Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Denon pma-510ae corector ton


Vizitator solidstate

Postări Recomandate

Vizitator solidstate

Posted ImageSalut

Am un Denon pma-510ae si veau sa imbunatatesc calitatea sunetului in corectorul de ton. Etajul final la amplif este echipat cu capacitori ELNA silmic2, insa in corrector s-au folosit unii generici (Koshin). Din pacate nu am gasit schema nicaieri pe net si am facut cateva poze cu valori capacitori. Ma gandesc sa inlocuiesc nepolarizatii verzi cu mkp polipropilena ( Vishay sau Wima), dar si pe cei polarizati cred ca ar fi bine tot cu NP.

Designul cred ca este baxandall dar nu sunt sigur... Sper sa ajute pozele.

Posted Image

 

Posted Image

Editat de solidstate
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Cei verzi nu are rost decît dacă găseşti unii mai buni şi cu toleranţă mai mică de 5%, cît au de regulă. Cei electrolitici ar trebui obligatoriu înlocuiţi cu nepolarizaţi.

Corectitudinea răspunsului corectorului de ton depinde şi de puţometrii, iar cei folosiţi sînt cam cu probleme de liniaritare şi toleranţă.

Link spre comentariu
Vizitator solidstate

Dar cei din dreapta pozei, care cred ca sunt intrare respectiv iesire semnal sunt de valori mai mari (10uF/4.7uF) merg si ei inlocuiti cu nepolarizati? Dar cu ce valori...

Ma apuc de cautat si putometrii poate am noroc sa gasesc ceva mai buni.

Link spre comentariu

Era un exemplu, nu am magazin de piese, doar ceva rezerve.

..............

MKS sînt cu folie argintată, ar fi ceva de calitate, poate gabaritul e puţin mai mare. Dacă cumva tipul cond e ales din considerente audiofile, află că 99% e efect placebo în banda îngustă numită audio pe care o percep oamenii.

Editat de zal
Link spre comentariu
Vizitator solidstate

Da intradevar m-am orientat dupa renume. Se pare ca WIMA sunt foarte populari in cercuri DIY si audiofile... Sa inteleg ca in cazul acesta merg bine si niste nepolarizati "verzi" mai comuni?

Link spre comentariu

"imbunatatirea calitatatii sunetului" este o chestie relativa in acest caz. Daca ai folosit acest amplificator pana in prezent, poate ne spui si in ce sens doresti sa "imbunatatesti" sunetul.

Ce anume te nemultumeste la el? Schimbarea electroliticilor cu unii nepolarizati cu siguranta va aduce o schimbare in sunet, insa exista posibilitatea ca acea schimbare sa nu o percepi tocmai ca pe un upgrade. Personal as schimba electroliticii cu unii noi, dedicati audio sau cel mult cu niste muse bipolari, evident, aceleasi valori

Editat de player4
Link spre comentariu

Electroliticii sînt cei mai slabi calitativ cond care se mai fabrică încă, pe lîngă cei ceramici sau cu hîrtie. Tehnologia lor se apropie de un secol vechime.

Faptul că au devenit foarte ieftini între 1970 şi prezent nu mai justifică folosirea lor în afara filtrajelor unde nu au încă concurenţi. Toleranţa e în bălării, iar pierderile cu frecvenţa de asemeni. Asta cu electrolitici dedicaţi audio e o reclamă bună care încă atrage şi se foloseşte ca atare. Peste maxim 20 de ani vom renunţa la aşa ceva, cum se renunţă la HDD ptr SSD.

În cazul de faţă s-au folosit ptr că valorile puţometrilor sînt mici şi mai maschează inegalităţile pistelor concentrice, o altă soluţie tehnică nefericită. Probabil că diferenţele de tonalitate dintre canale sînt sesizabile. Economia de după 1990 a marcat industria japoneză.

Link spre comentariu

nu discutam de electrolitici vs. nepolarizati...Am scris doar ca inlocuirea electroliticilor cu nepolarizati va schimba mult sunetul. Aceasta schimbare care da bine dpdv al masuratorilor este posibil sa fie interpretata "urechiofil" altfel de catre cel care observa ca amplificatorul nu mai suna ca inainte. Prima constatare ca fi cu privire la frecv. joase/ bass de ex...P.S. Referitor lavtolerantele electroliticilor:Personal am mai multe seturi de conzi electrolitici mari , recuperati din diferite scule japoneze, care dupa mai bine de 15 ani, masoara peste valoarea data dpdv capacitiv, iar raportat unii la altii(acelasi model desigur) sunt in tolerante de sub 3%.Mai mult, apropos de electroloticii noi, am masurat un lot de 20 bucati de elna luati de la tribex si mai multe loturi de nichicon si panasonic luati de la tme, ocazie cu care am constatat ca niciunul din loturi nu s-a abatut la mai mult de 4-5% din valoarea specificata. Or fi electroliticii invechiti, insa retetele substantelor folosite in ei cu siguranta au suferit upgradeuri

Link spre comentariu
Vizitator solidstate

In majoritatea schemelor de corector ton am vazut ca se folosesc numai nepolarizati pe filtrari si banuiesc ca incazul acesta din dorinta de a scade pretul s-au folosit electrolitici (+motivul expus mai sus de Zal). Sincer nu stiu cum va suna dupa, insa din considerentele de mai sus sper ca mai bine. Daca nu, incerc si alte variante.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări