Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Masina de bobinat trafo


Vizitator gobolino

Postări Recomandate

Vizitator gobolino

As vrea sa ma apuc sa-mi construiesc o masina de bobinat. La partea de contorizat m.am gandit sa folosesc un tachometru de pe la magnetofoanele mai vechi. Ar mai fi posibila si o afisare digitala interfatata cu un microcontroller care sa actioneze un motor (evtl. pas). Astfel numarul de spire ar putea fi setat, resetat, mod pauza.. etc.As vrea ca sistemul sa permita si interventia manuala. Adica o mica manivela, o tasta pentru comutare mod manual, iar la rasucirea manivelei sa se contorizeze in continuare numarul de spire, iar uC sa stie unde s-a ramas. Ar mai fi si partea de miscare a uneia din role... culisare in plan orizontal, pentru a depune sarma uniform.A mai realizat cineva asa ceva ? Schite.. idei, planuri ar fi binevenite.Proiectul se vrea opensource, asa ca orice informatie rog a fi postata aici si nu PM.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 194
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

scheme de numaratoare gasesti si pe http://www.tehnic.go.ro dar cu parte de mecanica chiar ca ai de lucru .eu ca numarator am un calculator de buzunar caruia ii dau "1+" si am o lamela metalica care inchide contactul de "=" la fiecare spira realizata,insa masina mea e manuala (deci nu pot bobina f multe spire fara oprire si la o viteza prea mare de bobinare -de ex daca ii pun un motor, calculatorul nu mai tine pasul :smt003 )

Link spre comentariu

A studiat cineva cum se poate realiza sistemul care duce firul stanga-dreapta pentru a bobina spira langa spira automat?Partea de numarare se poate realiza cu senzor optic( disc cu fante+ 2 sau 3 senzori ) sau magnetic cu senzori Hall iar electronica de contorizare cu TTL-uri sau cu PIC (pentru functii mai complexe).

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

A studiat cineva cum se poate realiza sistemul care duce firul stanga-dreapta pentru a bobina spira langa spira automat?

Firul se duce singur stanga-dreapta atat timp cat tii firul intins pt. a fi tensionat.
pai nu cred ca se duce singur .cel putin la mine nu se intampla asa.trebuie sa ii dai ff putin stanga sau dreapata.conducatorul de fir trebuie sa fie in "relatie" cu viteza de bobinare .un cap conducator cu un tub de plastic putin curbat (pentru a favoriza trecerea firului spre bobina ). tubul trebuie pus cumva pe un suport de teflon (ebonita sau PVC) prin care sa treaca un ax spiralat. cand suportul ajunge la un capat sa inchida un mic contact (optic , mecanic , magnetic) si sa invarta motorasul decomanda al acestui cap in sens invers.
Link spre comentariu

pai nu cred ca se duce singur .cel putin la mine nu se intampla asa.trebuie sa ii dai ff putin stanga sau dreapata.

Se duce, dar trebuie sa maresti distanta de la mosorul cu sarma la mosorul pe care bobinezi pentru a micsora unghiul sub care se bobineaza. La mine a mers, cei drept aveam fir de 1mm, dar a mers perfect, se ducea singur, aveam distanta destul de mare(40-50 cm, poate si mai mare)

 

Am pus o mica explicatie (schitata rapid) sa ma fac inteles(am luat cazul cand unghiul este maxim) :smt016

 

Posted Image

Link spre comentariu
Vizitator yGs

A studiat cineva cum se poate realiza sistemul care duce firul stanga-dreapta pentru a bobina spira langa spira automat?Partea de numarare se poate realiza cu senzor optic( disc cu fante+ 2 sau 3 senzori ) sau magnetic cu senzori Hall iar electronica de contorizare cu TTL-uri sau cu PIC (pentru functii mai complexe).

cred ca ai rezolva problema adaptand un montaj cu un mototr pas cu pas .. si cel mai "cul" ar fi sa-l poti folosi inpreuna cu un pc ... ca sa poti varia tensiunea/numarul de spire/dimensiunea conductorului pentru a putea boboina spira langa spira .. un montaj complex cred eu :smt012 :rolleyes:
Link spre comentariu

Trebuie sincronizata turatia motorului care invarte bobina pe care se realizeaza infasurarile cu motorul care ghideaza firul stanga-dreapta.Motoarele sunt pas cu pas si sunt comandate de un PIC sau calculator PC deoarece trebuie realizata corectia in functie de diametrul sarmei.Pentru ghidarea firului de la motorul pas cu pas trebuie sa se transforme miscarea circulara in miscare liniara.Trebuie sa ghideze firul pe o lungime in functie de latimea carcasei.Iar motorul trebuie sa aiba pasii cat mai mici, 1 =< grade pentru a avea o flexibilitate cat mai mare la calcularea numarului de pasi necesari.

Link spre comentariu
Vizitator gobolino

Proiectul poate fi spart in prima faza in 2 bucati. Partea electronica (actionare motor, contorizare, afisare, etc) care e piece o' cake.., si partea mecanica .. da ceva dureri de cap, mai ales celor care nu sant dotati cu scule, piese si experienta in mecanica.

Aici se poate din nou lua pe bucati pentru simplificare.

Motorul nu trebuie sa fie neaparat pas. Se poate cu motor obisnuit turatia reglandu-se la contorizare.

Partea pe care se fxeaza cadrul trafoului se angreneaza direct de axul motorului.

Ramane cel de al doilea ax pe care se fixeaza rola de sarma. Miscarea stanga-dreapta pentru a bobina spira langa spira e cea mai complicata chestie din toata masinaria.

Pana acum m-am gandit la doua posibilitati. Angenarea separata, de la un motor pas cu pas. Ideea am vazut-o si mai sus la yGS. Miscarea se transmite axului cu o cremaliera. Se poate controla fie de la un pc, fie si mai "cul".. un panel separat atasat masinii, de la care selectez grosimea sarmei. Grosime mai mare-viteza mai mica de deplasare in plan orizontal, si invers pentru sarma mai subtire. Asta ar fi defapt o variabila de intrare folosita in software.ul controllerului. (Aviz celor cu experienta in motoare pas.. poate dau o mana de ajutor :partyman: .)

 

A doua solutie posibila ar fi un sistem de biela-manivela. Nu sant specialist in sisteme mecanice.. ce mi.am adus aminte de prin facultate.. Sistemul consta in mare dintr.o roata dintata mare.. pentru a reduce mult turatia de la axul motorului. De la roata asta printr-o biela-manivela transform rotatia dintr.un plan intr.o miscare de rotatie a unui ax.. Aceasta miscare va fi exact stg-dr sau sens trigonometric-sens inverstrigonometric. Cu o alta roata dintata fixata pe axul respectiv transmit unei cremaliere lipite de rola de sarma. Se pot si aici in functie de grosimea sarmei selecta diferite roti la reductie.. rezultand diferite viteze de deplasare stg-dr. Pare mai complicat.. (Sistem de cutie de viteze- pentru exemplificare)

Piese si parti mecanice se pot recupera de pe la imprimante stricate, faxuri, copiatoare etc.

Eu am gasit cam tot ce trebuie (pentru cea de a doua solutie) mai putin o roata dintata suficient de mare (reductie) si ramane sa ansamblez cand o sa imi permita timpul :rock:

Link spre comentariu
  • 8 luni mai târziu...

cel mai simplu numarator poate fi un calculator electronic la care faci operatia 1+1apoi=iti va da 2 :rade: apoi apasand pe egal va incepe sa numere 3 4 5 6 7 etc /Era intr-un numar din tehnium cu o bormasina si un dispozitiv optic format dintr-un fototranzistor / pe mandrina se atasa o bucatica de tabla care optura fanta unde era fototranzistorul prin invartire fanta era acopetita la fiecare tura deci se putea numara Cine are revista ca io sigur nu o mai am :cry:

Link spre comentariu

cel mai simplu numarator poate fi un calculator electronic la care faci operatia 1+1apoi=iti va da 2 :rade: apoi apasand pe egal va incepe sa numere 3 4 5 6 7 etc /

Era intr-un numar din tehnium cu o bormasina si un dispozitiv optic format dintr-un fototranzistor / pe mandrina se atasa o bucatica de tabla care optura fanta unde era fototranzistorul prin invartire fanta era acopetita la fiecare tura deci se putea numara

Cine are revista ca io sigur nu o mai am :cry:

noroc ca nu a scris nimeni mai sus :rade:

eu pana la urma am renuntat la proiectul asta ! imi facusem o masina de bobinat manuala dar cam schiloada si dupa ce am vazut cum se bobineaza 3 trafouri am zis ca mai bine ii las pe cei care au scule mai bune ca ale mele.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări