Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Invertor autooscilant


Postări Recomandate

Buna seara. Ma confrunt cu o problema de cateva zile. Vreau sa construiesc un transformator ridicator de tensiune. alimentare in primar 12V si in secundar sa scoata undeva la 300V. Pe o placuta am vazut un montaj cu un astfel de transformator ridicator pe care am incercat sa-l rebobinez ca era ars, dar ceva nu-mi iese. Lucrurile au devenit ceva mai complicat. Prima infasurare primara pin 3-4 avea 25 spire sectiune 0,7mm. A doua infasurare era secundarul 5-6 in jur de 300 spire sectiune 0.2mm si nu in ultimul rand Iarasi infasurare primara pin 1-2 cu 4 spire. Am folosit la bobinaj hartie FDMD de 0.22 (grosime) rezista la tensiuni de strapungere foarte mari >7kv. Nu stiu unde ar fi problema pt. ca montajul este exact ca cel original. Am sa pun cateva poze cu placa si traseele respective. Poate ca cineva isi da seama si ma lumineaza si pe mine. Am uitat sa mentionez un lucru ca, transformatorul pe care eu l-am bobinat l-am impregnat in lac si apoi la cuptor 90grade. Montat pe placa nu scoate decat bazaituri si tensiune nimic. Mi-a picat parul de pe cap. Nu stiu ce sa-i mai fac. Va rog ajutatima.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 21
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Cel mai probabil ai inversat capetele înfășurării de reacție pentru tranzistor și nu oscilează.E vorba de acea înfășurare cu 4 spire..

Iar titlul nu e chiar corect ,,Transformator de rețea ridicător,, fiindcă nu ridici tensiunea de rețea, ci una mai mică și continuă, de fapt dorești să faci un invertor.

Link spre comentariu

Le-am inversat si se incalzeste foarte tare tranzistorul. Am folosit ca material electroizolant FDMD 0,22MM. Oare este vreo problema? In secundar am folosit acolo la 300 spire tot FDMD. La cele 300 de spire trebuia sa folosesc material electroizolant? Nu mai stiu ce sa-i fac! Sunt si obosit ca de azidimineata tot muncesc si asa ceva nu am intalnit. Ziua mea proasta ca altfel nu am cum s-o numesc. Sunt si la inceput de drum in electrotehnica si mai am multe de invatat. Va rog sa ma ajutati. Singura problema care s-ar putea sa fie este ca am folosit la cele 300 spire material electroizolant ca altfel nu ma gandesc ce poate fi. In vechiul transformator cele 300 de spire erau date cu ceara de nu am putut sa le desfac decat rupte. Am si Whatsup la 0731612112 Adrian. Acolo pot sa pun poze ca aici pe site trebuie sa le comprim. Sunt disperat. Nu am crezut ca poate fi asa de complicat.Va multumesc inca o data pt. tot.

Link spre comentariu

Nu trebuie să comprimi nimic, încarcă pozele pe Imgur.gif şi pui aici link-urile pozelor. Fără schemă ne dăm cu părerea, nu mai da vina pe izolaţie, acolo ai încurcat ceva fire sau ai făcut vreun scurt. Tranzistorul o mai fi pe treaba lui oare ? Ceva măsurători ai făcut pe acolo ?

Link spre comentariu

Ai respectat numărul de spire, dar sensul înfăşurărilor l-ai respectat întocmai ?  De aceea ziceam că poţi încerca inversarea între ele a capetelor înfăşurării de reacţie, cea cu spire mai puţine. Tranzistorul e bun ? Celelalte componente sunt verificate ? Pentru probe poţi pune pe ieşire un beculeţ cu neon (cum sunt în întrerupătoare) şi o rezistenţă de 1MOhm sau un led roşu şi o rezistenţă de 470kOhmi. Ca să te convingi că nu e ceva în neregulă cu traful, pune un beculeţ cu Neon pe secundar sau led cu 470k şi aplică impulsuri scurte de 12V pe primarul trafului, cu el decuplat de pe placă, Ar trebui să pâlpâie beculeţul sau ledul, dacă traful e bun şi nu ai ceva spire în scurtcircuit. Dacă se aprinde, atunci problema e la legăturile trafului sau componentele anexe....

Link spre comentariu

Domnule Validae sunteti un om minunat. Am sa incerc si asta. Le-am tot inversat. Procesul se numeste tatonare. Nu am reusit nimic sa fac. Problema e ca in baza tranzistorului BC639 nu am nici o tensiune. Ceva dubiu am cu diodele acelea Zener. Dupa prima dioda BYT am 12V iar dupa prima dioda zener BZT trebuia sa am vreo 55 V. Problema pleaca de la transformator sunt sigur de asta. S-ar putea primarul sa fie inversat. Este ultima incercare, in rest am facut tot posibilul. Toate incercarile posibile. Oricum va multumesc inca o data pt. timpul acordat unui nestiutor ca mine.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări