Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa cu TOP202 se opreste dupa 1 secunda


Postări Recomandate

Sursa cu TOP202YAI se opreste dupa 1 secunda de la alimentarea cu 230V. In secunda respectiva livreaza tensiunile asa: 9V = 8.2V, 5V = 5.2V, 3.3V = 3.2V.

Tensiunile reapar, pentru o secunda, doar la realimentare dupa descarcarea sub 4V a condensatorului din pinul Control (sau a condensatorului de 400V 56uF).

 

Schimbat condensator din pinul Control TO220 (47uF / 25V), condensator bara 9V (2200uF / 16V), condensator primar 320V (56uF / 400V).

Nu am schimbat: optocuplor (masurat da ok), TO220 s.a.m.d

 

Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Trebuie sa-i extrag schema, macar pe partea cu reactia, dar sincer acum am o mareeeee lene. Extrag sambata schema daca mai am sursa pana atunci.

Din cate inteleg comanda la opto nu este pe o singura ramaura ci intre ramurile 5V si 3.3V cu µPC1093 ca referinta de tensiune.

 

Sarcina am pus doar pe 5V dar si in aparat (cu sarcina pe toate ramurile) se comporta identic.

Link spre comentariu

Sigur ca se poate o poza, am uitat de asta :rade:

Opto l-am verificat asa: pe LED am aplicat tensiune din aparatul de masura digital (dat pe diode) si pe tranzistor (CE) am pus un ohmetru analogic, opto se deschidea pana la cateva zeci de ohmi.

 

 

Am pus la loc condensatoarele originale deoarece dadeau ok pe ESR-metru (doar cel de 47uF avea ESR-ul usor crescut) si tot asa face sursa si cu cele noi.

 

http://www.electronicstefan.ro/upload/20160825_212822.jpg

http://www.electronicstefan.ro/upload/20160825_212852.jpg

 

Nu tin mortis sa o repar deoarece proprietarul vrea jucaria maine dimineata si eu in seara asta am o lehamite. Sursa am primit-o azi dar abia acum am timp de ea.

Link spre comentariu

Parca as da si eu vina pe integrat dar nu vroiam sa renun asa usor, nu am acum TOP202.

Am masurat direct pe placa, stiu ca nu e ok, condensatorii mici de 100nF si unu de 10nF (sute de V) si valorile masurate sunt foarte aproapiate de ce scrie pe ei. Sunt destul de sigur ca si rezistoarele sunt sunt ok.

Imi scapa ceva pe partea de reactie. La start am in pinul Control TOP220 (Control - Sursa), unde e si condul de 47uF, 5.7V cu bargraf stabil. Cand intra in protectie am variatii de 5.1-5.2V si automat bargraful tremura.

 

l.e: acum imi dau seama ca imediat cand intra in protectie intensitatea luminii de la becul pus pe 5V pare sa creasca (foarte putin).

Link spre comentariu

Verificati piesele de pe infasurarea auxiliara care intra in colector optocuplor printr-o dioda si rez. Daca nu e asigurata tensiune pe colector OC, circuitul ramane in autorestart, adica ce face acum.

Testarea cu un bec de masina nu prea e ok la surse mici; e posibil sa intra in overload.

Link spre comentariu

Nu am alta sarcina acum (rezistoare de 5-10W) si e bec de 12V pus pe ramura de 5V. In aparat se comporta identic cum se comporta si pe bec.

Pe infasurarea auxiliara am doua rezistoare (22ohmi si 100ohmi), trei ondensatoare (2 x 100nF si 47uF) si o dioda, nu am gasit nimic defect.

 

Daca nu am rezolvat pana acum sursa inseamna ca ma depasteste si renunt sa o repar, mai ales ca omul nu vrea sa o lase pana sambata. Daca aveam un TOP202 lamuream repede situatia si nu pierdeam degeaba timpul cu "cinci" piese.

 

Va multumesc foarte mult pentru ajutor.

 

l.e: becul are 12V 21W

Link spre comentariu

Se poate testa fără probleme cu bec auto poziție/frână tip P21/5,la care folosim doar filamentul de 5W. Sursa cu TOP202 nu pune probleme în depanare,din descriere bănuiesc integratul defect.Am adaptat foarte multe TOP201(mai "slăbuț" decât TOP202) prin dvd-uri în locul integratelor originale explodate(atacând chopperul existent),și toate au funcționat,și nici nu au venit retur.*dacă nu o lasă la reparat,nici nu merită să vă mai chinuiți;urăsc tipul ăsta de clienți,care se grăbesc ca mireasa*

Link spre comentariu

Becul are in primele 50-100ms rezistenta f mica si apara ca un scurt sau suprasarcina; cam cat arata rez. in stare rece pe aparat de masura daca cel de 21W in regim nominal are cam 6.8ohmi?

Legat de sursa - are tensiune pe colectorul OC, adica infasurarea auxiliara e ok? Poate piesele sunt bune dar infasurarea dusa... :(

Link spre comentariu

Condensatorii au "rezistenta" ff mica la pornire, nu e normal sa folosim bec-ul ca sarcina in depanarea unei surse dar asta am avut si nu de la el facea asa.Am strans acareturile dar retin ca avea tensiune pe E-C optoului.Imi pare rau ca nu am reparat sursa pentru ca i-am facut si pe altii sa piarda timpul. Initial am vrut sa-l refuz pe coleg, pentru ca nu dorea sa lase sursa cateva zile, dar am zis sa nu par rauvoitor.

Link spre comentariu

Speranta moare ultima asa ca pana la urma colegul a lasat sursa, ba chiar mi-a adus TOP202YAI.

Dupa inlocuirea integratului sursa functioneaza si am reglat tensiunile la 9V, 5V2 si 3V3. Acum o las cateva minute sa functioneze pe bec + cateva rezistoare.

 

Multumesc.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări