Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Polizor vechi de restaurat...


Postări Recomandate

Buna seara domnilor!Am gasit acest polizor vechi, din cate am inteles cand a fost macelarit era inca functional motorul...dar pornea prin apasarea simultana a unui push buton si rotirea comutatorului principal.***Stie cineva cum a fost acest polizor in original? E romanesc si destul de raspandit...as putea sa pun un condensator in serie cu a doua bobina (nu l-am desfacut inca, dar presupun ca are o bobina principala si una de pornire). Ma adresez in special celor trecuti de 50 de ani, care au mai prins in functiune asemenea dinozauri...a fost recuperat de la un atelier de scoala care s-a desfiintat si au casat tot ce au apucat...asta a fost salvat dand fier la schimb...Nu mai are pe el nicio eticheta si nici alta informatie in afara de ce se vede...in cutia sparta in care erau doua butoane merg din motor doar doua fire, in caz ca nu se vede in poza. Dupa cum arata am motive sa cred ca s-a intervenit asupra lui in trecut...dar mergea si asa, cu butonul apasat la pornire, insa am zis ca daca tot ma apuc sa-l cosmetizez un pic as pune si un condensator daca aflu cam ce capacitate ar trebui...nu as pune la intamplare valori intre 10 si 20 uF pt. ca nu am...dar as putea cumpara unul daca e cazul, numai sa stiu ce era acolo...

Cand functiona era foarte puternic, puteai ascuti cu el si topoare...Mai jos aveti 3 fotografii, eu zic ca relevante...multumesc anticipat pt. ajutor!

http://dl.dropboxusercontent.com/u/42982030/Polizor%20vechi/Polizor%20vechi%201.JPG

http://dl.dropboxusercontent.com/u/42982030/Polizor%20vechi/Polizor%20vechi%202.JPG

http://dl.dropboxusercontent.com/u/42982030/Polizor%20vechi/Polizor%20vechi%203.JPG

Editat de carageae
Link spre comentariu

Nu voi face o restaurare estetica, ci practica...o sa incerc sa improvizez si ceva aparatoare...stiu ce poate motorul ala...un amic a reusit sa sparga o piatra modeland ceva piesa metalica dura si o bucata i-a trecut pe langa ureche si s-a infipt in perete...deocamdata vreau sa identific firele si sa incerc sa fac curat in interior...ca idee de functionare ar fi bun si un buton din ala de TV, care are si contactul temporar pentru bobina de demagnetizare, dar ma tem ca nu duce curentul folosit de motor...nici nu stiu ce putere are motorul, dar estimez macar un 4-500W.

Chiar daca in trecut s-au ascutit cu el sape, topoare si dalti, acum va mai fi folosit doar la cutitele din casa, eventual cate o surubelnita sau o dalta mica de lemn.

Link spre comentariu

Probabil amicul a folosit o piatra chinezeasca ieftina si buna, bestia nu inghite decat pietre Carbochim, e drept cam scumpe dar nici nu ma gandesc sa risc cu altceva. In ce priveste puterea nu cred ca s-au produs jucarii sub 1000W.

Editat de digix
Link spre comentariu

Am revenit cu imagini, sper sa va foloseasca:

 

- imagine generala:

 

https://lh3.googleusercontent.com/4ppLGZfDjujSSwkTNPUNoOpKRFwIhN1D2ULNoHatjnca=w800-no

 

- comutatorul, exterior:

 

https://lh3.googleusercontent.com/kxgN1457l1dtYoFlxj2WICZ__zxdvBICJzW2vC0uw0RN=w800-no

 

- condensatoarele, situate in talpa suport, 3 bucati in paralel de 3,75uF/380v:

https://lh3.googleusercontent.com/80lv1LOKKTasM7TD202x1Hi0l2qpbXwvcUcUCclShW1i=w800-no

 

- interior, se vede comutatorul si firele de la motor: 2 verzi bobina principala si 2 fire albe mai subtiri bobina de pornire:

 

https://lh3.googleusercontent.com/e-LOiITCGzmAxjSJNEBIvCU3dtFtgUmMgmUb8FOqMz7M=w600-no

 

- valorile condensatoarelor:

 

https://lh3.googleusercontent.com/39FHPLB9LMI272V22x6nB7NSGBP6fG39OFloFNFG_IeU=w800-no

 

- conectarea in paralel a condensatoarelor:

 

https://lh3.googleusercontent.com/UsMRc11eoUedKQ0RObeOEjAQ2N-vW4w3ZQYaTylEdBQE=w800-no

 

- firele din motor:

 

https://lh3.googleusercontent.com/Bm5NLDoJK0OuTWWPjPteOnNYkDrCOexOP3U96U2cpLDi=w800-no

 

- comutatorul:

 

https://lh3.googleusercontent.com/rjCI254D2Gecshdzh7InD4mD_kl5NvNiV1wmM0j1rKLF=w800-no

 

- rezistenta bobinei de pornire, aproximativ 40 ohmi:

 

https://lh3.googleusercontent.com/bqxpr5st6uA32lggXrNZd_3FRdAEveS35dHIocY0hAG-=w400-no

https://lh3.googleusercontent.com/yTN0gLLhCUQTYD4ph6m-lSlohk1DvPe-iMxupdGf8IOF=h400-no

 

- rezistenta bobonei principale, aproximativ 10 ohmi:

 

  https://lh3.googleusercontent.com/US-cpR0PZJM5DuG3kshMoocHXh1XcZLoKKb-aEehF2h5=w800-no

  https://lh3.googleusercontent.com/Aqd7tneCG-iolTvAqxKlhSA-ZaFTqehe3k6btzsbb-su=h400

 

- schema conexiunilor desenata pe o hartie:

 

https://lh3.googleusercontent.com/sEMDepjXeAvludLcaVMvQSzk-sBBeErEvUwXyEpA7kJj=w800-no

 

Un filmulet cu pornirea polizorului (e descentrata piatra si vibreaza destul de tare):

 

https://goo.gl/photos/GpumJv9Aib1njPKQ6

 

Dupa cum se aude polizorul asta e posibil sa aiba condensatorii devalorizati. Are peste 30 de ani, folosit intens pentru ascutit sape, topoare si lame de plug.

 

Din pacate forumul nu mai suporta imagini direct de pe google plus (dupa ce le aranjasem frumos aici in pagina am aflat asta), asa ca am postat doar kink-urile spre imagini.

Editat de marianx
Link spre comentariu

He he... al meu nu...nici nu ar fi moral sa vand un produs recuperat de la casare si folosit apoi intens cativa ani buni...

***

Multumesc frumos @marianx pentru descrierea cu lux de amanunte a aparatului, urmeaza sa fac rost de un condensator de 10 uF sau doua de 5 si sa trec la treaba...am banuit eu ca acel comutator sau ce-o fi fost (avea doua butoane, rosu-negru, ca releele alea contactoare de trifazic) nu era in original pus acolo...

Butonul ala de aragaz e alta piesa de istorie, am avut si noi asemenea aragaz, cu doua ochiuri, a iesit natural la pensie acum mai bine de 10 ani....dupa ce cuptorul a fost praf, a mai fost folosit ca aragaz pt. bucataria de vara (copt legume pt. zacusca, fiert dulceturi etc.) pana cand s-a aprins o emanatie de gaz de pe langa butoane....aia i-a fost "fluierul final". Acum o fi tabla de conserve de la chinezi...

Eu nu as folosi scula fara aparatoare...vad ca dv. mai aveti una...mai ales daca il folositi pt. sarcini grele...stiu optica de la tara....merge si asa...macar sfatuiti-i sa puna o piatra mai mica, ma gandesc ca riscul de spargere e mai mic in acest caz, chiar daca viteza unghiulara nu mai e asa de mare.

***

Ce ar mai fi de stiut acum e daca in original au fost asa condensatoarele alea, desi dupa anul de fabricatie par a fi de aceeasi varsta cu polizorul, iar pe vremea aia se gaseau din astia originali in magazinele de profil. Important e ca porneste cu 10 uF...la nevoie pornea si cu bobina alimentata temporar, dar nu stiu cat de bine e pt. ea...daca ii dadeai turatie suficient de tare pornea si asa, fara a mai actiona bobina...dar trebuia sa invarti zdravan de el...am vazut tamplari care porneau motoare din astea cu o sfoara infasurata pe fulie...chiar motoare de puteri mai mari. Oare asta cat o avea? La 10 ohmi cred ca e sarma destul de groasa in bobina principala...

***

Inca ceva:

Motivul pentru care vibreaza n-o fi oare si ca nu are sarcina pe celalalt capat? Stiu ca si tata a neglijat ca la dreapta e piulita cu sens invers si a stricat-o...cand era fara piatra pe dreapta si al nostru facea urat de tot...apoi a gasit o piulita si s-a mai domolit. Din ce tin minte (desi or fi 10 ani de cand nu l-am mai vazut mergand) tot mai vibra, problema nu era piatra, ci prinderea dintre motor si talpa...nu se vede din poze, oare e prinsa talpa de camasa motorului din interior?

Editat de carageae
Link spre comentariu

Da, iata ca se mai gasesc poze...cineva mai si vinde asa ceva.

Posted Image

Desi am ceva cunostinte de electronica, la motoare nu ma pricep....ma gandesc ca logic daca e mai mic decat recomandat un asemenea condensator nu porneste, dar daca e mai mare? Ma gandesc la depasire de cel mult 50%...am gasit la un magazin online ceva de 14uF/450V, evident nepolarizat. Eventual merita sa cumpar doua de capacitate aprox. 20 uF si sa le inseriez? Ma gandesc la fiabilitate...e vreo problema? Nu stiu cata incredere pot avea in cele chinezesti de pe piata...

Link spre comentariu

Pun si eu o intrebare deoraece am o nedumerire legata de pornirea acestui motor. Din ce am inteles din filmulet trebuie rotit spre dreapta butonul, moment in care se face pornirea (adica este alimentata infasurarea de pornire serie cu condensatorul iar cea de lucru este deconectata), dupa ce a pornit se pune pe mijloc iar dupa ce a ajuns in turatie se muta spre stanga ? (unde teoretic mai am alimentata doar infasurarea de lucru iar cealalta e in aer?)

Link spre comentariu

Comutatorul ala e simplu intrerupator, are patru pozitii de lucru, doua de repaus si la 90 de grade doua de lucru. Adica daca rotesti butonul la 90 de grade porneste, indiferent de directie. Cel putin asa e si la al meu, iar conform schemei prezentate mai sus asa e si al colegului @marianx. In prima poza pusa de mine se vad indicatiile 0 si I de pe eticheta alba.

In ce ma priveste, problema ce mai ramane e cum fixez corpul de talpa, se vede ca are un pic de joc...chiar cu epoxy n-as incerca :d

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Am pus la punct cat de cat polizorul, dar n-a functionat cu condensator. Probabil a fost rebobinat aiurea (stiu ca tata l-a preluat ars si l-a reparat cu multi ani in urma la un atelier de bobinaj din Craiova), cele doua bobine au 7 respectiv 12-13 ohmi. Motivul vibratiilor excesive era ca nu mai avea decat unul din cele doua suruburi ce tineau corpul motorului pe soclul de dural.

Cu 14 uF merge la turatie mica si se incalzeste, am mai pus un condensator de 5 uF, ca atat am avut si nu s-a schimbat nimic. Cu bobina alimentata scurt timp la pornire in paralel cu cea principala porneste si mentine turatia in lipsa conectarii bobinei de pornire.

Nu am mai avut vreme de detalii, o sa-l mai cosmetizeze tata, o vopsea si aparatori de tabla poate face si el, important e ca l-am facut sa mearga cumva. Stie cineva unde as gasi pietre romanesti Carbochim pt. el?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări