Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Procedura de recuperare miez ferita


Vizitator

Postări Recomandate

Daca ferita este incalzita, nu-si pierde/inrautateste proprietatile magnetice? De exemplu, prin metoda cu becul? daca trece de punctul Curie?Pentru ca asa, s-ar putea pune pe jar, la gratar, sau intr-o soba cu lemne, si garantat nu mai ramane nici molecula de polimer/rasina pe ferita aceea... :smt103: icon_jook

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 48
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Daca ferita este incalzita, nu-si pierde/inrautateste proprietatile magnetice? ...

In mod sigur scad proprietatile magnetice ale feritelor, in timpul procesului electromagnetic util. Ele (proprietatile) isi revin insa, conform unor curbe dependente de temperatura, de indata ce aceasta scade. Producatorul prezinta in catalogul de utilizare aceste curbe, care garanteaza buna functionare a feritei. Exista tipuri de ferita, care se folosesc in domeniul 110...120 Celsius.

...Pentru ca asa, s-ar putea pune pe jar, la gratar, sau intr-o soba cu lemne...

Metoda de mai sus prezinta avantajul unui control vizual aproximativ al momentului cand temperatura a crescut suficient, prin scaderea luminozitatii becului, drept urmare a modificarii proprietatilor electrice ale feritei.
Link spre comentariu

...fiecare problema rezolvata cu superglu reduce cam cu vreo 15% randamentul sursei...

Acel strat de superglue se manifesta ca un intrefier. In anumite conditii ar putea fi chiar benefic. El schimba insa complet parametrii electromagnetici ai trafului si deci totul trebuie recalculat. Daca noile numere de spire sunt corecte, s-ar putea ca randamentul conversiei sa revina la normal, iar eforturile feturilor de comutatie sa nu mai fie suprasolicitate. Totusi, mult mai buna este prudenta.
Link spre comentariu

In zona mea cam orice PIESA o cumpar prin comanda online...deci e mai rentabil sa incerc sa recuperez ce-i bun.

Oriunde si oricand, cea mai ieftina varianta este recuperarea. Miezurile feromagnetice, atunci cand pot fi recuperate intacte, pot fi reciclate practic la infinit.Un inconvenient la ferite, este ca nu intotdeauna poate fi identificat producatorul, pentru a beneficia de date tehnice la recalcularea transformatoarelor personalizate.
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

...Un inconvenient la ferite, este ca nu intotdeauna poate fi identificat producatorul, pentru a beneficia de date tehnice la recalcularea transformatoarelor personalizate.

Reactivez acest topic cu intrebarea: Este cineva care stie ce test trebuie facut unui miez feritic recuperat, fara date de identificare in scopul determinarii cel putin a frecventei limita de utilizare? In particular - spre exemplu - pentru un toroid.
Link spre comentariu

Test la ferita "recuperata" prin metoda"pusa pe jar in soba" am facut eu, nu mai e buna de nimic!!! :rade:

Evident ca nu mai poate fi buna de nimic. Ferita, ca orice material sinterizat se preseaza in matrite la temperaturi, dar si la presiuni foarte inalte. Ori o aducere la temperaturi inalte, fara aplicarea acestor presiuni, echivaleaza cu o recoacere. Toata microstructura materialului se schimba. Eu am intrebat de eventuale teste de natura electromagnetica din care sa se poata trage oarece concluzii cu privire la limitele de frecventa.
Link spre comentariu

Nu se poate "reconstitui" curba din datasheet?...

Sa reconstitui curba din foaia de date este o mare pierdere de timp. Iti trebuie aparatura specializata si mult timp la dispozitie, ca in orice munca de cercetare. Eu ma gandeam la un montaj relativ simplu - care sa implice si un generator de frecventa, iar in urma testului sa se poata determina temperatura de lucru dupa stabilizare la o anumita frecventa. Altminteri de unde poti sti daca miezul este pretabil la frecventa care te intereseaza.

E mai ieftin si mai rapid si mai...toate cele, sa iei una noua,asta e valabil la miezurile(torurile)mici.

Nu prea cred. Ca sa iei exact miezul care te intereseaza trebuie sa apelezi la un magazin virtual - in cele reale gasesti doar intamplator. Probabil ca preturile nu sunt mari, dar taxele de transport sunt enorme. Si le poate permite doar cel care comanda cantitati mari, deci care fabrica un produs in serie.In ceea ce priveste feritele romanesti, ca de altfel si alte produse, eu personal am avut intotdeauna incredere in ele. Cred ca dimpotriva, sunt mai rezistente fizic decat alte produse oricat de mediatizate. Din pacate Fabrica de Ferite Urziceni, asijderea industriei romanesti in general merge catre faliment - daca nu cumva a fost deja inchisa. Si cum o sa mearga bine o intreprindere romaneasca, atata timp cat nu cunosc nici una care sa-si fi facut un site oficial bine inchegat pe Internet, unde sa-si puna (gratis) catalogul de produse, pentru a putea oricine sa stie ce produce? Dimpotriva, sunt fabrici romanesti - exemplu, cele de rulmenti - care incearca si la ora actuala sa-si vanda catalogul de produse - de parca cineva ar fi interesat de document si nu de produsul propriu-zis. Am gasit la liber cataloagele producatorilor de rulmenti cei mai mediatizati pe plan mondial - nu si pe cel al URB.
Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...
Vizitator sinergicus

Am incercat metoda descrisa ,aia cu becul si a mers bine la trafuri mici insa la alea mari ,UU cu o bobina mare pe unul din brate -cred ca se folosesc la televizoare- nu merge.Mi-a crapat unu in timp ce era legat la bec dupa metoda descrisa in acest topic.Pina la urma am reusit sa il desfac , cu miezu rupt in 3 bucati (o bucata a ramas in interiorul bobinei) iar adezivu folosit se vedea ca e termorezistent....nu -a topit....

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări