home.Ca solutie a incintei, cred ca o varianta care sa inglobeze VTP-ul si K-coupler pare cea mai serioasa sub aspectul castigului, mai ales ca se evita toate defectele clasice ale bass-reflexului.Ar fi interesant de stiut daca cineva a incercat aceasta incinta in ultimii ani, si mai ales in ce varianta!Multumesc lui Victor ca mi-a readus in minte aceasta varianta!

Link spre comentariu

Interesanta incinta.La frecvente joase se poate sa fie buna ... Dar daca difuzorul din interior reproduce si medii si inalte, nu apar reflexii nedorite la aceste frecvente?

La incintele pe care le-am studiat, sunt 2 situatii:- la coaxiale, driverul are iesirea neobstructionata, de obicei are chiar si un horn pentru controlul directivitatii;- la incinta cu woofer si medie + inalta, media si inalta sunt montate separat, peste incinta wooferului, sau, chiar pe aripile exponentiale K-coupler ( solutie pe care personal nu o agreez).Sunt mai multe, alte aspecte, care mi se par necesar de a fi studiate prin teste.Pentru cei care iau in consideratie varianta bass-reflex, sunt si aici multe chestii de testat, mai ales ca tot ce am vazut sunt variante neuzuale, daca numim uzual lada cu woofer si rezonator obisnuita.
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări