Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Stie cineva cum se transforma o proiectare din PDF in fisiere gerber?


Vizitator

Postări Recomandate

Salutare, am o proiectare  in format PDF, + un fisier drill.txt (gauri), fiecare strat (bottom, top, silkscreen, soldermask si ce mai sint), are pdf-ul lui, insa la fabricarea de pcb mi-au cerut fisierele gerber.

Stie careve cu ce pot face sa obtin fisierele gerber?

Cred ca proiectarea a fost facuta in Eagle...

Nu ma pricep deloc la asa ceva.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

O cautare cu gogu dupa "convert pdf to gerber file" a gasit saitul asta: http://swannman.github.io/pdf2gerb/Si ceva comentarii despre soft: http://electronics.stackexchange.com/questions/9736/how-to-convert-pdf-to-gerber-for-pcb-layoutNu l-am testat personal, dar poate merita o incercare. In orice caz, o verificare cu un gerber viewer dupa conversie este necesara, ca sa vezi daca softul si-a facut treaba. Eu verific vizual si gerberele generate din softul de CAD.

Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...

Salutari tuturor.

Sunt incepator fara timp liber si am stricat cablajele primelor amplificatoare in care mi-am bagat nasul in asemenea hal incat am inceput sa-mi doresc cablaje noi. Pornind de la manualele de service in format .pdf - de obicei cumparate pt. o rezolutie mai buna - si folosindu-ma de capacitatea Eagle de a importa fisiere .bmp cred ca reusesc sa re-creez originalele. Intr-adevar, n-am niciunul fizic inca pt. ca mie imi ia luni de zile sa fac traseele in Eagle peste fisierul importat si-mi imaginez ca ar fi si foarte scump. Oricum o voi face pt. ca am 2 amplifuri pe care nu vreau sa le arunc neavând pe ce sa plantez componente.

Plec de la premisa ca in manual cablajul este la scara 1:1 - verific punand un DIL8 pe ecranul laptopului acolo unde i-ar fi locul. Pe scurt, fara a folosi termenii din IT (nu-i cunosc), fac asa:

  • [*]copiez cablajul (redat cu zoom 100%) din fisierul .pdf (in Adobe - 'Preluare instantaneu'); [*]deschid chestia asta in CorelDraw si ma asigur ca zoom-ul este 100%; [*]convertesc in .bmp (16 culori - 4 bit); se poate si monocrom dar nu iese la fel de clar (traseele; silk-screen-ul, daca e negru in manualul de service, iese f. bine la 1 bit); [*]fisierul asta (.bmp) este importat in Eagle (New board); [*]din cele 16 culori selectez doar 3 (negrul si nuantele de gri); [*]urmeaza scalarea in mm; raportul intre pixeli si mm il aflu stiind dimensiunea in mm a unei laturi a cablajului (io masor cu rigla pe ecran) din CorelDraw si impartind-o la pixelii corespunzatori aceleiasi laturi si care-s dati in fereastra respectiva; rezultatul este introdus in casuta corespunzatoare; [*]rulez scriptul; [*]odata afisat (si intrucat in manualele de service pe care le-am folosit este prezentata partea cu trasee), ma asigur de trecerea in oglinda a cablajului; [*]plasez o componenta (capsula TO92, DIL8, SIL9) pe locul corespunzator acesteia pt. a verifica raportul de scalare; [*]daca-i in regula, plasez componentele si apoi fac traseele acoperindu-le pe cele initiale (cele 3 straturi avand culorile selectate la importul in Eagle apar sub butonul 'Layer settings...' cu denumirea 200bmp, 201bmp, 202bmp si nu-s 2 gri-uri si un negru - oricum culorile lor pot fi schimbate pt. un mai bun contrast cu traseele nou create, componente etc).

Cu siguranta, cei care pornesc de la silk-screen pot crea un cablaj original. Eu am o problema cu buclele de masa, de-aia prefer sa urmez traseele producatorului.

Imi imaginez ca cerinta initiala a d-lui @DJLeco iese mai 'curata' in Eagle nefiind vorba de o scanare a unei hartii, ci de utilizarea unui fisier nativ.

Daca a inteles cineva ce-am descris, se pricepe la programare de-asta grafica (?) si vrea sa experimenteze si sa 'rafineze' primitiva-mi metoda poate revine cu un tutorial asa cum trebuie.

Inca o data, n-am ajuns inca sa cer o evaluare a pretului pt. un cablaj pornind de la fisierele obtinute astfel din Eagle, asa ca nu pot atasa o poza cu ce iese. Totusi (inca) nu vad de ce n-ar merge.

 

Toate bune, Cosmin

 

PS: Desigur, se poate face si multi-layer dar n-as avea rabdare...

Editat de Iomis
Link spre comentariu

Salutare, am o proiectare  in format PDF, + un fisier drill.txt (gauri), fiecare strat (bottom, top, silkscreen, soldermask si ce mai sint), are pdf-ul lui, insa la fabricarea de pcb mi-au cerut fisierele gerber.

Stie careve cu ce pot face sa obtin fisierele gerber?

Cred ca proiectarea a fost facuta in Eagle...

Nu ma pricep deloc la asa ceva.

 

Ma scuzati ca intervin, firma respectiva nu este serioasa, poate este vreun user care s-a apucat sa faca si el pcb-uri (cablaje, circuite imprimate), in timpul liber.Eu, odata, am avut o poza copiata de pe net, si, totusi, un user adevarat mi-a facut un fisier (SL5), si am avut tot ce trebuie.

Link spre comentariu

@alcon, ai facut o mica confuzie. 

Firmele serioase (fabrici, fabricute) au nevoie de fisierele Gerber iar persoanele particulare care fac PCB-uri pe acasa iti mai fac PCB si din fisiere PDF sau imagini (JPG, BMP, etc).

 

Gandeste-te doar ca mai exista si o chestie relativ "nesemnificativa" numita verificare electrica pe "bed of nails".

Tu crezi ca sta cineva intr-o fabrica sa iti verifice continuitatea traseelor si a vias-urilor, una cate una, privind trist catre un fisier PDF afisat pe un ecran?

Sau crezi ca o sa iti faca asamblarea PCB-ului dupa un PDF? :) Sau soldermask-ul, sau silkscreen-ul ...

 

Profesionistii folosesc fisiere GERBER. Amatorii folosesc altceva.

Editat de mars01
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări