Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

statie president lincoln versiunea I


Vizitator b66cdk

Postări Recomandate

Vizitator b66cdk

SalutDe curând m-am pricopsit cu o asemenea statie dar un pic cam defecta in sensul ca rămâne cuplata emisia (pe am sau fm) iar pe modul de lucru cw se aud pocnete in difuzor (probabil curent continuu, nu stiu). Trece pe recepție doar daca o trec pe ssb/cw sau o opresc.V-aș ruga câteva sfaturi înainte de a ajunge la vre-un "specialist" care sa schimbe juma de componente.Cu stima, NicPS : stiu sa folosesc o statie radio :P

Editat de b66cdk
Link spre comentariu
  • 5 săptămâni mai târziu...
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Vizitator b66cdk

Nu. Am făcut greseala si am mers la un doctor de statii. Cu cat îmi spune ca face, cumpăr alta :)). Ai u vre-o părere ? Mulțumiri anticipate

Link spre comentariu

Nu. Am făcut greseala si am mers la un doctor de statii. Cu cat îmi spune ca face, cumpăr alta :)). Ai u vre-o părere ?

Salut,Eu nu sunt doctor in statii, dar am depanat cu succes mai multe, atat de CB cat si ptr. uzul radioamatorilor.Sincer, e greu sa pot anticipa ce problema ai acolo.Voi fi cinstit cu tine si-ti voi spune ca:1) pot incerca sa te ajut, dar asta nu inseamna ca imi asum si reusita;2) nu depanez "dupa ureche", ci doar cu schema in fata, masurand si judecand; asta inseamna timp pierdut, pe care mi-l permit destul de putin. Daca ajungem la un acord in acest sens, inseamna ca ma voi ocupa printre picaturi si doar din curiozitatea de a incerca sa vad ce a patit Lincoln-ul tau.Tot la fel de cinstit iti voi spune ca nu o voi face neaparat pentru bani sau alte avantaje, ci pentru faptul ca mi-am dorit un Lincoln, dar nu de nou, intrucat valoarea acestuia de nou nu si-ar justifica investitia. Asadar, ar fi un exercitiu interesant si pentru mine. Daca nu-ti pot garanta ca voi reusi sa ti-l repar, cel putin pot sa-ti garantez ca nu ti-l voi "matzari" mai rau decat este, hi !!In conditiile in care accepti sa zaca la mine o vreme, timp in care sa-mi bat capul cu ea printre altele, s-ar putea sa aibe sanse sa o repar. Trebuie desfacuta si analizata etaj cu etaj pentru a-mi forma parerea care sa-mi permita si emiterea unui diagnostic corect.Cam asta ar fi propunerea. Ar fi excelent sa locuiesti in Bucuresti sau prin apropiere, ca sa nu fii neaparat nevoit sa trimiti statia prin posta, dar chiar si altfel, nu cred ca ar constitui o problema. In functie de ce ti-am propus, gandeste-te si vino cu un raspuns. Exceptand cazul in care ai avea sintetizorul defect sau tranzistorii finali distrusi - componente care sunt in general mai scumpe, in rest, pretul reparatiei nu ar trebui sa fie ceva de speriat... si in nici un caz sa ajunga aproape de valoarea second-hand a statiei !Astept parerea ta.
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator b66cdk

sa traiesti nea-bobina

si scuze pentru delay la raspuns

 

am rezolvat problema.

ca mai toate electroliticele vechi, si in cazul meu s-au gasit destule "uscate"

asa ca s-au inlocuit condensatoarele de la iesirea amplif audio si totul a revenit la normal

acum ma gandesc sa-i maresc puterea. cu ceva mrf pe coada cica ar urca puterea spre 50-100w

 

cu stima,

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
Vizitator C.O.

pai depinde pentru unde vrei sa o folosesti :Daca o folosesti pentru CB , ai voie numai 4 W.Daca esti radioamator si vrei a o folosesti in banda de 28 m sper ca stii cu ce putere poti da (in functie de clasa care o ai ).

Eu am un President Lincoln (model vechi ) si merge impecabil .

Sa o folosesti sanatos

Link spre comentariu

Daca o folosesti pentru CB , ai voie numai 4 W.

Daca esti radioamator si vrei a o folosesti in banda de 28 m sper ca stii cu ce putere poti da (in functie de clasa care o ai ).

C.O., fara suparare, ai dreptate dpdv al legislatiei, aici nu incap comentarii.

Dar legislatia stii bine ca e incalcata in mod constant de mai toti utilizatorii de acest tip, indiferent de faptul ca sunt sau nu radioamatori. 

Consider ca am o vechime destul de buna in zona ca sa pot publica o astfel de observatie (ma refer atat la zona hamradio cat si la cea din CB). Din 1993 incoace, n-au existat prea multi CB-isti care sa nu o "arda" cu cel putin 100W in loc de cei 4W de care stim cu totii (si aia mentionati de cele mai multe ori pentru FM). Iar pe zona hamradio, sa fim seriosi. Eu chiar as putea spune ca am respectat regulamentul din simplul motiv ca nu sunt contestman, altfel trazneam si eu cu cativa kW, asa, ca sa fiu sigur ca ma fac auzit. Nu mai discut de cei care sunt cu adevarat pasionati de concursuri si DX-uri, pentru ca in cazul lor, limita legala e de foarte mult timp depasita. 

 

Acum, ca veni vorba de putere... un aspect pe care colegul b66cdk e posibil sa nu-l fi luat in considerare, e faptul ca pentru a castiga 1 grad S (6dB) la punctul de receptie, ar trebui sa mareasca puterea de cel putin 4 ori. Asadar, fie trece de la 25W direct la cel putin 100W, fie nu se mai oboseste in sensul asta. Ca sa te parafrazez, depinde de ce vrea sa faca... daca vrea sa-si impresioneze colegii CB-isti si sa amuteasca targul Bucurestilor, atunci are nevoie de mai mult de 100W si o antena capabila. Am mai intalnit astfel de "doritori". Hi. 

Daca vrea DX, parerea mea e ca se poate lucra foarte bine si cu 25W, dar tot la o antena capabila ajunge (si la monitorizarea conditiilor de propagare, care nu sunt tocmai fericite in perioada asta a ciclului solar actual).

 

B66CDK, una peste alta, un final liniar cu P>100W ti-ar putea fi de folos in anumite situatii, *dar* cu conditia sa ai o antena bine pusa la punct si un dispozitiv de adaptare (transmatch) care sa-si faca treaba - altfel vei genera perturbatii si nu e OK. Vorba lui CO, depinde de ce vrei sa faci, ca sa stabilesti daca investitia intr-un final de putere merita sau nu dpdv financiar. 

 

Cu stima,

Nea Bobina

Editat de nea_bobina
Link spre comentariu

Eu sunt dintre cei "puristi", sustin ca transmach-ul nu face decat sa pacaleasca transceiverul, astfel incat acesta sa creada ca are 50 de ohmi in coada si sa livreze toata puterea, fara limitarea alc-ului. Dar cu toate transmach-urile, o antena proasta tot prost va rradia. Swr-ul unei antene depinde de dimensiunile ei fizice, daca acelea nu sunt ok, nu va radia, indiferent ca pacalici punem noi jos langa transceiver. In rest, cu puterile, nu sunt in masura sa ma pronunt. KW rocks! 73!

Link spre comentariu

Salut Marcel,

 

Partial, ai dreptate. De ce? Ptr. ca prin transmach, adaptand la capatul de jos al liniei de transmisie, aduci la rezonanta intreg sistemul radiant. Cand linia (coaxialul in speta) e adaptata la un capat, faci complex-conjugata impedantei pe care lungimea respectiva de linie o transforma de la bornele antenei (inclusiv balun + simetrizor) si pana la capatul de jos. Odata obtinuta adaptarea, orice sarma va prezenta 50 ohmi spre emitator si acesta va pompa fericit, maximum de putere, asa cum ai spus.

 

Problemele apar atunci cand antena nu e dimensionata pentru frecventa de lucru (sau pe aproape),  mai ales atunci cand e mai scurta. Cu cat mai scurta, cu atat mai rau, scade rezistenta de radiatie si de aici si eficienta sarmei in sine... 

Mai sunt si alte probleme secundare, destul de importante, referitoare la lobii de radiatie, a caror forma si unghi  determina radiatia pe directiile de interes. Daca nu-si regleaza corect unghiul de elevatie, poate sa pompeze cat poate in antena si sa fie super-adaptata, ca tot degeaba. Asa ca trebuie sa stabileasca clar ce vrea, DX sau local (NVIS), ptr ca si una si cealalta, nu reprezinta un compromis prea fericit. 

 

KW rocks, de acord ! (mi-a placut! )

 

Cu stima,

Nea Bobina

Editat de nea_bobina
Link spre comentariu
Vizitator b66cdk

Buna ziua,Mulțumesc pentru comentariile postate. Cred ca trebuie sa fac niste lămuriri : am amici CB-isti, dar am si amici ham-i. Si nu vreau sa impresionez pe nimeni, mai ales pe cei din capitala; eu sunt in 4. Sunt un qrp-ist convins si doar in 10m (si in 11 :))) (stiu ce se poate face cu 700W de la un GU-81M). Cu cei 7-8W cat mai poate statia am acoperit guguloiul din america s/n pana in extremul estic al asiei (vk si zl nu se aud si pace; cel puțin de la mine). Si in SSB si in CW. Dar simt ca in unele cazuri ceva putere in plus nu ar strica. Cunosc teoria cu un punct 1S. Din punctul meu de vedere este doar o teorie. Contează foarte tare condițiile de recepție. Din experienta mea, in toate qso-urile dx extreme pe care le-am avut erau folosite antene cel puțin 3el y. Rare au fost situație in care corespondenții aveau antena similara (delta sau mgn-loop) sau dipol.Cat privește utilitatea unui match-box, nu e loc de intors. Ca sa acoperi 2MHz fara sa modifici lungimea sârmei, nu ai alta soluție. Iar finalul lucrează confortabil. Bineînțeles ca este o soluție de compromis, care pana la urma consuma din energie, dar ce te faci fara? Cumpărător profesionist de tranzistori finali :) Singurul caz in care nu este deloc necesara folosirea unui match-box este, cred eu, folosirea mgn-loop, dar este nevoie de reacord des. Dar asta este alta chestie departe de topic.Cu stima,Nicps : KW rocks ... merg si eu cu trenul asta

Editat de b66cdk
Link spre comentariu

Salut Nic!
 
E posibil ca cele de mai jos sa fie putin off-topic, dar sunt valabile pentru orice utilizator de statie radio, indiferent ca e President Lincoln sau home-made. HI.

>> Cunosc teoria cu un punct 1S. Din punctul meu de vedere este doar o teorie.
>> Contează foarte tare condițiile de recepție.

Daca ar fi fost doar teorie, nu s-ar mai fi verificat. Dar nu e generalizata, asta am uitat s-o spun, hi. 
Ultima propozitie e cea mai corecta - conteaza conditiile de receptie :) Daca discutam de unda directa, fii sigur ca se verifica.
 
>> Cat privește utilitatea unui match-box [...] este o soluție de compromis, care pana la urma consuma din energie
 
Cat de mult consuma ? Ai masurat sau estimat atenuarea introdusa de transmatch?
As fi curios sa stiu ce rezultat ai obtinut. 
 
>> Singurul caz in care nu este deloc necesara folosirea unui match-box este, cred eu, folosirea mgn-loop, dar este nevoie de reacord des.

Nu am construit una, dar din documentatiile care abunda in mediul virtual, rezulta ca bucla magnetica prezinta de obicei reactanta inductiva foarte mica. Asta ar implica neaparat folosirea unui dispozitiv de adaptare. In acest context, simpla reacordare a buclei pe o alta frecventa de lucru va determina oricum si reacordul transmatch-ului. Din ce am vazut, o bucla magnetica nu e usor de realizat si de pus la punct...
 

La cat mai multe DX-uri cu President Lincoln, e o statie pe cinste ! Si daca trec prin yo4, mi-ar facea placere sa te cunosc!

 
Cu stima,
Nea Bobina

Editat de nea_bobina
Link spre comentariu
Vizitator b66cdk

@nea_bobinaPai sa le luam pe rand.Z-matchiul meu cam "suge". După măsurătorile mele, cam 10%. Sau poate am greșit eu undeva. Finalul scoate cam 7,5W. După z-match pleacă aproape 7W. !!!!!!Cat privește antenă magnetica, după ce am citit de m-am plictisit, am făcut una foarte simplu. O platbanda de 2m din aluminiu (2m x 1cm x 1mm, de la dedeman), din careva rezultat un octogon (cel mai simplu ar fi fost un cerc, dar suntem ingineri si musai trebuie sa ne complicam :) ), un condensator de acord de valoare necunoscuta, probabil undeva pe la 150pF, iar atacul cu o bucla tip gama (tot rotunda). Si gata. Acordul il fac doar din CV pana la reflectata minima. După cum am spus, singurul inconvenient pentru mine este realizarea acordului care este foarte strâns si des. Eu , lucrand qrp, cv-ul nu este cu distante mari intre placi. Problema apare de la câteva zeci de W in sus. In orice caz, satisfacție garantata :) :)yo4 adică TulceaO zi excelenta,Nic

KW rocks :) ... din GU81M se poate scoate mai mult de 700 W în benzile de 11 / 10 m , părerea mea .Desigur , nu mai putem discuta de CB- iști si QRP-ul impus de lege ...

Corect. Nu mai e vorba de cb. Editat de b66cdk
Link spre comentariu

Acu, daca tot m-ati starnit... eu am reusit 1 Kw din gu-81, fara probleme. In prezent pregatesc u liniar cu un gu-81 de la ccare sper 1,5 Kw putere medie. Cat despre regula cu 4*puterea =1 punct S, te asigur si iti garantez ca e cat se poate de adevrata. Am aasistat la inecul in rusine al unui italian care facea qso cu un PY2. A primit 56. Manat de orgoliu, trece de la 1 KW la 4KW si se asteapta sa sparga difuzoarele. La care raspunsul lui PY2 vine dezarmant... 57, peak-ing 58... Liniste totala si rras cu lacrimi in YO.... Sigur, vorbim de propagare, nu de comuniccat la 3 blocuri distanta. Magnetic loop-ul e antena cu rrandament slabut... nu poate fi luata ca etalon... Sin er si eu am avut pierderi mari in transmach, am un z-match facut dupa pa0fri si cam frige torul, t200-6, asa ca il evit.

Link spre comentariu

Salut Marcel & Nic, 

 

Inteleg despre ce e vorba. Din punctul meu de vedere, n-as pune niciodata in transmatch, vreun tor. 

Asta pentru ca daca bobina respectiva va avea un Q scazut, e normal sa friga. Alta ar fi situatia daca ati inlocui bobina respectiva cu ceva sarma CuAg (vezi PE1ADY).

Asta, pe de-o parte.

 

Pe de alta parte, v-as propune un experiment care s-ar putea sa va fie util.

 

As vrea sa va rog sa-mi spuneti fiecare ce configuratie de Z-match folositi (amandoi folositi tor? ).

Vad ca sunt mai multe variante.

Si de asemenea, m-ar interesa sa-mi spuneti daca ati incercat sa masurati impedanta la capetele liniei de alimentare in vreun fel - cu analizor, VNA, punte, etc. - si ce rezultate ati obtinut.  Daca imi spuneti impedanta in forma R+jX (ptr. test, doar pe o frecventa), as putea studia cea mai simpla forma de adaptare pe care ati putea-o folosi jos, fara sa fie nevoie de tor. 

 

Sa vedem apoi daca se mai incalzesc bobinele si cam ce pierderi vor rezulta, ce ziceti ? 

 

Cu stima,

Nea Bobina

Z-matchiul meu cam "suge". După măsurătorile mele, cam 10%. Sau poate am greșit eu undeva. Finalul scoate cam 7,5W. După z-match pleacă aproape 7W. 

 

Nic, cred ca n-ai gresit mai deloc.

Sa vedem ce atenuare inseamna asta: 10*log(Pin/Pout) = 10*log(7.5w/7w) = 0.299 dB
O atenuare de -0.3dB = 10^(-0.3/10) = 0.933 * 100 = 93.3% din putere, adica pierzi 6.7% . Asadar, ai fost pe-aproape. Hi.
 
0.3dB atenuare e normal, cam pe aici se situeaza in general. Se poate si mai bine cu Q-uri mai mari, greu de obtinut in conditii de amator. Nu cred ca ai de ce sa te plangi ! Dimpotriva, fii mandru de realizarea ta, mi se pare ca e foarte OK asa cum e. Doar ca in cazul asta, nu "papa" decat foarte putin. Daca ai vedea cum e la altii, te-ai umple de mandrie :))
 
Nimic nu e gratis, pana la urma. Vrei adaptare, iti asumi pierderile de insertie. Lasa-l asa si nu cere mai mult de la el. N-are rost. 0.3dB =  parfum ! 
 
Cu stima,
Nea Bobina

Si eu am avut pierderi mari in transmach, am un z-match facut dupa pa0fri si cam frige torul, t200-6, asa ca il evit.

Salut Marcel,

Comportamentul miezului e diferit la semnal mic fata de cel cu semnal mare. Daca pompezi cu KW in el, atunci cred ca se modifica valorile unora dintre parametri si miezul se poate satura. Atunci ar fi normal sa se incinga. Ar fi interesant sa inlocuiesti inductorul cu ceva facut in aer, dintr-un conductor cat mai bun (CuAg ar fi ideal, dar merge ptr teste si cupru gros sau teava subtire de cupru). 

Eu n-am folosit puteri atat de mari si sincer, as fi foarte curios sa aflu daca eliminand torul, vei obtine rezultate mai bune.

 

Cu stima,

Nea Bobina

Editat de nea_bobina
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări