Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Panouri fotovoltaice


Postări Recomandate

Daca subiectul prezinta interes, adica sa fie ceva postari, putem dezvolta subiectul.

Pana atunci cateva intrebari frevente- FAQ in engleza

1. Se poate produce energie electrica la domiciliu? Si cum?
Da, se poate, instaland panouri fotovoltaice si -in zonele cu potential de vant- o turbina eoliana.

2. Este posibila independenta de sistemul național energetic?
Independenta totala nu se poate obtine decat cu costuri foarte mari pentru multe  baterii.
Depindem de conditiile meteo –de exemplu in luna noiembrie a anului 2014, timp de 26 zile, in zonele Muntenia si Moldova nu a fost soare si nici vant.
Se poate obtine insa o reducere substantiala a facturii de curent prin folosirea energiei verzi in locul energiei din retea.

3. Care sunt pașii pentru un sistem propriu de producere a energiei electrice? Costuri….
Primul pas este un studiu de amplasament pentru panourile fotovoltaice(posibilitate de amplasare, orientare acoperis, suprafata acestuia, conditii de umbrire, etc)
Al doilea pas este analiza consumului pe ultimul an(din facturile de la furnizorul de energie) si stabilirea sistemului optim de productie a energiei(fotovoltaic, eolian sau mixt).Costurile sunt intre 2.300 si 5.000 euro, in functie de puterea sistemului

4. În cât timp se amortizează investiția?
In functie de tipul de consum(prioritar ziua sau noaptea), de tipul si marimea consumatorilor, investitia se amortizeaza in 3-5 ani.

5. Sistemul fotovoltaic se construieste in functie de nevoi? Se poate face și pentru o casă mai mică, o vila. Din ce este compus? Se poate amplasa pe orice construcție?
Da, un sistem fotovoltaic trebuie adaptat pentru fiecare locatie in parte.Una este sa instalezi un sistem pentru o casa de vacanta locuita doar in week-end si altfel se pune problema cand sistemul trebuie sa alimentaeze o pensiune-de exemplu.
Sistemul este compus din panourile fotovoltaice, structura de sustinere, controler de incarcare, invertor(care transforma curentul continuu produs de panouri in curent alternativ 230V) si baterii de acumulare.
Se poate amplasa in principiu pe orice constructie-de la caz la caz se cere avizul proiectantului cladirii, sau daca este cazul, se poate face o expertiza tehnica).In majoritatea situatiilor insa, pentru un sistem de 6-10 panouri, nu sunt necesare aceste avize intrucat incarcarea suplimentara data de panouri este de cca. 10% din incarcarea proiectata pentru un acoperis.

6. Care sunt avantajele unui astfel de sistem, fata de cel clasic.
Avantajele sunt :Nu se mai depinde in totalitate de retea, consumatorii nu mai sunt afectati de penele de curent(foarte periculoase iarna, la centralele pe lemne) , nu mai suntem afectati de fluctuatiile de tesiune din retea.

7. Functioneaza tot timpul acest sistem?
Acest sistem produce si alimenteaza consumatorii pe timpul zilei,  stocheaza in acumulatori surplusul de energie electrica, iar seara se consuma din baterii.

8. Cat de mult scade factura? Se poate reduce aproape de zero?
Daca stim sa gestionam corespunzator energia produsa de sistemele “verzi”, adica se vor folosi marii consumatori(boiler electric, masina de spalat, etc) cu precadere in timpul zilei, cand insolatia este suficient de mare, factura poate scadea cu pana la 70%.

9. Cat mult se cere acest sistem? Se știe despre el?
Deocamdata sistemul este nou pe piata din Romania, initial a fost cerut de cei care nu au posibilitate tehnica sau financiara de a se racorda la retea, dar exista tot mai multe cereri si din partea clientilor care doresc sa isi minimizeze consumul din retea.

10. Ce așteptări trebuie să aibă clienții și ce costuri de întreținere sunt?
Costurile de intretinere sunt minime.Daca este folosit in parametrii, sistemul de acumulare-bateriile-pot tine si 7ani.

 

Link spre comentariu

Rentabilitatea unei asemenea investitii se calculeaza raportand castigul scontat la cheltuieli pe intreaga durata de viata economica. La cheltuieli intra costul initial, adica ratele si dobanzile aferente, precum si cheltuielile de functionare: intretinere, reparatii, piese de schimb, paza, asigurare, etc.

Link spre comentariu

Rentabilitatea acestor sisteme este invers proportionala cu pretul lor.

Pentru un pret de producator, si nu la a cinspea mana ca-n Romania, sistemul este rentabil.

Si mai rentabil este daca iti cumperi separat celule fotovoltaice la pret tot de producator si iti asamblezi singur panourile fotovoltaice.

Despre acumulatori, n-ai ce face, sunt cele mai scumpe parti din sistem, daca vrei sa te feresti de fenomenul GIGO (garbage input, garbage output-gunoi introduci, gunoi obtii).

Link spre comentariu
Vizitator dieteticul

Nu renteaza, bani aruncati pe fereastra. Un sistem de 1000W fotovoltaic cu panouri mono, costa peste 8-9000 lei. Investitia asta se amortizeaza in peste 10 ani. Daca adaugam si consumul din retea si schimbarea acumulatorilor la 5 - 6 ani, deja nu mai exista amortizare. 

Link spre comentariu

Pentru ţări slab dezvoltate nu merită să discutăm despre panourile fotovoltaice... Se amortizează foarte greu, pînă se amortizează cedează acumulatoarele , apoi încet-încet scade eficacitatea panourilor şi ne dăm seama că am cheltuit o groază de bani pentru visuri. Este cineva pe forumul acesta care utilizează pe larg panouri fotovoltaice?

Link spre comentariu
Vizitator dieteticul

Nici daca bagi energia in retea (la noi nu se poate asta), tot nu renteaza. Un sistem de 1500W poate produce teoretic un 5 kw/zi, teoretic, ca practic nu este asa. Specificatiile sistemelor sunt date si testate in conditii ideale, cea ce sunt greu de atins, mai ales in anotimpurile de toamna si iarna. 

 

Nici in tarile dezvoltate nu se inghesuie lumea la asa ceva. Astfel de sisteme sunt cerute in special pentru zone izolate unde nu ai incotro. 

 

Am fost la o casa de vacanta intr-o zona fara acces la curent electric. Are sistem fotovoltaic cu panouri mono de 2 kw. Pana nu a facut o investiei de 6000 lei in acumulatori nu a rezolvat nimic. Per total l-a ajus vreo 12.000 lei. Cu banii astia platea curentul 15 ani daca era consumator zilnic. Asa a dat banii astia sa aiba curent 2 luni pe an. 

Link spre comentariu

Pentru ţări slab dezvoltate nu merită să discutăm despre panourile fotovoltaice... Se amortizează foarte greu, pînă se amortizează cedează acumulatoarele , apoi încet-încet scade eficacitatea panourilor şi ne dăm seama că am cheltuit o groază de bani pentru visuri. Este cineva pe forumul acesta care utilizează pe larg panouri fotovoltaice?

Da ,eu sint unul ,folosesc elecricitate pt. o casa+ un mic atelier tinichigerie vopsitorie auto, sudura, doar din panouri, fara bransament la retea.

Editat de verde
Link spre comentariu

Da ,eu sint unul ,folosesc elecricitate pt. o casa+ un mic atelier tinichigerie vopsitorie auto, sudura, doar din panouri, fara bransament la retea.

Mmmmm, pot să spun deci că m-am greşit, aţi putea descrie mai detaliat întregul sistem, nu prea îmi vine a crede, sînt foarte sceptic. O casă, un atelier, consum de cîţiva kW poate, depinde şi despre ce atelier, casă este vorba.

Link spre comentariu

Descriere sistem,11 panouri din care 5bucati 240w poli ,2 buc.250w poli, 4buc. 140w mono[ astea 4 ,construite de mine ,cu orientare automata dupa soare] Baterii  48v,  16 buc,12v ,225Ah [camion ] ,24 buc 2v 750Ah, [stivuitor] 1 buc 24v 180Ah [transpalet gen metro ,asta e numai pt. becuri impreuna cu un panou 240w si regulator pwm ,asta e sistem 24v, separat ]  Invertor 48v 4000w unda sinusoidala pura cu virf 8000w, regulator mppt pe sistemul de 48v. bateriile nu sint noi ,de pe la fier vechi , dar verificate si testate in timp inca bune ,panourile sint de pe net la cele mai mici preturi, Casa 100 mp locuibil 2 persoane, hidrofor modificat motor 48vcc 800w frigider 90w clima 7000BTU 800w ,laptop 100w, + maruntisuri, iluminat halogene camion  70w 3 buc 20w4 buc , si leduri 36w, Atelierul compresor 1800w, flexuri ;mare 18oow  mic 720w masina de slefuit 450w + alte scule bormasini, slefuitori ,sub 800w,Sudura [electrozi] direct din baterii 48v prin rezistenta reglabila nichelina sau[ invertor sudura 220vac 120A in  priza la  inv 4000w, Si sudura mig mag [co2] sirma 0,6 .In atelier lucrez doar eu mai in[ reluare ce-i drept ] deci nu la maxim dar de aici imi cistig pita, iar iarna mai cu economie - lenevie. Sanatate

.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • 2 săptămâni mai târziu...

Pentru verde: din ce ai facut motorul pentru hidrofor la 48V? Ai bobinat un motor de 220V? Te rog da ceva detalii despre acest motor.

Scuze pt, intirziere,[am fost in vacanta la munte ],motorul este  fabricat in DDR ,48vcc, 15A,1200rpm ,cu 4 magneti ,4 perii ,l-am cuplat prin curea la axul motorului original al hidroforului ,montindui o fulie pe ax in locul ventilatorului acestuia, marind turatia la vreo 3000 rpm.

Link spre comentariu
Vizitator razvan72

motoare similare gasesti de la vechile centrale 7D, rotoax sau cam asa ceva, eu cred ca am unul si vad ca are utilitate. eu sincer ma gandeam sa il pun la un scuter de apa ca are si flanse dar nu este inca pe ordinea de prioritati!

deja imi fac lectiile pentru un sistem fotovoltaic, stau si citesc cam tot ce gasesc si sper sa nu ma derutez mai tare, toata lumea vinde de toate si preturi de la cer la pamant, cum sa gasesti produsul bun cat sa nu plangi dupa bani? abia astept un sfat pertinent... ! pentru baterii am prins ideea calitatea reflecta pretul, dar la panouri sau controlere cred ca aici se poate face o econonie! multumesc anticipat tuturor care ma scot din ceata!

Link spre comentariu
Vizitator fatmanro

Pentru ţări slab dezvoltate nu merită să discutăm despre panourile fotovoltaice... Se amortizează foarte greu, pînă se amortizează cedează acumulatoarele , apoi încet-încet scade eficacitatea panourilor şi ne dăm seama că am cheltuit o groază de bani pentru visuri. Este cineva pe forumul acesta care utilizează pe larg panouri fotovoltaice?

Buna ziua, sunt mai nou pe forum, dar am ceva de spus.

Sa incep, am inceput mai timid in 2013, acum am un sistem complet si asigur independenta energetica a casei vechi. Investitia initiala e mare, circa 15000 Lei, eu am:

- 12 (douasprezece) panouri de 100w fiecare,

- 6 (sase) panouri de 240w fiecare,

- 4 (patru) controllere de cate 20 A in parallel (panourile de 100w le-am montat in grupuri de cate trei in parallel, chestie de bani),

- un controller de 40 A pentru patru panouri de 240 w,

- un controller de 30 A pentru celelalte doua panouri mari,

- un set de 8(opt) baterii auto de cate 56 A,

- invertor de 1500/3000 w sinusoida pura.

Sistemul meu functioneaza perfect - desi cam la limita - si alimenteaza un frigider mare cu congelator, doua televizoare, central termica (apa calda), cuptor cu microunde si luminile din camera.

Precizez ca am realizat toata instalatia in circa doi ani jumatate, de aceea si numarul de controllere. Ca fapt divers, sotia si fata fac mereu copii dupa facturi si am constatat ca am platit 400 Lei in August 2013, apoi 100 Lei in August 2014, iar zilele trecute a venit o factura de 43 Lei. Oricum, am pastrat si racordul de retea, ca am si un mic atelier de proiectare.

Din punct de vedere economic, la momentul actual nu prea merita sa faci o asemenea investitie, toate elementele sunt scumpe, vanzatorii umfla preturile de nu-I drept. De exemplu, am luat legatura cu un producator din China (sa stiti ca sunt mai seriosi decat nemtii si produc multe chestii ca lumea) si am aflat ca, un invertor de 3/6kW m-ar costa 220 dolari si transportul 180 dolari, deci cam 400 de dolari. Cel mai mic pret in tara a fost de 800 Euro, deci cam 880 Dolari.

Ideea e ca veti vedea pe facturile la energie electrica o rubrica aferenta energiei regenerabile si o sa constatati ca are pretul mai mare decat cea produsa din carbune.

Eu am procurat multe panouri de pe piata, cele de 100 w m-au costat 100Euro/bucata pana m-am invatat minte, iar apoi am gasit panourile de 240w la 650 Lei, deci cam 2/3 din pretul cerut de putinii vanzatori de pe piata.

Probabil ca peste vreo cinci-zece ani va fi mai simplu, vor fi multi revanzatori si va aparea concurenta adevarata.

Trebuie sa fii extrem de entuziast sa te apuci acum de o investitie ca asta, mai ales ca nici Statul nu te ajuta. Era o lege (o mai fi si acum) I prin care te puteai apuca sa-ti faci o instalatie fotovoltaica tip insula/offgrid si Statul iti dadea inapoi 90% din investitie. Numai ca trebuia sa faci totul cu o firma de instalatii, sa termini, sa faci receptia lucrarilor si abia apoi sa ti se dea banii. Pai daca vreau sa fac ceva, am nevoie de bani inainte, ca nu-ti face nimeni lucrari gratis, in idea ca-si va primi banii peste vreo 2-3 ani.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări