Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Transformator si bujie incandescenta.


Postări Recomandate

Buna seara !

 

Am un trnsformator 24v cu putere de 1000w la care am legat 2 motoare stergator de parbriz de camion. In timp ce functioneaza motoarele am masurat o tensiune la borne de 16v. Am legat un condensator de 0,1uF si tensiunea un gol a crescut la 35v, in sarcina scade la 20v. Motoarele isi fac treaba cum vreau eu dar ma intreb daca e bine sa functioneze in aceasta formula. 

 

O alta intrabare. Folosesc o bujie incandescenta auto de 12v la aprinderea peletilor. S-ar putea face cumva ca atunci cand se arde sa fiu avertizat ?

 

Multumesc anticipat !

 

 

 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Da se poate face cu o rezistenta(bucata de rezistenta de resou 3-5kw)si un bec de lanterna sau un led .

Inseriezi rezistenta cu bujia incandescenta si iei caderea de tensiune ,

Daca se intrerupe bujia nu se mai aprinde becu/ledul.

 

P.S ceva in genu era la fiarele de calcat ELECTROARGES 

ca sa fi atentionat inversezi logica la un senzor de lumina 

sa tiuie cand nu e iluminat 

Editat de pop_ady44
Link spre comentariu

Mult mai elegant, mai sigur şi mai simplu:În paralel cu bujia, un LED înseriat cu o rezistenţăde circa 1 KΩ; cât timp bujia nu este întreruptă (şi,desigur, este alimentată !) LED-ul va rămâne stins(atenţie la polarizarea sa corectă !).La "arderea" bujiei (întreruperea rezistenţei acesteia),în momentul aplicării tensiunii de 12 V circuitul se vaînchide prin grupul serie rezistenţă-LED, cel din urmăaprinzându-se şi semnalizând astfel defecţiunea.Dacă LED-ul luminează slab chiar în condiţiile unei bujiibune (nu aţi precizat consumul acesteia), atunci veţi maiînseria cu el (aşadar veţi avea 3 componente înseriate) odiodă zener de câţiva volţi, caz în care se poate scădeavaloarea rezistenţei la 500... 700 Ω.

Link spre comentariu

Varianta cu ledul nu merge, o să se aprindă indiferent dacă ai sau nu bujia întreagă. Ar trebui făcut un circuit care să detecteze dacă există curent sau nu. Cel mai simplu ar fi cu un releu reed peste care se trag vreo 10-15 spire cu o sîrmă care să reziste la curentul cerut de bujie, iar cu contactele de la reed poţi face ce vrei.

Link spre comentariu

Varianta dată de dl. cristian_draghiescu  poate funcționa, fiindcă o bujie incandescentă are o rezistență internă foarte mică comparabil cu cea a ledului. Practic la bornele bujiei avem o cădere destul de mică de tensiune, iar dacă ledul se înseriază cu o diodă Zenner potrivită, nu va lumina decât la întreruperea bujiei, sau a contactului imperfect la bornele acesteia. Cablurile de legătură spre bujie se comportă ca niște rezistori de valoare mică în timpul funcționării bujiei, de aceea ansamblul format din cablurile de legătură și bujie poate fi considerat un divizor rezistiv. 

 

Varianta cu releul Reed este cea mai bună de departe. Se folosește printre altele și la unele relee de semnalizare auto, pentru detectarea unui bec ars (întreruperea unui bec de semnalizare scade curentul total consumat)

Editat de validae
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări