Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

RIC...


Postări Recomandate

ZN414 este diferit de BU1014N, chiar daca sunt din aceeasi categorie.

http://www.qsl.net/l/lu7did/docs/QRPp/ZN414.pdf

In datasheet se da o schema de superheterodina care se poate aplica si la BU1014N.

 

Ma mir ca in ditamai Bucurestiul nu sunt si cateva persoane care sa ne dea schema interna (la nivel de tranzistor) a circuitului BU1014N. Nu stie nimeni cine l-a proiectat ?

Editat de VAX
Link spre comentariu

Nu ar trebui sa te mire fiindca 80-90% din fostii ingineri de pe platforma Iprs(includem aici si Microeletronica/IMT etc.) au plecat de aprox. 20-25 de ani de acolo. Multi dintre ei sunt in valea siliciului (si nu stiu daca au timp de elforum) iar din cei ramasi iarasi nu stiu daca exista vreunul sa lectureze acest topic, ori sunt foarte invarsta si "nu stapanesc internetul" ori s-au reprofilat daca industria respectiva a disparut cu totul.

 

Rezolvarea este relativ simpla (mai ales ca ai multe bucati). Pe balcon, dupa o pilire a circa 0,3mm din grosimea capsulei in centrul ei (de obicei pe partea cu scrisul) se aseaza pe o sticla de ceas, eventual cu o plita dedesubt sa tina integratul undeva la 80grade, cu grija se poate picura putin cate putin acid azotic (se gaseste si legal in sticlute pentru testarea bijuteriilor dar ala e foarte diluat). Filmulete cu decapsulari in regim DIY se gasesc si pe Ytube asadar exista material pentru inspiratie.

Dupa ce se obtine o fereastra generoasa unde se vad firele de bonding (teoretic din aur) si placheta, se aseaza frumusel in dreptul unui DSLR cu un obiectiv de macro si se incearca pozarea plachetei la rezolutie cat mai mare si zoom optic puternic.

Poate exista vreun user care mai citeste elforum si poate identifica o parte din componente printre metalizarile de legatura (nu cred ca aveau mai mult de 1-2metale de top la vremea aia iar nodul nu a coborat sub 1micron, abea mai tarziu in IMT se lucra cu 0,5um din cate am auzit).

Link spre comentariu

Un cadou de crăciun, cred eu util petru cei care urmăresc acest topic. Schema MiniRic (se va regăsi şi în revista Pro Radio Antic )...

 

E o schemă bine făcută... Ieşirea audio este protejată prin intercalarea unui "etaj final" tranzistorizat... Intrarea AGC (automatic gain control) şi într-o masură limitată şi intrarea AAF(antialiasing filter).

 

Singurul RIC care nu este defect şi funcţionează este MiniRic...

 

Sper că am desenat bine...

post-175977-0-49106400-1482136357_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
  • 4 luni mai târziu...

Fiind mult soare şi cald am testat un RIC şi un MiniRiC la alimentare de la ... soare. Am folosit o celulă care în gol livra 2.6 -2.8 Volt. Conectând celula la parat, tensiunea furnizată scade la 1.85 V, valoare mai mare decât tensiunea unei baterii alcaline... Aparatul funcţionează binişor... are problemă de sensibilitate mai ales în munţi la Moneasa.

La sugestia lui Vax, am înlocuit un integrat defect cu un soclu în care pot testa circuite.

 

Am mai aflat de la un radioamator că RIC a fost folosit şi la vănătoare de vulpi.... Interesant!

 

post-175977-0-84764600-1498666219_thumb.jpg

 

Link spre comentariu

Circuitul U1014N il puteti folosi si ca amplificator de frecventa intermediara + detector, la o superheterodina. Este sensibil si are AGC. Ii puneti in fata un filtru LC acordat pe FI (465 KHz sau cat doriti) si un convertor cu un tranzistor. Convertorul sa mearga la 1,5 V.

Va puteti inspira din schemele de radio romanesti sau straine, care au fost proiectate pentru tensiunea de alimentare de 3 V sau mai putin. Eventual modificati (in sensul micsorarii) valorile la rezistoare.

 

Circuitul U1014N a fost realizat pe baza unor cip-uri standardizate (seria UNICIP 1000), care contineau un numar fix de tranzistoare (pnp si npn), diode, rezistoare. In functie de schema furnizata de utilizatorul acestor cip-uri, fabricantul (IPRS) modifica masca de aluminizare la suprafata, prin care se conectau componentele difuzate in structura. Tehnica asta este utilizata la realizarea rapida de circuite integrate fabricate la comanda, pe baza schemei beneficiarului.

Date mai multe puteti citi in cartea "Tehnica Monocip. Circuite integrate liniare proiectate la comanda"

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Schema functioneaza, cu modificarea sugerata de dvs.

Tensiunea in colectorul lui T2 e de cca. 1V, cu alimentare de 1,5V.

Cu BC 171B.

Chiar si schema initiala functioneaza daca se inlocuieste rezistorul de 15k cu 1,5K... lipseste doar o virgula.

Va salut. Va rog frumos imi puteti da si mie numarul de spire de la cele 3 infasurari ale antenei de fierita din schema?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări