Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Postări Recomandate

  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Circuitele sugerate de tine nu sunt nici pe departe echivalente cu 5534 . De fapt nu există un echivalent adevărat pentru el , doar variante de domeniu de temperatură , capsulă, etc gen SA5534, SE5534 . Mai poate fi un A la coadă - o variantă de zgomot mai mic .

Dar în funcțe de aplicația concretă circuitele sugerate de tine ar putea să funcționeze , ar trebui să pui schema unde e folosit .

Nu înțeleg însă de ce cauți echivalent la un circuit de 1-2 lei care se găsește peste tot .

Link spre comentariu

Nu , în ziua de azi 741 nu e OK la Audio . Colegul @VAX a expus mai sus unele motive - zgomot și SR . Eu mai adaug și distorsiunile .

 

Pentru comparație LM741 are banda de 1.5MHz și SR de 0.7V/µs față de 10MHz și 13 (6) V/µs la NE5534 .

Zgomotul la 741 nu este specificat dar este de zeci de nv/√Hz față de 4-5nV/√Hz la 5534 .

Distorsiunile nu sunt specificate în DS la niciunul dar măsurători ale unor terți ( D.Self) arată peste 0.004% la 1kHz și 0.1% la 10kHz pentru LM741 față de sub 0.0005% la ambele frecvențe pentru NE5534.

 

Să nu mai vorbim de integrate moderne .... ( NE5534 nu este nici pe departe un astfel de integrat , el este doar cu câțiva ani mai tânăr decât 741 , nu am datele exacte la îndemână acum )

Link spre comentariu

Cred că e cu vreo 10 ani mai tânăr , nu știu exact . Și da , este foarte bun pentru preamp de microfon , doză magnetică , etc .

Din punctul de vedere al zgomotului , în anumite situații , bate chiar operaționale mult mai noi . Iar ca preț, nu mai vorbim .

Sigur, este însă mai slab la distorsiuni în anumite situații , la bandă , la SR .

Link spre comentariu

Amplificatoarele operationale din prima generatie (de ex uA709) sunt mai putin zgomotoase decat cele de dupa ele. Primele au amplificatoare diferentiale cu sarcini rezistive, iar cele din generatia a doua (uA741, LM101, etc) au sarcini active, care genereaza zgomot suplimentar. Un circuit cu zgomot redus este MC1303P, care este echivalent cu ROB8135 fabricat la ICCE.

 

Daca nu a mers TL081, ar putea fi doua cauze:

1. Nu suporta tensiunea de alimentare, este prea mare pentru el. Reduceti tensiunea si vedeti daca isi revine.

2. Etajul final are limitare de curent la valori mici si nu poate sa comande suficient finalii. Alta explicatie nu vad. Presupun ca nu autooscileaza fara motiv.

Editat de VAX
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări