Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum sa imi aleg becurile economice?


Vizitator mortuelle

Postări Recomandate

Vizitator mortuelle

Buna ziua.As dori sa va intreb (pe cei care va pricepeti) daca este rentabil sa schimb toate becurile (incandescente + halogen) din casa cu unele economice. In principiu poate parea o intrebare tampita, dar citand pe net diverse pareri legate de durata lor de viata, de marca imi dau seama ca singurul mod de a afla daca este eficient sau nu este sa intreb oameni care au asa ceva de o anumita perioada de timp.1. Asadar este rentabil sa fie schimbate? Se simte la factura de energie electrica sau diferenta e prea mica incat sa amortizeze valoarea becurilor economice inainte ca ele sa se strice?2. Am vazut ca pe unele ambalaje de la philips sunt trecut durate de viata de 10 si de 15 ani. Cele de 15 ani la aceeasi putere au pret dublu. La ce anume se refera aceasta perioada? Merita dati mult mai multi bani pt ea?3. Intre philips, osram, t&g, vision (odeer) care ar fi ordinea calitatii/duratei de viata a lor?4. In baie unde exista aburi si umiditate aceste becuri au o durata de viata mai scurta sau nu are importanta?5. Este adevarata ideea ca daca le aprind trebuie sa le las aprinse minim 15 min inainte sa le sting ca sa nu le stric?Multumesc anticipat celor ce vor fi amabili sa imi scrie parerile lor

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 108
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Din perspectiva facturii de energie electrica merita cu siguranța. Am facut un calcul si am ajuns la concluzia ca un bec se amortizeaza la mine in aproximativ un an in ce regim de functionare sunt folosite.Problema principala la ele mi se pare faptul ca becurile astea se aprind si se sting de cateva zeci de mii de ori pe secunda, si asta pe termen lung nu se stie ce efecte are asupra organismului.Durata de viata depinde enorm de felul cum sunt folosite, practic becul se arde mai intotdeauna in regim tranzitoriu (la aprindere-stingere)Eu am in casa Osram (mi s-au ars doua bucati la exact un an dupa ce le-am luat-la ambele s-a ars lampa nu invertorul) si niste becuri Auchan luate din Auchan Cluj de care deocamdata sunt foarte multumit, merg de un an jumate in conditii vitrege (doua inchise in aplice de perete si in unul in baie).Eu in locul tau nu as da mai mult de 20 de lei pe un bec. Ia ceva cat-de-cat de firma, cele no-name dau lumina cam chioara din pacate.

Link spre comentariu

Dupa experientele neplacute cu Philips in becuri economice,sunt foarte multumit de Osram.In baie am 4 becuri economice ce functioneaza fara probleme chiar daca sunt aprinse des si scurt.Cu aburii nu am probleme ca nu am aburi. :da Lumina "warm" e de preferat pentru ca teoretic atinge tot spectrul natural al luminii.Se simte destul de bine la facturi economicul.Per 9 becuri economnice in toata casa,ce m-au costat de-a lungul a 4 luni,ca le-am cumparat pe rand(e mai rentabil asa),250 ron.Toate Osram,ca Philipsu-rile au murit rapid,din diferite cauze.Totalul consumului cu toate aprinse e de 171W consum si 900W lumina(6 becuri sunt de 23W consum si 120W lumina).La un calcul cu 6 becuri incandescente de 100W si 3 de 60W,aveam 780W consum si 100W lumina pe fiecare bec,deci 780W lumina.Nu se merita becurile No Name,bazar,piata etc.

Link spre comentariu

Becurile alb cald de la philips au o lumina foarte asemanatoare cu cea a becului (ca si culoare). Daca nu stii ce-i in lusta,nu-ti prea daiseama de diferenta.Probabil ca si alte firme de renume au o asemenea culoare,cel mai bine e sa faci o proba inainte de a cumpara (unele magazine au standuri cu becuri de proba)Deasemenea,un economic de 18w face lumina cat un bec incandescent de 100W (pe probatelea!)

Link spre comentariu

@Terry34 : Ai citit ceva de lampile cu mercur dar conform cu Wikipedia (Eng): http://en.wikipedia.org/wiki/Mercury-vapor_lamp , interzicerea se refera la cele cu descarcare in vapori de mercur (cum sunt acela stradale, albe) cu balast exterior. Cele "economice" cu balast incorporat, electronic, raman. Ca sa interzica complet lampile care contin mercur (chiar si cele cu halogenuri contin mercur) ar trebui ca LED-urile sa devina mai eficiente decat acestea. Acum, acest lucru nu este posibil si trebuie sa mai treaca o perioada pana le vor interzice complet.

Oricum si eu prefer CFL-urile doar prin prisma economiei la energie si aleg pe cele cu lumina calda de preferat de la Skylight care in regim de folosire normala tin cam 3 ani si sunt cam la jumatate din pretul unui Philips. Partea lor neplacuta este timpul ceva cam mare pana intra in flux maxim. Ca sa incerc un raspuns la primele intrebari : 1. Se merita, daca CFL-urile sunt de marca si nu crapa la 6 luni. 2. Aici gasesti raspunsul (Eng): http://www.lighting.philips.com/us_en/b ... p-8632.pdf . Pe scurt, cam 3-4 ore pe zi pentru o durata de viata de 15 ani. Parerea mea este ca depinde de calitatea materialelor folosite si de temperatura balastului (un balast cald se defecteaza mai repede decat unul caldut). 3. Dupa preferinte si de obicei marci cunoscute si care sa aiba garantia cat mai mare (vezi si raspunsurile pe celalalt forum). 4. Tinand cont ca CFL-urile sunt facute sa functioneze in medii normale, aburul scurteaza durata de viata proportional cu concentratia lui. 5. Timpul de 15 minute la pornire cred ca se refera la intrarea in flux maxim (de obicei este de cam 2-3 minute) dar dupa oprire si pornire imediat dupa, componentele sunt calde si, tinand cont ca aprinderea tubului se face prin intrarea in regim de rezonanta cu fortarea aproape de limita a tranzistorilor si a stratului emisiv al filamentelor tubului, mai degraba se defecteaza la aprinderi si stingeri dese decat daca este lasat aprins mai mult timp.

Link spre comentariu

Am si eu acasa doua becuri din astea, Philips parca, de 85 W consum. Si cica lumineaza cat unul incandescent de 425 W. Dar nu cred ca lumineaza de 425 W nici in ruptul capului. Ala care e montat in exterior, sa lumineze o terasa, mai lumineaza cum mai lumineaza, da' cel pe care l-am montat in garaj e ....varza. Mai multa lumina aveam cand erau montate doua becuri incandescente de 100 W, unul deasupra capotei si altul deasupra portbagajului. Si sa nu va imaginati ca am vreun garaj gigantic..un garaj cat sa incapa in voie Dacia si doua rafturi. Parerea mea este ca sant exagerate cifrele alea. A fost chiar si un reportaj la stiri in care se testa daca becurile economice chiar furnizeaza lumina cat scrie pe ele. Rezultatul: un bec economic care spunea ca poate produce lumina cat un bec de 100 W cu incandescenta, producea de fapt cat unul de 60 W.

Link spre comentariu

eu am auzit despre led-uri afara unde sunt mai economice si nepoluante...casele de acolo au numai asa ceva, cica sunt complet eco, Tessla nush ce bec ai luat tu dar si acolo puterile difera...la noi inca nu au patruns bine pe piata..dar poti incerca sa vezi cum merge un far cu asa ceva, facut industrial...bate la fund orice bec

Posted Image

By pixuletz at 2011-01-19

 

Posted Image

By pixuletz at 2011-01-17

Link spre comentariu

Am cumparat si un bec de asta cu led-uri. Avea soclu ca cel de la un bec cu incandescenta, E27 parca ii spune, iar "balonul" era un pic mai mic, alb, cred ca din plastic. Am mai dat si 40 lei pe el. Fraier cu "F" mare am fost, ca nu face nici doi lei....poate doar sa-l folosesti la o veioza pe care o lasi aprinsa noaptea daca nu iti place sa dormi in intuneric total :rade:.Pai da domle, de acord...da un bec construit cu led-uri din alea costa mult mai mult decat am dat eu pe prostia de care spuneam. Cat despre becuri economice, v-am zis, eu cred ca valorile de acolo is umflate bine!

Link spre comentariu

Eu n-am zis la misto,am luat mai multe philipsuri de 18 si 23w,lumina calda si oricare lumineaza cat scrie pe el18w -> 1100lm si 23w -> 1500lm . Un bec de 100w are 1000-1100lm :freaza: Intr-adevar sunt becuri si becuri,pana la philipsurile astea am folosit chinezesti,care desigur ca au valorile umflate@terry -redimensioneaza si tu pozele data viitoare :nebunrau:

Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.




×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări