Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incapsulare transformatoare. Ce materiale si cum?


rvrazvan

Postări Recomandate

Din experienta proprie am constatat ca transformatoarele de retea al caror bobinaj e impregnat cu lac sunt indistructibile in conditiile unei exploatari normale.

In cazul trafurilor iesire audio n-as adopta solutia, intrucat cresc capacitatile parazite indiferent ce lac folosim. In schimb se impune o realizare practica corecta, spire stranse, izolatie de calitate.

Nu vad rostul incapsularii trafului cu lac sau diverse doar pe exterior (intre traf si cutia-ecran), singurul efect va fi inrautatirea racirii.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 60
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Pt impregnare corecta se poate folosi o oala cu capac si garnitura de cauciuc la care se cupleaza un mic compresor , ex cel de frigider ca sa traga aerul din oala in care am introdus traful in discutie cufundat total in lac/vopsea speciala de impregnare ,circa 10 minute e suficient dupa ce sa creat vacuum-ul .

Ai dreptate +_Florin_+ ..".transformatoarele ........al caror bobinaj e impregnat cu lac sunt indistructibile in conditiile unei exploatari normale".

Link spre comentariu

La multi ani tuturor ce poarta numele Vasile (si derivatele).

 

Recipientul in care este imersata bobina se pune sub un clopot transparent de sticla, din care se scoate aerul. In ac. proces, rasina se dilata f mult, cand ajunge sa dea pe dinafara se opreste pompa de vid. In ac. timp rasina se omogenizeaza si isi micsoreaza volumul, dupa care se reia procesul. In momentul in care s-a scos tot aerul, rasina nu-si mai mareste volumul si bobina este bine impregnata.

Cea mai scumpa/rara piesa este acel clopot de sticla (groasa, care sa reziste la vidul pe care vrem sa-l obtinem), care la partea superioara are un robinet prin care se scoate aerul si care tine vidul.

Acest clopot se punea pe o masa, care peste tablie avea un covor de cauciuc tare (nu-i stiu calitatile) de vreo 2 cm grosime.

Compresorul de frigider nou, face o presiune de 14 atm, dar nu stiu ce vid poate face (daca face). Oricum debitul lui este f mic si cred ca imbatranesti , pana impregnezi o bobina.

Editat de vera
Link spre comentariu

Se poate face foarte bine un clopot de sticla taind o damigeana si etansand gatul cu un dop de cauciuc.Compresorul de frigider face un vid suficient de bun pentru asemenea scopuri.Cu doua compresoare legate in serie(pot fi si recuperate,nu-i obligatoriu sa fie noi),obtinem un vid suficient de avansat si pentru metalizari prin sputtering cu o sursa de inalta tensiune.Totul e sa facem instalatia cu bun simt si putina grija.

Link spre comentariu

Cu ac. clopot nu-i de joaca. Implozia are ac. efecte ca si explozia. In plus partea de jos (pe care tu vrei s-o tai dintr-o damigeana) o sa aiba muchiile subtiri si vor taia cauciucul. Nu stiu ce sa zic, dar eu nu as risca.

O metoda f buna de impregnare, fara vidare, este prin picurare. Dupa ce a stat la etuva 24V si s-a uscat, se trece la impregnarea bobinei. Lacul este incalzit la 70-80 grade, devine f fluid si prin picurare intra in toate golurile (se incalzeste strict cantitatea de care avem nevoie, deoarece prin incalzire se accelereaza polimerizarea si rasina nu se mai poate reutiliza-se face "beton".

Link spre comentariu

Cred ca supraestimati riscurile,vidul este echivalent cu o presurizare la 1 atm.,foarte putin,sifoanele suporta mai mult si nu am auzit sa pateasca nimeni nimic.Partea de jos a damigenii taiate are vreo 5 mm si e suficient sa fie polisata drept de jur imprejur cu un abraziv si nu va taia in acel suport de cauciuc.Oricum nu vad sensul folosirii vidului pentru o impregnare care nici nu pare sa fie necesara.Discutia e doar teoretica(desi practic a fost incercata pentru cu totul alte scopuri).

Link spre comentariu

@tavi84, vidul f prost este echivalent (ca solicitari) cu 1 atm.

Suprafata unui sifon este mult mai mica decat a clopotului in cauza (TK au peretele de aprox. 1 cm grosime).

Daca nu vezi sensul impregnarii in vid, de ce ai intervenit-doar ca sa te bagi in seama?

Editat de vera
Link spre comentariu

 

... Implozia are ac. efecte ca si explozia......

 

Implozia nu are acelasi efect ca si explozia.

Pe de alta parte, un vas de metal ce rezista bine la 4bari se poate turti usor la 0,2bari. Socotim 1bar presiunea atmosferica.

 

Impregnarea se poate face in diferite grade:

1.-Simpla scufundare de scurta durata. Se obtine o sigilare ipotriva umezelii.

2.-Scufundare de mai lunga durata.

3.-Prin vidare.

4.-Prin vidare urmata de presurizare.

 

Un vid mai mare se poate obtine cu mai multe pompe simple cascadate/inseriate.

 

O impregnare poate imbunatati transformatorul audio sau ii poate strica caracteristicile.

Transformatorului de retea intotdeauna ii va imbunatati caracteristicile.

Multe firme impregneaza OT si multe firme nu, majoritatea nu.

Cele care nu impregneaza o fac fie pentru a reduce cheltuielile de productie economisind timp si materiale, fie pentru ca vor in mod intentionat sa obtina distorsiuni din bobinaj - vibratia spirelor introduce distorsiuni.

Valabil in special pentru trafurile de instrument.

 

Incapsularea e si ea un fel de impregnare. Minutul 3:10 - 3:20

 

Editat de adigh
Link spre comentariu

"Implozia" este ,de fapt o explozie, doar ca ,daca la explozia unui recipient( de exemplu o grenada) peretii recipientului sunt aruncati cu viteza foarte mare spre exterior, la implozie acestia sunt aruncati spre interiorul recipientului.Pericolul vine de la faptul ca, cioburile nu raman in interior ci trec unele printre altele si rezultatul este echivalent cu al unei explozii (definitie gasita f repede pe Gogu, care nu stiu cat de corecta este).

 

Presurizarea se face la sfarsitul impregnarii, la presiunea atmosferica. O presiune mai mare nu-si are rostul, deoarece ar introduce in rasina aer si umiditate (parametrii neuniformi in bobina, care conduc la strapungere).

 

Ca metode de impregnare sunt:

a-la presiune atmosferica;

b-in vid.

 

Ca modalitati sunt:

c-prin imersare;

d-prin picurare.

 

Ca timp,

depinde de multi factori (tip de lac impregnare, marimea obiectului de impregnat, scopul urmarit, etc.).

 

Impregnarea se poate face:

e-manual pt. serie mica

f-automat, pt, serii mari si f mari

 

Probabil ca mai sunt si alte criterii, dar nu-mi vin in minte acum.

 

.................vibratia spirelor introduce distorsiuni (aici considerat efect pozitiv) si............................(efecte negative).

 

Vid se poate obtine si cu foc (vezi utilizarea ventuzelor), noi discutam aici de ceva fezabil in regim de amator (nu de 10 compresoare de frigider puse in cascada si o damigeana taiata).

Editat de vera
Link spre comentariu

Damigeana tăiată iese din discuție la un eventual dispozitiv de vidare, am văzut cum a pleznit o damigeană (intactă) doar pusă la soare și cu dopul uitat pus.Vă dați seama ce presiune mică a fost acolo, vasele astea sunt foarte fragile din construcție.Un compresor de frigider poate face presiuni destul de mari, știu un articol vechi din Tehnium unde se arăta cum se poate face o presiune de câteva zeci de atmosfere cu doar două compresoare de frigider în tandem.Deci s-ar putea face și un vid înaintat cu ele.Dar vasul de vidare trebuie să fie unul foarte serios....după o implozie, particulele de sticlă zboară ca glonțul, eu am văzut personal ce ravagii poate face un cinescop vechi (cu vid mare) lovit accidental în timpul unei mutări.

Link spre comentariu

Se foloseste folie de plastic,aia care o folosim toti la un moment dat :rade: .Se lipeste pe la margini cu banda adeziva (e ceva care seamana cu smoala) .De jur imprejur in interiorul foliei furtun care permite infuzia rasinii.Se conecteaza compresorul pe o parte si dupa ce se strange folia pe transformator se da drumul la rasina.

La urma se poate face o matrita,un cub ceva si tot transformatorul bagat in el in caz ca se doreste si un alt aspect.

Editat de Den
Link spre comentariu

Eu folosesc de 7 ani o oala de inox banala si un capac cu garnitura ,manometru robinet descarcare si compresor de frigider ,timp necesar pt -2 bar cca 3-4 minute ,ma amuza chestia cu clopot de sticla damigene si alte cele din sticla :rade:il tin sub presiune 10 min e suficient sa intre vopseaua peste tot.

 

Editat de TON
Link spre comentariu

@TON, acel clopot de sticla este util pt:

1-sub el se pot introduce vase de impregnare, de diferite dimensiuni:

2-cand se scoate aerul, rasina isi mareste volumul (se face ca o spuma) si trebuie vazut cand opresti pompa de vid (altfel rasina se revarsa din vas).

"il tin sub presiune 10 min e suficient sa intre vopseaua peste tot".

Nu stiu cum se comporta vopseaua la impregnat bobine, asa ca nu ma pronunt.

Link spre comentariu

Sunt in contact permanent cu 2 firme care au ca obiect doar realizat trafo de la A la Z si de la ei m-am inspirat si eu dar la o scara mult mai mica (fac 4-6 trafo saptamanal rar 10 bucati ) ce-i drept la trafo iesire pun in mod normal doar insolatie cu mylar la fiecare strat dar mai sunt si exceptii.

Link spre comentariu

da, folia poliesterică mylar se poate utiliza drept izolaţie între straturipentru transformatoare de ieşire(aceeaşi geometrie înfăşurări) am remarcat un comportament mai bun în frecvenţe superioare când folia poliesterică mylar are o grosime de circa 50µm, pentru grosimi folie de numai 20µm se atenuează uşor răspunsul la frecvenţe superioare (1 μm = 10-3 mm).cine doreşte un material izolator între straturi relativ ieftin(la îndemână/uşor de procurat) poate recurge la hârtia de copt

 

materialul izolator(folie, ceară, parafină, lac...) este caracterizat şi de o permitivitate relativă, altfel spus grosimea izolaţiei şi permitivitatea poate influenţa răspunsul transformatorului de ieşire pentru frecvenţe superioare.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări