Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

6p3s ultraliniar 2x20w cu ecc83


byt

Postări Recomandate

  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

  • 4 săptămâni mai târziu...

buna ziua

 

Amplificatorul este gata 2x9w 6p3s pp.- ultraliniar

Cu anumite modificari, in loc de ECC83 (zgomotose) am folosit 6N2P

 

Ca redresare am ales 5t3s in paralel (doua tuburi)

https://s18.postimg.org/sxvlqyt6h/20161202_104026.jpg

 

transformatoare de iesire TOROIDY TTG-EL34PP

 

Schema amplificatorului -https://s12.postimg.org/dvuuqsybh/schema_6p3s_pp.jpg

 

 

Masuratori osciloscop

 

Masuratori Visual Anallyser
Link spre comentariu

da se vede acum

 

de ce se prezintă pentru o putere utilă aşa mică în sarcină la ieşire ? (Pk-Pk=16,5V=16,5Vpp adică Vrms=16,5Vpp x 0,3536=5,83Vrms sau poftim acelaşi draq 16,5Vpp/2 X √2/2 = 8,25 X 0,7071 = 5,83Vrms )

 

în subiect văd o configuraţie push-pull(6p3s-e)

 

în specificaţii transformatoarele de ieşire( http://www.tme.eu/ro/Document/b34d9ad767075cd053b3fe9b40c5dda8/PL_EL34_PP.pdf ) pornesc de la 8Hz/-3db dar scobesc/strâmbă sinusul vizibil sub 50Hz pentru 5,83Vrms în sarcină, intuitiv pentru sqw 30Hz se stă prost.

posibil ceva greşit.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Este inutil sa prezentati asa densitate de oscilograme pe sinus. Prezinta importanta la 50 sau si mai bine la 30Hz si alta la 10kHz sinus si sqw..Cu 6P3C contratimp se obtine lejer 18W:; la ampliful dvs. este problema.Trebuia sa afisati niste tensiuni pe schema atat DC cat si AC pe g1 finale.Sinusul se deformeaza inca incepand de la 80Hz in jos.Peste la frecvente inalte nu exista deformatie dar ar trebui vazut si semnal sqw.Nu stiu cat de bun este acel traf de iesire?!

Link spre comentariu

Explicatia pe care o dau eu acelei distorsiuni e urmatoarea:

Pe masura ce frecventa coboara, transformatorul intra treptat in saturatie. Curentul de mers in gol ia valori din ce in ce mai mari si provoaca cadere de tensiune. Fiindca curentul e defazat, nu turteste virful sinusoidei ci turteste alaturi de virf.

Se poate observa cum sinusoida e din ce in ce mai afectata pe masura ce coboara frecventa: 100Hz, 80Hz, 50Hz, 40Hz.

O situatie asemanatoare intilnim la reteaua de 230V unde avem turtit virful sinusoidei din cauza multor aparate ce consuma curent doar pe virful sinusoidei. Ma refer la aparatele ce incarca niste condensatori ce urmeaza dupa o punte redresoare. Numai ca acolo nu avem defazaj si turteste chiar virful semialternantelor.

In cazul de fata numai una din semialternante e afectata. Asta ma face sa cred ca exista un dezechilibru al curentilor de bias si avem o componenta continua de cimp magnetic prin traf. Asta "ajuta" sa fie efectata numai o semialternanta.

 

Situatia asta poate sa apara in special la miezurile toroidale, cazul de fata. Miezurile toroidale sunt foarte sensibile la magnetizare in presenta unei componente continue.

Cu cit sunt mai multe spire cu atit curentii de bias trebuie sa fie mai egali fiindca se va magnetiza mai usor.

Acel transformator TOROIDY TTG-EL34PP din ce am citit, declara o inductanta de 591H. Asta si faptul ca e pe miez toroidal il fac candidatul perfect pentru a se magnetiza chiar si la o usoara dezechilibrare a biasului.

 

post-187390-0-40434200-1480718968_thumb.jpg

Editat de adigh
Link spre comentariu

Cu tot respectul, dar 6p3s clasa A1 la 280V Ua si 410R in catod, nu merg cam sugrumate ? Ochiometric estimez un 220R sau pe acolo.

Dupa cum spun si colegii mai sus, n-ar strica niste tensiuni masurate pe schema aia pe un canal.

Adica Ua, Ug2, Ug1, Uk la tuburi ar fi un prim pas. Apropo sper ca acel el84 de pe schema reprezinta doar o greseala de editare si nu s-a folosit o schema destinata lui el84 pentru a pilota 6p3s-uri...

Oscilogramele sunt facute pe 4R sau 8R?

Link spre comentariu

având în vedere specificaţiile OT trebuia să vedem o formă de undă sinus nealterată pentru 30Hz la ieşire în sarcină

 

@Adigh evident miezul OT este polarizat magnetic în repaus (dinamic sqw frecvenţă joasă am fi văzut o cădere spectaculoasă de palier)

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Buna ziua. Am intrebarea, daca s-a rezolvat problema aceea, de semnal sinus alterat pe iesire la frecvente joase, s-au este cauzat de transformatorul de iesire. As dori sa construiesc (cel putin sa incerc, ca n-am mai lucrat cu lampi) si eu un amplificator pe lampi, cu transformatorul mentionat mai sus, in cazul in care nu sunt probleme de transfer in banda de 20Hz-20kHz.

Cu stima

Robert

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări