Jump to content


Photo

Programarea uC-urilor Atmel


  • Please log in to reply
468 replies to this topic

#31 OFFLINE   hspinache

hspinache

    Membru

  • Membri
  • PipPip
  • 987 posts

Posted 14 August 2009 - 11:58 PM

Teoria ca teoria , dar practica ne omoara . L-ai folosit vreodata ?
Eu pina acuma am folosit doar TwinAVR cu soft TwinAVR . Am construit de curind un STK200 pentru ca TwinAVR nu mergea pe regim de ISP. Inca nu l-am incercat.

Cu_reclama

Cu_reclama
  • Membri

#32 OFFLINE   MifTy

MifTy

    Insuficient Curentat

  • Moderatori
  • 5,325 posts
  • Locatie:Constanţa

Posted 15 August 2009 - 01:13 AM

sunt 99% sigur c? da: tocmai c? nu î?i ia power din serial?!!! (înc? n-am uitat dracii pe care mi i-am f?cut acum vre-o 3 ani, când am f?cut telecomanda aia de lirc... nu întotdeauna ai tensiunile necesare la pinii serialei, ?i la leptoape treaba e ?i mai cotoioas?. noroc c? am m?surat ?i cu softul pornit, ?i tensiunea care pân? atunci era negativ? s-a f?cut pozitiv? ca prin farmec... ?i da, exact punctul de unde luam plusul era ?la!!! :rade: )

zilele astea am s? postez poze cu varianta f?cut? de mine... pân? atunci, cere am?nunte de la yo9hnh ?i aygun...

#33 OFFLINE   Stefan Nicolae

Stefan Nicolae

    Opozitia

  • Moderatori
  • 4,645 posts
  • Locatie:KN24KU

Posted 15 August 2009 - 08:05 PM

exista o schema de programator pentru deblocarea unui atmega168 ?
ma refer la programatoare pe COM, LPT sau USB nu la cele paralele cu un alt microcontroler atmega168.
in acest moment folosesc STK200 cu ponyprog si totul a fost OK pana am fost nevoit sa programez CKSEL, microcontrolerul functioneaza perfect dar nu pot sa il mai citesc/scriu cu acest programator

#34 OFFLINE   MifTy

MifTy

    Insuficient Curentat

  • Moderatori
  • 5,325 posts
  • Locatie:Constanţa

Posted 15 August 2009 - 09:13 PM

eu zic s? faci un 910. respectivul folose?te conectarea pe COM cu Rx/Tx, a?a c? po?i pune lini?tit un cablu de celular cu ft232 sau pl2303/2304... (siprogul folose?te dcd, cts, rts, semnale nedisponibile la majoritatea vechilor cabluri de telefon care sunt usb>ttl, ?i Rx-ul îl folose?te ca surs? de tensiune pozitiv?!!!)

?i o s?-?i "plac?" atunci când o s? vezi c? ?la con?ine ?i un 90s1200 (versiunea ini?ial?) sau un tiny2313, versiunea curent?... :limb:

oricum, programatoarele gen siprog, sau stk200 pe paralel? se cam duc, odat? cu PC-urile cu mufe COM ?i LPT... ?i pe usb f?r? 1-2-3 cipuri de control nu scapi!!

#35 OFFLINE   Stefan Nicolae

Stefan Nicolae

    Opozitia

  • Moderatori
  • 4,645 posts
  • Locatie:KN24KU

Posted 15 August 2009 - 10:29 PM

eu ma gandeam la asta http://www.fischl.de...asp_circuit.png - foarte cunoscut site-ul, dar nu stiu cum sta treaba cu deblocarea.

#36 OFFLINE   MifTy

MifTy

    Insuficient Curentat

  • Moderatori
  • 5,325 posts
  • Locatie:Constanţa

Posted 15 August 2009 - 11:01 PM

am promis poze... ?i eu mi-am g?sit tocmai azi s? me?teresc la "obiect" (fu sf. m?rie mic?, ?i eu am 2 bunici, o cumnat? ?i... o fat?, toate maria din fericire, n-am s?rb?torit decât fata, ?i cum n-au venit la noi decât "m?mici cu pitici", am r?mas scârbos de treaz!!!).
din nu ?tiu ce motiv, toate pozele mi-au ie?it cam neclare, a?a c? n-am mai pus nimic pe tinypic, ci le-am arhivat pe toate, care are chef, s? se uite...

din motive obiective (lipsesc conzii de 22 de pico, culmea, am de 18, de 27, de 39, de 47, da' de 22 NU!!! :sparge: ?i am b?gat de seam? c? valoarea lor e strâns legat? de valoarea cuar?ului, a?a c? nici prin cap nu-mi trece s? pun alte valori), trebuie s? mai amân pân? luni sear? cu pl?cu?a pentru atmega8, deocamdat?...

acum... v? pot spune urm?toarele:

- trebuie s? fii disperat, sau s? ai r?bdare de chinez b?trân ?i plictisit s? faci chestia asta!!! pozele alea sunt m?rite serios, pl?cu?a "real life" e ceva mai mic? de un deget, ?i dac? ai un letcon mai nasol, sau un pistol de lipit cu ansa mai groas?... dureaz?. de fapt, DUREAZ?!!! ?i dac? mai ai ?i bafta s? lucrezi la lumin? "chioar?", o s? blestemi momentul când ai zis c? te apuci s?-l faci... (eu am f?cut-o de curiozitate, ?i-am continuat pur ?i simplu pentru c? deja m? apucasem de el, ?i s?risem de jumatea trebii... ?i oricum aveam nevoie de un programator ca s? fac un programator!!! :rade: )

- n-am avut bafta s? pun mâna pe un cablu panglic? colorat chiar a?a ca pe site (respectam codul culorilor tipic pentru vcc ?i gnd, aka ro?u/negru, ?i nu trebuia s? "r?sucesc" nici un fel de cablu), deci... oricum, mai bine decât un cablu cu un fir ro?u ?i 5 gri... recuperabil dintr-un pc mai vechi... vreau-nu vreau, pentru placa de la Laci, care are header avr 10 pini, o s? folosesc unul din ?sta... n-am alte cabluri, nici headere, ?i, sincer, m? c?piaz? tme-ul c? pune în categorii separate "plasticele" ?i "fiarele" pentru headerele sertizabile... pân? î?i dai seama care se potrive?te cu care, î?i pierzi r?bdarea, dai clic aiurea, ?i ai mari ?anse s? le cumperi "neimperecheabile"!!! :rade:

- cât am mai stat la "pauza de ?igar?" între sesiunile de lipit, m-am mai uitat pe net, ?i-am comparat headerele isp tipice pentru atmel... tot ce pot spune e c? dac? ve?i face dongle-ul, ?i ve?i lipi isp-ul ca în schema dat?, o s? fie compatibil cu mai nimic înafar? de pl?cu?ele "de programare" special construite pentru el. mai bine face?i un siprog base, la care pune?i pe lâng? headerul pentru extensii, ?i un header atmel standard, de 10 pini... dac? v? arde de serial?, sau un stk200, fie versiunea cu 4 rezisten?e, fie cea cu 74xx244/74xx245, ?i apoi face?i-v? un bine ?i pune?i-o de un avr910 cu un attiny2313... schem? u?or pretabil? la conectarea pe usb. stk-ul îl folosi?i pentru preprogramarea attiny-ului... ?i îl pune?i deoparte, ca rezerv?. de?i o s? cam adune praful, din motive de "com obsolete"...

- personal, dispun de o carcas?-adaptor destul de "generoas?" ca m?rime, de la db9 la db25, ?i m? simt tentat s? "înghesui" un better stk200 în?untru. dar de data asta o s? apelez la o pl?cu?? corodat?, nu la pl?cu?? "cu g?urele", c? nu cred c? mai rezist psihic la asemenea eforturi... ?i oricum, e mai bine s? am la dispozi?ie câteva programatoare, fie ?i numai ca s? scap de posibilitatea "am nevoie s? mearg?, el muare, sau are hachi?e!!!"

- cu pauzele de ?igar? cu tot, a durat afacerea vre-o 5 ore, inclusiv ?lefuitul muchiilor, decupatul carcasei mufei db9, c? l?sasem terminalele tranzistorului o idee prea lungi :bataie .
în schimb, arat? ?mecher... cine e obi?nuit cu mufele alea, ?i cu m?rimea carcasei nu-i vine s? cread? c? încap destul de comod în ea vre-o 10 componente...

în fine, cine nu ?i-a dat seama despre ce programator vorbesc, o s?-l vad? aici: http://electronics-d..._programmer.php

@stefan_ro: ?la nu e un hardware programmer, alea au caracteristic existen?a unei tensiuni de 12 vol?i aplicat? pinului RESET al mcu-ului "bolnav",fie direct, fie printr-un circuit de comand? oarecare!!! e doar un programator ISP pe USB, a c?rei singur? chestie interesant? e c? folose?te un soft care-i permite conectarea direct? la USB-ul PC-ului. atât.
?i apropo, e ?i ?la pe lista mea de to-do!!! :rade:

#37 OFFLINE   underd0g

underd0g

    Nou venit

  • Membri
  • Pip
  • 5 posts

Posted 17 August 2009 - 03:15 PM

din motive obiective (lipsesc conzii de 22 de pico, culmea, am de 18, de 27, de 39, de 47, da' de 22 NU!!! :sparge: ?i am b?gat de seam? c? valoarea lor e strâns legat? de valoarea cuar?ului, a?a c? nici prin cap nu-mi trece s? pun alte valori), trebuie s? mai amân pân? luni sear? cu pl?cu?a pentru atmega8, deocamdat?...

In datasheet-urile pentru ATmega 328/168/88/8 scrie 12-22 pF. Sigur trebuie neaparat de 22pF?

#38 OFFLINE   MifTy

MifTy

    Insuficient Curentat

  • Moderatori
  • 5,325 posts
  • Locatie:Constanţa

Posted 17 August 2009 - 05:38 PM

am v?zut c? valoarea condensatorilor era legat? de valoarea cuar?ului... ?i la 4 mhz, majoritatea proiectelor foloseau 22 de pico... oricum, n-am g?sit decât de 20 de pico... am s? pun din ??tia, sunt cea mai apropiat? valoare, ?i am s? v?d cum merge minunea...

#39 OFFLINE   Stefan Nicolae

Stefan Nicolae

    Opozitia

  • Moderatori
  • 4,645 posts
  • Locatie:KN24KU

Posted 17 August 2009 - 06:34 PM

MifTy sa nu exageram acuma, il dau naiba de condensator daca are fix 22 de pici - abia sortati pe un capacimetru f. precis iti da fix 22p. masaoara prin aia de 27 si 20 ca sigur gasesti ceva de 22, si pana la urma trebuia sa merarga cu 20 ca doar nu e nava cosmica oscilatorul unui AVR.

#40 OFFLINE   MifTy

MifTy

    Insuficient Curentat

  • Moderatori
  • 5,325 posts
  • Locatie:Constanţa

Posted 17 August 2009 - 06:40 PM

s? zicem c? vreau s? evit gustul amar al unui insucces ini?ial!!! :ciuda:

am s? pun deocamdat? de 20, ?i vedem cum merge...
oricum, la valori a?a de mici, o diferen?? de un pico în plus sau în minus se cam simte... dac? discutam despre nano sau microfarazi nu-mi f?ceam a?a probleme...

#41 OFFLINE   MifTy

MifTy

    Insuficient Curentat

  • Moderatori
  • 5,325 posts
  • Locatie:Constanţa

Posted 22 August 2009 - 01:53 AM

Posted Image

în poza de mai sus e un fel de stru?oc?mil?... dar asta am aflat dup? ce-am pierdut o dup?-amiaz? lipind ?i "sunând" fire ?i pini...

mai precis, e un "funcard programmer" modificat... în sensul c? am pus socluri cablate pentru atmel avr, nu cablu cu muf? la cap?t...

mai jos e un exemplu de schem? de a?a ceva:

Posted Image

geme netul de scheme de-astea... ?i cum aveam prea multe mufe lpt, am zis s? fac ?i unu d'?sta...
ce am f?cut eu se deosebe?te prin 2 lucruri de schema aia: rezisten?ele sunt de 220 de ohmi ?i nu am pus (înc?) condensatorul de 1 micro... rezisten?ele alea variaz? ca valoare de la schem? la schem?, de la 82 la 330 de ohmi...

softul care se folose?te "standard" este... icprog.
soft care a r?mas cu ideea c? at90s2313 înc? se mai fabric?, ?i c? atmel n-a mai scos nimic de-atunci!!! în schimb suport? vre-o 30-40 de tipuri de picuri!!! :rade:

de-asta e o stru?oc?mil?: softul "nu ?tie" de prea multe avr-uri, ?i de recunoscut nu-l recunoa?te (programatorul) nici ponyprog, nici avr studio (de în?eles, are suport în special pentru programatoarele pe usb), ?i cum eu nu am chef de picuri... :nebunrau:

singura faz? bun? e c? am un at90s1200 recuperat, ?i mâine o s?-l testez, s? v?d dac? mai e bun, ?i cam ce-o scrie în el!! dac-o s? mai fie bun, îl scriu cu softul de 910, ?i m-am scos!! :rade:

(ce e în soclul ocupat e un attiny2313, pe care l-a citit, în modul at90s2313, dar nu l-a identificat icprogul, a?a c? n-am avut curaj s? îl scriu "de test"... probabil c? ar merge, dar deocamdat? n-am chef s? risc...)

noapte bun?... pe care l-am b?ut!!...

#42 OFFLINE   hspinache

hspinache

    Membru

  • Membri
  • PipPip
  • 987 posts

Posted 22 August 2009 - 02:02 PM

User myfti , ce ai pus tu seamana cu twinavr . Eu am folosit twinavr pentru a programa un 2313 si a mers bine .
Ce ma nemultumit la el este sursa de alimentare ;portul uneori nu poate sa suporte consumul in timpul preogramarii ; a trebuit sa pun un condensator mai mare pe alimentare . nu stiu daca poate sa duca un alt tip de chip . Nu merge in regim de ISP .

#43 OFFLINE   hspinache

hspinache

    Membru

  • Membri
  • PipPip
  • 987 posts

Posted 22 August 2009 - 02:08 PM

M-am incurcat in arhive ; al doilea este un programator STK200 care merge in sistem isp si normal cu alimentare externa pe normal . Este recomandat de AVR si nu vad de ce nu ar merge pe orice tip de chip .

Eu as vrea sa folosesc chipblasteravr ca soft dar nu sint lamurit daca am sa pot.

#44 OFFLINE   MifTy

MifTy

    Insuficient Curentat

  • Moderatori
  • 5,325 posts
  • Locatie:Constanţa

Posted 23 August 2009 - 10:44 PM

din ciclul "ziua ?i poza (tulbure)", mifty prezint?:

Posted Image

ce e mai sus e o pl?cu?? pentru isp-dongle-ul serial f?cut acum ??pe zile...

dup? cum se vede (sau nu se vede :)) ), avem headerul isp de 6 pini SIL, un soclu de 28 de pini pentru atmega8, ?i un soclu de 20 de pini pentru attiny2313, ?i compatibilele la pin ale celor 2 mcu-uri...
"hederul" de 3 pini e pentru cuar?... uneori e nevoie de programat cu cuar? diferit de cel "standard" de 4 mhz, ?i cum n-aveam nici un chef de lipit/dezlipit... am g?sit un vechi soclu augat pe care îl t?iasem deja, cândva... cuar?urile se potrivesc la fix în g?urile extreme...
condensatorii sunt de 20 de pico :rade:

soclul de 20 de pini este pus invers, ca s? am trasee cât mai scurte spre cuar?...

este înc? neterminat? treaba... mai adaug un mic stabilizator de 5v cu 78l05, care o s? alimenteze atât soclurile cât ?i headerul (schema de dongle folosit? de mine î?i ia 5 vol?ii din header), ?i un led de "power"... plus o diod?, atât "antiprost", cât ?i un soi de redresare, dac? "wallwartul" ?la o s? scoat? alternativ f?r? s?-?i dea seama...
alimentarea va fi fie din baterie de 9 vol?i, fie dintr-un mic "wall wart" :rade:
mufa de alimentare este cea clasic? pentru bateriile de 9 vol?i... am prostul obicei s? recuperez "capetele" bateriilor ?stora, a?a c? acum e numai bine... am de unde alege :rade:

Cu_reclama

Cu_reclama
  • Membri

#45 OFFLINE   MifTy

MifTy

    Insuficient Curentat

  • Moderatori
  • 5,325 posts
  • Locatie:Constanţa

Posted 26 August 2009 - 01:24 AM

deci, mor!!!!! :sparge:

cine ?tie germana suficient de bine s? traduc? mai clar ce scrie aici:

http://www.mikrocont... ... ammer.html

acolo se prezint? o clon? de 910 adus? la zi, cu tot cu firmware, cablaj, cutie, etc, plus o facilitate de autoprogramare... m? rog, clona aia e folosit? pentru programat HVP-ul de la http://der-hammer.in...og/index_en.htm ...

nu de ala, dar din cât? nem?easc?n bâlbâi eu, sunt acolo discutate ni?te chestii foarte interesante, ?i se face referire la ni?te softuri anex? foarte utile în special încep?torilor, cum ar fi calculatoare de fusebi?i, de timing, de... ?i chiar mai multe.
în plus, programatorul ?la continu? s? fie util ?i dup? ce se face hvp-ul lu' nea ciocan: e compatibil cu avr studio ?i avrdude, plus clonele lor... ceea ce înseamn? c? poate fi folosit ?i în win, ?i în lin. de asemenea, autorul sus?ine c? viteza de programare nu e disperant de lent?, chiar ?i dac? se folose?te un convertor serial2usb.

din p?cate dup? juma de or? de înconcentrizare (gogu translate, de?i traduce bini?or din german? în englez?, de pe la jumatea paginii, care e destul de lung?, nu mai traduce deloc), am sfâr?it cu o durere de cap crâncen?...

a?a c?... :jytuiyu




1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users