Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Restaurare completa amplif. 6p3s-e


Postări Recomandate

Am facut rost de un amplificator PP ultraliniar care folosea 6P3S-E, ECC83 si EF86.

Problema era ca amplificatorul suna extrem de urat iar cand am vrut sa-l desfac sa vad ce condensatori ar trebui schimbati, am renuntat repede din cauza modului in care a fost facut (extrem de inghesuit, contacte imperfecte peste tot care se rupeau la prima atingere, condensatori vechi etc.)

Amplificatorul era destul de ciudat deoarece avea cate un potentiometru mono pe fiecare canal, si intrare cu mufa DIN5 pe fiecare canal (mono-bloc).

 

Am luat hotararea sa refac toata partea de amplificare dar folosind in mare aceeasi strucutura. FCON mi-a recomandat o schema folosita de dansul :

 

Posted Image

 

 

Poze cu amplificatorul se gasesc mai jos :

 

Posted Image

Posted Image

 

Sursa :

 

Posted Image

 

Un modul desfacut :

 

Posted Image

 

 

 

Impreuna cu FCON am luat hotararea sa fac partea de preamplificare si defazare pe cablaj, iar finalele sa le las "in aer".

Ma tot chinui sa fac cablajul si nu ma prea pricep deloc.

 

Ce reguli de proiectare a cablajului ar trebui sa respect ? Ce distante minime intre trasee trebuie respectate ?

OFF TOPIC : O sa postez si la CUMPARARI : cumpar potentiometru dublu 500K log, 4 buc 100nF/>400V, 2 buc 47nF/>400V, semireglabili 330-470ohmi/2W, semireglabili 50K/1W, doua socluri novale de cablaj, neoxidate (preferabil noi)

 

LE :

 

Este cat de cat buna arhitectura asta de cablaj pentru schema de mai jos ?

 

Posted Image

 

Posted Image

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 48
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Poate sa iasa ceva de mare clasa; imi place separatia sursa-finale. Mai ca m-as oferi sa-ti fac doua traf defazoare, pentru un "look" retro total ☺... puntea aceea e din seria PM de la IPRS, nu?

Da, puntea redresoare este facuta de IPRS.O sa trebuiasca sa "intru" si in sursa ...las decat traful de alimentare si bobina. Tare mi-ar placea sa gasesc doua instrumente de masura romanesti sau rusesti, cu carcasa din bachelita, preferabil din acelea rotunde si cu 4 urechi ca sa fac doua vu-metre....preferabil scala sa fie ingalbenita :da . Zbodeoc, tu zici sa renunt la defazorul cu trioda si sa folosesc un tranformator pentru defazare ? Nu complic prea tare montajul ?
Link spre comentariu

Zbodeoc, tu zici sa renunt la defazorul cu trioda si sa folosesc un tranformator pentru defazare ? Nu complic prea tare montajul ?

Eu zic ca se simplifica. Dar nu te lua dupa mine ca eu incerc sa uit putina electronica pe care o stiu si sa ma specializez in transformatoare, deci nu sint impartial, asta vreau sa spun. Vezi o posibila topologie aici, dar exista o multime de alte posibilitati:viewtopic.php?f=28&t=84917&p=992653&hilit=philips#p992653Am semireglabili de 500Ohmi/1W multitura Bourns dar parca-i pacat sa le pui pe alimentarea de filament... acelasi efect il obtii cu doua rezistente sau prin legarea unui capat la masa.
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Inainte de a ma apuca de amplificator m-am gandit ca totusi trebuie sa refac partea de alimentare.

Mai jos este o poza cu sursa - ce a mai ramas din ea momentan : traful si condensatorii cu ulei. Socul am vazut ca este VEB, deci industrial.

 

Condensatorii sunt de 2uF. Protek-ul meu masoara 1,99uF. Or mai fi buni ? Problema mare e ca a cam curs uleiul din ei.

 

Posted Image

 

Posted Image

 

OFF TOPIC : Nu gasisem niste condensatori pe 400V la magazinele de pe Maica Domnului si am zis totusi sa intru si la Conex (NU LE SUPORT pe nesuferitele alea de acolo). M-a "servit" don' sef; ii zic "100nF la 400V" la care el imi smulge lista din mana si se uita pe ea, si ma intreaba "nu ai codurile trecute ?" :da Am impresia ca el crede ca patroneaza Moeller sau alt producator de zeci de mii de repere.

Link spre comentariu

Cum sa inlocuiesti acei condensatori elvetieni si ce gluma este aceasta ? Masurati cu un ESR metru ar putea fi buni pt etalonarea aparatulu si mai mult ca sigur un amplificator echipat cu asemenea condensatoare ar intra in clasa maxima de calitate !!

Link spre comentariu

Ma indoiesc putin de acei condensatori deoarece le-a curs din ulei. Poate ca i-a curs unuia singur nu tutoror, dar ma gandesc ca daca nu mai are uleiul pana sus, poate face arc catre carcasa sau intre armaturi. Condensatorii de 2uF (4 bucati) sa-i conectez in paralel si sa-i pun in locul condensatorului de 16uF de la anozii ECCului ?

Link spre comentariu

Sînt curios unde ar trebui folosiţi în schema de sus aceşti cond de 2uF? Sînt total anacronici în ziua de azi, relicve din vremea cînd electroliticii nu erau destul de buni. Azi nu mai există problema asta. Eu aş face două chestii, ori îi arunc de acolo şi pun unii noi de 470uF/450V, ori îi desfac şi golesc carcasele, după care îi umplu cu cond noi, cu capacităţi cît mai mari. Asta dacă aş ţine neapărat la aspectul retro, de acum un secol.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări