Jump to content


Photo

USBasp


  • Please log in to reply
497 replies to this topic

#1 OFFLINE   MifTy

MifTy

    Insuficient Curentat

  • Moderatori
  • 5,318 posts
  • Locatie:Constanţa

Posted 08 August 2009 - 11:47 PM

pentru c? înc? mai am LPT ?i com, am de gând s? fac un siprog-base, pe COM, (asta mai ales c? pot folosi în continuare adaptoare pentru mai toate znameniile de "cipsuri", nu doar pentru atmeluri :rade: ) ?i un better STK200, pe LPT, dup? care urmeaz? USBasp...

am de gând s? folosesc pentru USBasp atmega8-ul primit de la Laci odat? cu placa ro?ie... cred c? ini?ial chiar la asta am s? folosesc toat? placa... dup? care USBasp-ul va avea placa ?i cutia lui...

dac? a mai f?cut cineva USBasp-ul, rog s? dea ceva feedback p'aici...

legat de USBasp... am deocamdat? doar cuar?uri de 4 ?i 20 de megahertzi... se poate modifica codul pentru una din aceste frecven?e, f?r? probleme, sau... :jytuiyu

?i poate se g?se?te un suflet milostiv s? m? l?mureasc? cu ce naiba se m?nânc? de fapt high voltage programmer-ul, c? m-am uitat pe 10 situri care prezentau a?a ceva, ?i toate 10 erau diferite... minus faptul c? pot reseta la default fusebi?ii...

nu, n-am blocat nimic înc?, dar presimt c? vine curând ?i vremea aia, a?a c? a? vrea s? am idee mai clar? despre ce a? avea de f?cut... în afar? de "cump?r? alt microcontroller"!!! :rade:

?i apropo de better STK200... fenomenal ce seam?n? schema aia cu cea a wiggler jtag-ului...

Cu_reclama

Cu_reclama
  • Membri

#2 OFFLINE   ole

ole

    Membru

  • Membri
  • PipPip
  • 341 posts

Posted 09 August 2009 - 12:13 AM

Eu am realizat usbasp-ul si functioneaza foarte bine. mult mai rapid comparativ cu "programatorul"(5 sarme) pe LPT. Din pacate nu poti folosi cuartul de 20MHz. USB-ul functioneaza cel mai bine la 12.000MHz(am pus 3 zerouri sa se inteleaga ca e 12megahertz fix nu 12.125 si nici 11.975) dar unele softuri accepta si 16MHz. am sa revin maine cu niste poze cu programatorul si niste linkuri ca sa gasesti mai usor soft pt folosirea programatorului.

Legat de HV programmer...ei bine...sunt 2 feluri. HV Serial Programmer (pentru chipurile cu putini pini cum sunt cele din seria ATtiny) si HV parallel programmer(pentru unele tiny cum e tiny2313-nu sunt sigur dar cred ca asa e-si pentru ATmega).
Daca vrei sa deblochezi atmega8 nu merita sa te complici cu programator paralel. Se poate realiza un montaj in care un mega8 functional il reseteaza pe cel blocat la setarile din fabrica. Revin maine cu linkul.

#3 OFFLINE   MifTy

MifTy

    Insuficient Curentat

  • Moderatori
  • 5,318 posts
  • Locatie:Constanţa

Posted 09 August 2009 - 12:32 AM

în?elesesem ?i eu faza cu 12 mhz, confirmarea e binevenit?.
vedem mâine cum e cu linkul... deja încep ochii s? mi se închid?!! :rade:

#4 OFFLINE   MifTy

MifTy

    Insuficient Curentat

  • Moderatori
  • 5,318 posts
  • Locatie:Constanţa

Posted 09 August 2009 - 12:54 PM

un HV programmer destul de coerent: http://www.der-hamme...og/index_en.htm
mai ales c? e o variant? simplificat? de stk500, f?r? partea de dezvoltare, ceea ce îl face compatibil cu avrstudio...

"indic??ii pre?ioase" despre realizarea "hartistic?" a cutiei: http://www.avr-proje.../Programmer.htm
în german?, dar pozele sunt suficient de explicite...

#5 OFFLINE   ole

ole

    Membru

  • Membri
  • PipPip
  • 341 posts

Posted 09 August 2009 - 01:27 PM

Am revenit cu poze si linkuri. A trebuit sa astept sa se incarce accu la aparat.
Asta e site-ul de unde am descarcat eu cele necesare pentru USBasp. Tot acolo gasesti si un program - Khazama AVR Programmer - cu care sa folosesti programatorul. e mai usor de folosit decat AVR Dude fiindca are interfata grafica.

Poza cu USBasp-ul realizat de mine: http://i28.tinypic.com/4g19hs.jpg. In poza apare si "adaptorul" facut pentru situatiile in care placa cu uC-ul care trebuie programat nu are conector special pentru asa ceva (acela cu 10pini). Un exemplu se poate vedea in poza de mai jos. De fapt "adaptorul" pentru placa respectiva l-am facut dar nu e singura situatie in care e util.

Fiidca aveam nevoie de un ATmega pe care sa-l pot folosi la experimente si nu am placa de dezvoltare mi-am construit ce se vede in poza de mai jos. Foloseste un bootloader pe USB pentru a scrie softul in uC. Sunt doua bootloadere disponibile de fapt: unul asemanator cu USBasp care are nevoie de drivere pentru a putea fi folosit si unul bazat pe clasa HID care nu necesita drivere. eu il folosesc pe al doilea.

Poza cu un Mega8 cu pinii scosi la headere si mufa USB pentru bootloader: http://i27.tinypic.com/15otceo.jpg

Un coleg de forum a postat deja solutia care inlocuieste programatorul paralel.

#6 OFFLINE   deep-blue

deep-blue

    Membru

  • Membri
  • PipPip
  • 128 posts

Posted 15 August 2009 - 10:22 AM

Am 2 programatoare usbasp (pentru ca la primul nu am expus cum trebuie cablajul si a trebuit sa-l fac paiajen). Unul e la 12MHz celalat la 16MHz. Pe ultimul il folosesc curent (merge un pic mai repede: 3.6 sec in loc de 4.2 secunde la 7.5KB de flash).

Hex-ul default (cel din arhiva) e compilat pentru ATmega8 la 12MHz. Pentru alte frecvente trebuie configurat si recompilat codul. Configurarea se face modificand 3 fisiere. Mai jos e un exemplu pentru 16MHz.

diff -u -r usbasp.2009-02-28/firmware/Makefile usbasp.2009-02-28_ATmega8_16MHz/firmware/Makefile
--- usbasp.2009-02-28/firmware/Makefile	2008-06-11 21:43:33.000000000 +0300
+++ usbasp.2009-02-28_ATmega8_16MHz/firmware/Makefile	2009-06-16 09:58:01.000000000 +0300
@@ -33,7 +33,7 @@
 	@echo "       TARGET=${TARGET}"
 	@echo "       LFUSE=${LFUSE}"
 	@echo "       HFUSE=${HFUSE}"
-	@echo "       CLOCK=12000000"
+	@echo "       CLOCK=16000000"
 	@echo "       ISP=${ISP}"
 	@echo "       PORT=${PORT}"
 
diff -u -r usbasp.2009-02-28/firmware/clock.h usbasp.2009-02-28_ATmega8_16MHz/firmware/clock.h
--- usbasp.2009-02-28/firmware/clock.h	2009-02-28 15:44:05.000000000 +0200
+++ usbasp.2009-02-28_ATmega8_16MHz/firmware/clock.h	2009-06-16 09:57:17.000000000 +0300
@@ -11,7 +11,7 @@
 #ifndef __clock_h_included__
 #define	__clock_h_included__
 
-#define F_CPU           12000000L   /* 12MHz */
+#define F_CPU           16000000L   /* 16MHz */
 #define TIMERVALUE      TCNT0
 #define CLOCK_T_320us	60
 
diff -u -r usbasp.2009-02-28/firmware/usbdrv/usbdrvasm.S usbasp.2009-02-28_ATmega8_16MHz/firmware/usbdrv/usbdrvasm.S
--- usbasp.2009-02-28/firmware/usbdrv/usbdrvasm.S	2009-02-28 15:44:34.000000000 +0200
+++ usbasp.2009-02-28_ATmega8_16MHz/firmware/usbdrv/usbdrvasm.S	2009-06-16 11:30:53.000000000 +0300
@@ -274,7 +274,7 @@
 ;----------------------------------------------------------------------------
 ; Now include the clock rate specific code
 ;----------------------------------------------------------------------------
-
+/*
 #ifndef USB_CFG_CLOCK_KHZ
 #   define USB_CFG_CLOCK_KHZ 12000
 #endif
@@ -285,12 +285,12 @@
 #   include "usbdrvasm128.inc"
 #elif USB_CFG_CLOCK_KHZ == 15000
 #   include "usbdrvasm15.inc"
-#elif USB_CFG_CLOCK_KHZ == 16000
-#   include "usbdrvasm16.inc"
+#elif USB_CFG_CLOCK_KHZ == 16000*/
+#include "usbdrvasm16.inc"/*
 #elif USB_CFG_CLOCK_KHZ == 16500
 #   include "usbdrvasm165.inc"
 #elif USB_CFG_CLOCK_KHZ == 20000
 #   include "usbdrvasm20.inc"
 #else
 #   error "USB_CFG_CLOCK_KHZ is not one of the supported rates!"
-#endif
+#endif*/

La ultimul fisier (usbdrvasm.S) am luat-o mai barbar si am comentat ce nu trebuia sa fie acolo pentru ca dintr-un motiv sau altul USB_CFG_CLOCK_KHZ ramanea definit la 12MHz si nu facea #include la ce trebuia.
Pentru alte frecvente cred ca e evident ce trebuie modificat. Urmeaza make si make flash.

#7 OFFLINE   srdjan

srdjan

    Membru avansat

  • Membri
  • PipPipPipPip
  • 1,499 posts

Posted 17 September 2009 - 11:18 AM

vreau sa fac si eu creatura din topic. problema e ca nu am cristal de quartz de 12.000mhz ci doar modul oscilator de 12.000 mhz recuperat dintr-un memorystick USB (smd). cine stie, rog care stie sa-mi dea indicatii cum se conecteaza la MCU.
Multumiri

#8 OFFLINE   XAN77

XAN77

    Membru avansat

  • Membri
  • PipPipPipPip
  • 2,007 posts
  • Locatie:CT

Posted 19 September 2009 - 12:59 PM

....am de gând s? fac un siprog-base.../...nu, n-am blocat nimic înc?, dar presimt c? vine curând ?i vremea aia......



fa programatorul ala si ti se vor indeplinii presimtirile; si nu din cauza lui ci a softului idiot de control.

#9 OFFLINE   srdjan

srdjan

    Membru avansat

  • Membri
  • PipPipPipPip
  • 1,499 posts

Posted 19 September 2009 - 07:48 PM

eu l-am terminat pe al meu pe o placuta de test...is multumit dar mi se pare ca l-am facut cam fragil si nu-s multumit de carcasa... de fapt e groaznica de aia nici n-am sa pun poze sau ceva. vroiam doar sa va fac o sugestie... zice ca e problema cu usbasp conectat prin hub. eu la al meu am pus si un conector pt bateria de 9V si 7805. merge tzais pe baterie pe laptopu meu Dell Inpspiron 1525 (are HUB USB)... alimentat de pe USB nu-l recunoaste decat pe port usb la compu mare (fara hub)

#10 OFFLINE   MifTy

MifTy

    Insuficient Curentat

  • Moderatori
  • 5,318 posts
  • Locatie:Constanţa

Posted 19 September 2009 - 09:10 PM

....am de gând s? fac un siprog-base.../...nu, n-am blocat nimic înc?, dar presimt c? vine curând ?i vremea aia......



fa programatorul ala si ti se vor indeplinii presimtirile; si nu din cauza lui ci a softului idiot de control.


care, ponyprog???
am v?zut c? nu sunt foarte mul?i care-l laud?!!! :rade:

#11 OFFLINE   glide

glide

    Membru

  • Membri
  • PipPip
  • 255 posts

Posted 02 October 2009 - 11:24 PM

deep-blue despre ce arhiva vb ca eu nu vad nimic aici.....as fi interesat de accea arhiva pt atmega8 cu cristal de 12.000MHz am gasit tot ce trebuie pe net inclusiv cablajul dar nu gasesc hex-ul.....daca ai atasa o arhiva cu hex-ul si eventual schema pt el as fi recunoscator...cablajul il fac eu nu-i problema

as fi folosit un programator cu 5 sarme pe paralel dar laptopul asta dupa cum se stie nu mai are folositorul port....

documentatie bine pusa la punct: (nu stiu daca sunt compatibile cu schema gasita de mine)
manual: http://www.protostac... ... SP-UG-V1.0).pdf
drivere: http://www.protostac... ... 1.12.1.zip

atasez schema gasita de mine sa-mi spuneti daca e buna oricum fara hex degeaba...

#12 OFFLINE   XAN77

XAN77

    Membru avansat

  • Membri
  • PipPipPipPip
  • 2,007 posts
  • Locatie:CT

Posted 03 October 2009 - 07:50 AM

pai si la schema de la fischl.de ce nu-ti place ca nu inteleg.

#13 OFFLINE   glide

glide

    Membru

  • Membri
  • PipPip
  • 255 posts

Posted 03 October 2009 - 03:41 PM

greseala mea nu am vazut ca au si hex-urile in arhiva respectiva pe langa schema electrica facuta in eagle (puteau sa puna si pcb-ul totusi desi nu era de mare ajutor ca e pe 2 fete si prefer sa pun 4-5 sarme decat sa ma chinui sa imprim pe 2 parti)
totusi imi poti spune de ce kit-ul ala vandut de ei are 10 rezistente iar cel care e in arhiva are doar 7 rezistente.....

3d-ul pt kit-ul vandut de ei cel cu 10 rezistente
Posted Image

si schema in care data de ei in care apar doar 7 rezistente
Posted Image

atasez si cablajul facut de mine la schema din postul de mai sus asta are 8 rezistente (oricum in mare cred ca toate-s la fel nu conteaza ca-s 7-8 sau 10 rez) daca doreste cineva cablajul il pot atasa si-n format pdf mirror sau cum doreste daca tot l-am facut poate il mai foloseste si altcineva......e facut destul de solid deci merge si prin metoda transferului de toner ca eu asta o folosesc

#14 OFFLINE   XAN77

XAN77

    Membru avansat

  • Membri
  • PipPipPipPip
  • 2,007 posts
  • Locatie:CT

Posted 03 October 2009 - 03:45 PM

stai linistit 7 rezistente am si eu, oricum nu e relevant asta, schema lor oficiala am facut-o si merge perfect.

Cu_reclama

Cu_reclama
  • Membri

#15 OFFLINE   glide

glide

    Membru

  • Membri
  • PipPip
  • 255 posts

Posted 03 October 2009 - 06:20 PM

ai idee daca driverele merg si-n vista? ca din ce am inteles sunt pt xp si nu prea mai am asa ceva...

hex-ul pt atmega8 din arhiva il scriu pur si simplu cu un alt programator sau mai trebuie sa modfic ceva la el ca am vazut ceva cu "make fuses"




1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users