Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SARA-amplificator de inalta performanta


Postări Recomandate

Vreau sa va prezint o schema de amplificator domestic, din categoria audiofil HI-FI care sa aibe performante tehnice excelente si sa incante urechea melomanilor pe orice gen de muzica. Debiteaza undeva in jurul a 100W in 8 ohm. Putem sa-l dezvoltam pana la faza finala , adica sa-l auzim la lucru in mod real. Daca reusim sa-l realizam practic si se dovedeste a fi viabil, poate oricine sa-l construiasca pentru nevoi personale, dar nu in scopuri comerciale.

Link spre comentariu

Pana la urma in ultimele minute am facut o schimbare radicala la reactia negativa. Initial era o solutie complicata luata din mai multe puncte (nested feedback) care ducea amplificatorul catre performante extreme ,dar deja depindeam prea mult de componentele parazite si sub regim DIY cred ca pur si simplu nu se justifica. Se ducea prea usor catre oscilatii, asadar am optat la final pentru compensare Miller traditionala. Schema acum este mult mai usor abordabila. Chiar si asa atrag atentia ca va fi nevoie de un cablaj bine realizat.

Link spre comentariu
:) Ok, acum o vedere generala si apoi pe bucati . Eu folosesc acest program de simulat de foarte putin timp si nu m-am familiarizat complet cu el. Daca e cineva care stie sa scoata schema din el asa cum trebuie ne-ar fi de ajutor si i-am multumi anticipat. Nu stiu daca initial se inteleg prea multe din etajul de intrare, dar o vom lamuri noi.
Link spre comentariu

La o amplificare asa mica se necesita semnal de intrare destul de puternic, cu alte cuvinte preamplificator intre sursa de semnal si amplificator devine absolut necesar pentru a obtine maximul posibil.PS: Nu vreau sa fiu inteles gresit si nici sa mi se ia in nume de rau ceea ce voi spune insa nu credeti totusi ca schema se putea desena ceva mai ingrijit? Dupa punctul meu de vedere indiferent de complexitatea schemei un desen si o dispunere ingrijita si usor de citit este intotdeauna preferabil, deoarece schema asta cred ca doar de catre cei initiati poate fi descifrata la cum este acum, se poate reface in eagle destul de usor/rapid.

Link spre comentariu

Partea de atac mi se pare exagerat de complicată, în schimb lipsesc orice fel de protecţii în etajul final. Lipseşte şi separarea galvanică la intrare, decuplările de pe alimentări, filtru gama, filtru clopot... etc.Văd bine, cond nepolarizaţi de 47uF în surse? Şi de unde impedanţele astea ciudate de 37k la intrarea neinversoare şi 10k la intrarea inversoare? 22, 47, 100k sînt uzuale.

Link spre comentariu
:) Da , schema este incalcita , incompleta si mai greu descifrabila. Lucrez la ea , o fac mai aerisita ca sa poata fi digerata mai usor. Deocamdata este doar idea iesita calda din simulator si trebuie adaptata la realitate cu valorile standard gasibile pe piata. Etajul de intrare este complicat, tocmai pentru ca acest etaj nu este sub reactia negativa globala. Nu va speriati, o sa aibe si decuplari si filtre si separare galvanica.
Link spre comentariu

Designul initial cuprindea si o compensare complexa care mai aducea circa 20dB la 20khz castigului in bucla deschisa dar am renuntat la ea pentru ca necesita foarte mare atentie la implementare, eventual un cablaj special din material mai bun decat fibra de sticla. Chiar si asa cu compensare clasica distorsiunile la 20khz ar trebui sa fie sub 0,1% la putere maxima, iar la jumatate de putere sa scada spre 0.01%. In acest moment am 0,03% aproape de puterea maxima. Distorsiunile la 1khz nu le mai iau in calcul, in simulator sunt undeva pe la 0.001% iar in realitate sper sa nu creasca mai mult de 5 ori. Am reusit sa aerisesc schema ca sa fie usor citibila, acum in limita timpului disponibil schimb valorile arbitrare cu valori standard intalnite "la piata". Daca termin pun azi schema care a devenit usor modificata. O sa fac si o varianta cu un castig in bucla inchisa de circa 25x, undeva intre noi doi :) . Daca puteti sa transferati schema din Multisim in fisier .pdf sau grafic gen .jpeg m-ati ajuta foarte mult, eu nu ma descurc cu aceasta transformare. Sau macar o idee ceva.

Link spre comentariu

M-am apucat sa o pun si eu in multisimul meu ( e V10 si nu merge incarcat fisierul de mai sus ), nu am avut timp decat pentru etajul de intrare ca intre timp a aparut altceva, iata cum arata aceeasi schema redesenata ( imi place diferentialul in configuratia asta :da ):PS: Cred totusi ca In+ si In- este mai bine sa aiba aceeasi impedanta... :nas:

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări