Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Control tensiune si curent


keenox

Postări Recomandate

Salut!

 

As dori sa-mi fac un incarcator de baterii pb-acid in 3 trepte (asa am inteles ca e cel mai sanatos pentru baterii) si eventual sa-i fac si un mod de desulfare.

Primul obstacol de care m-am lovit e cum as putea sa controlez cat mai elegant tensiunea si curentul. Intreb aici, ca nu prea am gasit documentatie pe tema asta.

 

Prima metota la care ma gandesc e sa am un releu si 2 portiuni de circuit care sa controleze una curentul si cealalta tensiunea. Asta nu mi se pare foarte eleganta.

 

A 2-a. Ma gandesc sa folosesc 2 mosfeti sau un mosfet si un igbt, unul inainte de un condensator si celalalt inainte de bobina, adica in prima faza sa reglez tensiunea si in faza a 2-a curentul. Ar merge asa?

 

Voi ce spuneti? Alte idei?

As fi foarte recunoscator daca ma indrumati si catre ceva teorie/scheme de incarcatoare gata facute (neaparat in 3 trepte - curent constant, tensiune constanta, float).

 

Multumesc! :)

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Depinde de scopul incarcarii. pt. intretinere egalizare e suficient un redresor ce debiteaza 2-3A la Umax 15,5-16V timp de 10-12 ore odata la 3 luni, pt incarcare de urgenta e necesar un curent mare 10-20A tot cu limitarea tens.la 16V(curentul scade cu evolutia starii de incarcare), pt desulfatare recomand generator impulsuri de 50-70A si durata mica 1/100.

Link spre comentariu

De obicei tensiunea este fixa(fie prin stabilizare, fie rezultand din secundarul trf. de alimentare 12,5-13v in gol,fie cu un comparator de tens. ce intrerupe incarcarea la tens. dorita)..eu am un fix cu limit. tens. pt. ca nu-mi place sa supraveghez bateria..desi cel mai bun semn ca s-a incarcat total este cresterea usoara a temperaturii bat. 5 grd.peste ambiant...Curentul se regleaza cu: rezistor serie reglabil 10-50W fie cu triac+tuj fie cu PWM  dupa buzunarul fiecaruia.

Link spre comentariu

Este același montaj electronic dar circuitele sunt evident separate . În principiu este un stabilizator de tensiune cu limitare de curent . Acesta asigură primele două etape : mai întâi curent constant apoi tensiune constantă ( să zicem 14,4V ) . Apoi fie se sesizează scăderea curentului sub o anumită limită ( câteva procente din valoarea inițială ) fie se cronometrează un anumit timp de la trecerea în tensiune constantă ( câteva ore ) și se trece la regimul de egalizare ( float ) cu o tensiune de , să zicem , 13,5V . Curentul va scădea desigur la o valoare mică și bateria poate fi menținută un timp nelimitat în acest regim . 

 

 

Foarte simplificat ar fi cam așa :post-176515-0-81773300-1442300274_thumb.jpg

Editat de UDAR
Link spre comentariu

@keenox

Schema aia e complet greșită. MOSFET-ul de sus încarcă condensatorul fără nicio limitare a curentului deci - teoretic și probabil practic - se va distruge.

Jos nu ai retur pentru curentul bobinei , nu există evidențiate circuitele de sesizare a tensiunii și curentului  etc.

 

Ca principiu - la un moment dat nu poți controla simultan curentul și tensiunea prin ceva - în cazul nostru prin baterie . Trebuie să existe un singur element de control ( liniar ca în schema mea sau PWM ) comandat după caz de curentul prin sau tensiunea pe baterie .

După cum rezultă și din diagrama pe care ai postat-o o ( una ) mărime deține controlul la un moment dat . La început curentul este cel care determină feedback-ul apoi tensiunea .

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Cu PWM cum ai face? 

Întrebarea e simplă , răspunsul complex.

Dacă se păstrează controlul tensiune/curent analogic ( ca mai sus ) atunci se intercalează un modulator PWM - să zicem TL494 - și se înlocuiește bipolarul cu un MOSFET + diodă + inductor + (eventual ) capacitor .

Dacă se dorește control digital ( cu µController ) atunci avem deja mai multe posibilități - cu generarea PWM în µC sau în afară , implementarea unui algoritm PID sau cu histerezis , etc.

Deja discutăm de o schemă completă și complexă , nu doar de un principiu .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări