Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Intrebari referitoare la instalatia electrica in pivnita


Vizitator electricu

Postări Recomandate

Vizitator electricu

Buna,

 

Acesta este primul meu post pe acest forum.

 

Ma intereseaza sa repar lumina/curent la priza in pivnita (bloc cu subsol inalt, cu instalatie electrica din constructie, la 220v, cu un soclu bec 220V/70W, cu o aplica cu tuburi fluorescente si o priza pe perete). Usa boxei a fost sparta, boxa vandalizata, s-au furat polizoare, bormasina, truse scule, etc... au smuls chiar si o aplica cu 2 x neoane 18W de pe perete, neputind sa o smulga de tot, s-au multumit sa fure tuburile, starterele si chiar si bobina drosel - au smuls-o din tabla aplicei....

 

In doza de la boxa intra trei conductoare:

 

2 din aluminiu de acceasi sectiune (sectiune 2 mm2)

1 din cupru, cu sectiune mai redusa (sectiune 1.5 mm2)

 

Unul din firele de aluminu aduce faza. Intre acest conductor de aluminiu si celalat de alu, am 220V si duce consumatorii, dar si intre faza si cel de cupru (de sectiune mai mica) se intimpla la fel.

 

Eu banuiesc ca firul de cupru este doar pt. impamintare si in mod normal, ar trebui ca sa fac returul de la faza (unul din firele de ALU), pe celalat fir de aluminiu.

Poate cineva sa-mi confirme?

 

1 fir alu - Faza

1 fir alu - Nul

1 fir cupru - Impamintare

 

As dori sa stiu, pt ca intreaga instalatie trebuie refacuta, ca au smuls si firele din tuburile de PVC.

 

 

 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • 3 săptămâni mai târziu...

Daca pivnita aceea este echivalenta cu subsolul de bloc (subsol tehnic) atunci trebuie sa stiti ca acolo nu se accepta instalatie de 230V ci de 24V. Ceea ce ati gasit acolo probabil era o modificare facuta de un "nene electrician" care din varii motive nu a mai folosit transformatorul original de 220V/24V si o putere de 500W. Care transformator ar trebui sa existe in tabloul de distributie pentru iluminatul scarii.

Ceea ce aveti dv. acolo ca si cablu de alimentare este o "pamblica" tip intenc, probabil cu sectiunea de 2,5mm^2 (faptul ca are conductor de cupru la mijloc indica acest lucru fiind cablu pentru instalatie de priza) si care, la origine, a fost utilizata pentru aproximativ 3-4 becuri de 24V (60sau 75W).

Rezolvarea problemei, daca doriti sa aduceti in "normalitate" instalatia este sa folositi un transformator montat in tabloul de distributie de pe scara si becuri/leduri la 12V sau 24V in subsol. Daca exista transformatorul original atunci montati la iesirea lui o punte redresoare de 25A (pe tabla ca sa aiba racire) si folositi becuri cu leduri la 24V. Ca fapt divers, daca aveti o carcasa (doza etansa cu capac transparent) puteti sa montati si benzi de leduri la 12V cate doua inseriate ca sa ajungeti la cei 24V. Aici problema este ca se vor incalzi foarte repete neavand o racire prea buna. Exista benzi cu leduri in silicon care ar trebui sa elimine necesitatea unei doze etanse. Totusi va recomand produse comerciale acestea avand garantie.

Link spre comentariu

Nu am primit raspuns la intrebarea daca acel subsol este subsol tehnic de bloc de locuinte (adica cu conducte de apa si alte asemenea). Pentru ca in acest caz modificarea unei instalatii la 230V in locul uneia de 24V si adaugarea de alte circuite decat cele prevazute in documentatia blocului se considera modificari ilegale ale circuitului si in caz de accident se da cu subsemnatul de catre toti proprietarii (ati mentionat polizor). Nu am gasit in normativ referinte la subsolul tehnic dar instalatia originala a blocului (fisa tehnica a blocului) dicteaza ce tensiune veti folosi in subsol.

Link spre comentariu

Normativul este I7-2011 si acolo nu am gasit referinte la subsol tehnic si singurul loc unde se gaseste aceasta informatie este planul cu instalatia electrica aferenta scarii si subsolului. Daca in acel plan si in adaugarile ulterioare (legal) nu exista marcata priza, de exemplu, atunci acea priza este amplasata ilegal. Acelasi lucru este si cu modificarea tensiunii de lucru de la 24v la 230v, modificarea acesteia se face numai pe baza de proiect.Recomandarea mea este sa se caute un bloc construit in aceeasi perioada si cu acelasi design si sa se afle la ce tensiune se alimenteaza instalatia din subsol.

Link spre comentariu

Asa este cu modificarea instalatiei electrice ,daca s-ar respecta   regula de efectuare a reviziilor instalatiilor electrice aferente locuintelor -o data la 10 ani   ar scade riscul de incendii sau accidente prin electrocutare  ,cu 30  ani in urma nu se gaseau intreruptoare diferentiale (in instalatiili casnice) . Eu as incerca sa incadrez acel subsol in unul din locurile cu grad de umiditate (in i7),intreruptor diferential 10 ma corpuri de iluminat si aparatele electrice specifice locului de montaj 

numai bine

Link spre comentariu

Se mai numesc si ANTIGRON.

 

N-am auzit pina acum de instalatie electrica mai sus de 24Vca in iluminatul din subsol.

 

Cindva cind inca eram practicant la profesionala, am facut impreuna cu omul la care eram repartizat, instalatia electrica la citeva dintre subsolurile de pe Calea Mosilor, blocurile de dupa intersectia cu Mihai Eminescu.

 

Foloseam tuburi PVC de 18mm, conductoare de 2,5mm^2, din dozele de ramificatie, si de 4mm^2 din traful de alimentare pina in doza principala.

 

Lampile, intrerupatoarele sau comutatoarele, prizele (da pe 24V pt lampa mobila), dozele de legatura sau derivatie, erau ANTIGRON.

 

Au trecut cam 25-28 de ani de atunci.

 

O mai fi ceva de ele?

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Nu comentez cine-i vinovat, insa "altadata" se considera de la sine inteles ca nu vei trece printr-o curba 

"ac de par" cu raza de 50 de metri cu 120 km/h, azi trebuie sa gasesti indicator de limitare la 30, desi 

pe timp uscat "treci" pe acolo si cu 60....

Similar, in mediile "profesionale", se poate utiliza foarte bine tensiunea de 220 de volti; ideea e ca in subsolul

unui bloc de locuite mai intra si "bizoni" care habar n-au de izolatii si tensiune, instalatiile pot fi zob, cu apa

curgand ca in pestera (desi la preturile apei, parca nu prea ne mai convine) (sau e canalizarea revarsata,

ca unii sunt "aclimatizati" in cocinele cele mai mizerabile!!). Pentru aia se pune iluminat cu 24 in subsoluri...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări