Jump to content


Photo

Probleme radio Select 3


  • Please log in to reply
10 replies to this topic

#1 OFFLINE   dj_bryz

dj_bryz

    Membru

  • Membri
  • PipPip
  • 701 posts
  • Locatie:Bucuresti

Posted 22 March 2016 - 01:54 PM

Buna ziua..am luat ieri un select 3 si FUNCTIONA foarte bine.

L-am "bagat" si pe telefon,am ascultat cate ceva...insa cand am bagat jackul in laptop a facut un scurt jack-ul chiar la intrare in laptop si radioul s-a stins. Nu am legat nici o rezistenta pe plusul de intrare pentru ca ii pusesem una de 68k si se comporta ca o antena....asa ca am lasat cablul liber..oare sa fie de la asta? Dar pe telefon de ce mergea?

Acum e mort. Am masurat voltajul pe iesirile din trafo de retea si nu am mare lucru...1.v..la becurile pentru afisaj aveam 6.4v acum nu mai am nimic.

Nu prea ma pricep la audio pe tuburi (doar silicoane) ..insa daca as stii de unde sa incep poate este un condensator de pe alimentare sau nu stiu. Problema este ca siguranta (o prostie de sarma de 0.2) a dat sa se arda dar a rezistat cubrio.

Exista riscul sa se fi ars lampile? Primarul trafo-ului de retea?

Inainte de intrare in trafo de retea...chiar dupa selectorul de 110-120-220v am masurat pe "siguranta" si am 230v dar daca masor dupa contensatorii de 4700pf pusi in paralel pe alimentare am 117v.

Habar nu am de unde sa incep.

Poza cu lampile "aprinse" este de aseara.

20160321_230724.jpg 20160321_230736.jpg
 
20160321_230757.jpg 20160322_122802.jpg
 
20160322_122818.jpg 20160322_122857.jpg
 
20160322_122933.jpg 20160322_123010.jpg
 
20160322_123025.jpg 20160322_123742.jpg
 
20160322_124226.jpg 20160322_124720.jpg
 
20160322_124732.jpg 20160322_124819.jpg

Edited by dj_bryz, 22 March 2016 - 01:57 PM.


Cu_reclama

Cu_reclama
  • Membri

#2 OFFLINE   doru3160

doru3160

    ElForum staff

  • Moderatori
  • 3,963 posts
  • Locatie:Iasi

Posted 22 March 2016 - 02:03 PM

O rezolvam cumva cu borcanele...dar laptopul ce parere are?mai misca?

Pe telefon mergea pt ca era separat galvanic de retea,era strict pe baterie,laptopul era cuplat la retea si mai mult ca sigur asta nu i-a placut.Daca nu ai de unde,o sa incerc sa postez o schema de Darclee(e aceeasi treaba cu Select,doar ca nu are pick-up,dar nu am acum la indemana) si cu schema in fata, cat cu mine, cat cu alti colegi de forum, o scoti la capat pana la urma.Lampile nu aveai cum sa le strici doar din atata lucru.Trebuie vazut ce mai iese din secundarul trafului si pe urma mers pe plusul condensatoarelor de filtraj si vazut daca exista tensiune acolo.O iei pas cu pas,ca tot e la moda expresia.



#3 OFFLINE   dj_bryz

dj_bryz

    Membru

  • Membri
  • PipPip
  • 701 posts
  • Locatie:Bucuresti

Posted 22 March 2016 - 02:13 PM

Laptopul este in regula. Daca murea placa de sunet,era a doua oara cand o dadeam in bara. Am vrut sa bag prin dac ...am zis ca poate se arde dac-ul decat placa de sunet (daca il voi vinde vreodata).

Bun.....deci ma gandesc oare sa fie condul de filtraj? Eu nu stiu cat trebuie sa am ia iesirea traf-ului de retea... 240v? 6v pentru filament? Cum functiona el84?

Am gasit niste "baieti" cu probleme... in preajma lui el84 20160322_130338.jpg

A dat unde ma doare...ca cel mai mari conzi care ii am sunt de 250v si ii luasem pentru un preu adagio cu ecc83.


Edited by dj_bryz, 22 March 2016 - 02:17 PM.


#4 OFFLINE   doru3160

doru3160

    ElForum staff

  • Moderatori
  • 3,963 posts
  • Locatie:Iasi

Posted 22 March 2016 - 02:16 PM

Ca secundar ai 2 infasurari cu cate un capat legat la masa.Pe o infasurare intre un capat si masa ai tensiunea de filament,de 6,5V in gol si pe alta infasurare  trebuie sa ai cca 220V intre un capat si masa.Vorbim de tensiuni alternative.Pe urma mergem mai departe spre redresare-filtrare.Daca nu le ai pe astea,nu ai ce masura mai departe.La cum arata condensatorii aia,sigur o sa trebuiasca sa-i schimbi,dar toate la vremea lor.



#5 OFFLINE   dj_bryz

dj_bryz

    Membru

  • Membri
  • PipPip
  • 701 posts
  • Locatie:Bucuresti

Posted 22 March 2016 - 02:45 PM

Nu am nimic...si oricum trafoul nu pleaca. Inainte de scurtul de pe intrare aveam 50hz si in difuzoare(cred ca de la filtraj) ...acum nu se mai aude nimic in transformator si nu am nici un volt....decat pe alimentare.



#6 OFFLINE   doru3160

doru3160

    ElForum staff

  • Moderatori
  • 3,963 posts
  • Locatie:Iasi

Posted 22 March 2016 - 02:58 PM

Ai acolo selectorul de tensiuni si siguranta.Vezi unde se intrerupe  alimentarea,pt ca undeva trebuie sa fie intrerupta,nu intra 220 in primar.Sau in cel mai rau caz,vezi daca ai rezistenta pe infasurarea primara(decuplat de la retea)...posibil sa fie intrerupta,dar mai rar am vazut asa ceva.De regula sunt contacte imperfecte si nu intra tensiune in primar.

M-am uitat mai in amanunt pe pozele tale...scapa de dioda aia,TV13.Cauta una F407 sau 1N4007.



#7 OFFLINE   dj_bryz

dj_bryz

    Membru

  • Membri
  • PipPip
  • 701 posts
  • Locatie:Bucuresti

Posted 22 March 2016 - 03:46 PM

Da...deci cum nu s-a putut arde sarma,s-a impuscat continuarea firului si a ramas atins de tolele trafoului....de asta nici nu se vedea. Cand am miscat putin pe acolo am vazut scantei.

Multumesc mult......puteam sa verific bine inainte sa deschid un topic aiurea.Imi cer scuze...dar e bine de stiut ca nu e ok sa ai sarma in loc de siguranta. Eu nu ma uitasem sa vad ce are...

20160322_135254.jpg 20160322_135421.jpg
 
20160322_141710.jpg 
 

Acum am conectat un casetofon/cdplayer ...dar am bagat intai jackul si dupa am pornit tot.....si ..hai la dans.

O problema mai am....potentiometrul de volum daca trec de ora 1 cu el schimba timbrul si pierd inaltele.......parca se opresc asa de la 4khz in sus.

Care sa fie problema?

Am vazut ca difuzoarele au 4ohmi si sunt conectate in paralel. Poate sa duca el84 2ohmi?

Brumul de retea care ajunge in difuzoare ..cum scap de el? Schimb condensatorul mare de 2x50uf?

20160322_140223.jpg 20160322_140230.jpg  


Edited by dj_bryz, 22 March 2016 - 04:36 PM.


#8 OFFLINE   dumitrache_s

dumitrache_s

    ,,Cine salvează o viaţă, salvează o lume ...

  • Membri
  • PipPip
  • 653 posts
  • Locatie:Caracal

Posted 22 March 2016 - 04:49 PM

Traful de iesire este facut pentru 2 ohmi si in legatura cu brumul schimba conzii de pe filtraj anodica .



#9 OFFLINE   doru3160

doru3160

    ElForum staff

  • Moderatori
  • 3,963 posts
  • Locatie:Iasi

Posted 22 March 2016 - 07:18 PM

Asa cum spuneam dupa ce schimbi filtrajul,baga-te putin si pe placa finala si schimba condensatorii aia cu hartie,crapati si vai mama lor.Mai mult ca sigur nu mai sunt pe valoare si mai au si rezistente reziduale.O sa observi o schimbare in bine in functionarea finalului,mai ales daca ai de gand sa-l folosesti pt amplificare in mod curent.Voiam sa spun ca acum,dupa ce ai din nou un etaj functional,te poti ocupa si de detalii.



#10 OFFLINE   dj_bryz

dj_bryz

    Membru

  • Membri
  • PipPip
  • 701 posts
  • Locatie:Bucuresti

Posted 22 March 2016 - 07:32 PM

Va multumesc frumos. Am pus pe iesire una din incintele mele vtp cu difuzoare bl jbl 97db....si se aude chiar dragut.

Ma gandesc oare cum se aude daca ma apuc de un amp folosind traful de alimentare +bucata el84 si traful de iesire si sa mai gasesc un radio identic si sa ii iau traful de iesire plus lampa. Macar de as avea norocul sa gasesc trafuri de iesire identice. Ma gandesc la un amp de 3w...sa vedem

Sau refac radioul si ii pun ca sursa un fm de noua generatie....ca nu prea prind nimic cu el asa....decat 2-3 chinezi si un rus anemic :rade:


Edited by dj_bryz, 22 March 2016 - 07:35 PM.


Cu_reclama

Cu_reclama
  • Membri

#11 OFFLINE   doru3160

doru3160

    ElForum staff

  • Moderatori
  • 3,963 posts
  • Locatie:Iasi

Posted 22 March 2016 - 07:38 PM

Nu e greu de gasit inca un final.Select/Darclee a fost un aparat raspandit si sigur se gaseste.Totul e sa dai peste un exemplar cu EL84 in final,pt ca majoritatea au fost cu ECL86.






1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users